Cupa Mondiala 2014

Olanda este adevarata campioana mondiala

Olanda si-a luat revansa dupa ce a pierdut finala Cupei Mondiale de acum patru ani in fata Spaniei. In meciul de debut de la CM 2014, Olanda a scos Spaniei fotbalul din cap, cu un 5-1 de mare spectacol. Spania se poate consola ca a pierdut primul meci si in Africa de Sud pentru ca apoi sa castge turneul, insa ibericii au primit 5 goluri la Cupa Mondiala din 2014 intr-un singur meci, dupa ce in 2010 incasasera doar doua in tot turneul! Sunt cele mai multe goluri primite de Spania la un turneu final dupa 1950! Van Persie a marcat probabil golul turneului (foto).
UTILE CM 2014: Grupe CM 2014 - Clasamente actualizate, rezultate, program | Golgheteri Taboul faza finalaCalendar pe zile CM 2014 | Prezentare: Toate echipele | Loturi finale | Top 20 de lucruri de stiut despre Mondial

Olanda a invins o Spanie usor atipica, care a renuntat in multe momente la jocul de tiki-taka, preferand mingi lungi spre Diego Costa, care, e drept, a reusit sa scoata un penalti discutabil, insa golul lui Alonso de la 11 metri nu a fost suficient pentru obtinerea celor trei puncte. Van Persie si Robben, fiecare cu cate o dubla, si De Vrij au oferit primul soc al acestei Cupe Mondiale si, totodata, revansa mult asteptata de olandezi, care nu au uitat finala pierduta in urma cu patru ani, de la turneul final disputat in Africa de Sud.

Video: Golurile meciului (youtube)

Opt minute le-a luat batavilor pana sa isi creeze prima ocazie importanta de gol. Robben l-a angajat perfect pe culoar pe Sneijder, dar jucatorul Galatei, scapat singur cu Casillas, a finalizat slab, suficient incat sa ii permita lui San Iker sa evite deschiderea scorului.

[news-107578]

Huiduit la scena deschisa de catre brazilienii din tribune pentru faptul ca a ales sa imbrace tricoul Spaniei, si nu pe cel al nationalei Selecao, Diego Costa s-a lovit de blocajul lui Vlaar, in minutul 13, la o pasa stralucitoare primita de la David Silva.

La mijlocul primei parti, Diego Costa a obtinut un penalti pretios, dupa ce l-a pacalit pe De Vrij sa-l agate in suprafata de pedeapsa. Sau, mai bine spus, l-a impresionat pe pe italianul Nicola Rizzoli sa dicteze 11 metri la o faza in care nu se impunea o astfel de decizie. Xabi Alonso a modificat tabela de pe Arena Fonte Nova cu un sut fara sperante pentru Jasper Cillessen.

[news-107574]

David Silva a ratat sansa desprinderii, in minutul 43, cu o "scarita" blocata in ultimul moment de Cillessen, pentru ca Van Persie sa restabileasca egalitatea la urmatorul atac. Blind a centrat de pe partea stanga, iar Robin Van Persie a profitat de iesirea inoportuna a lui Casillas, inscriind un gol demn de titulatura de "olandez zburator", cu o lovitura de cap splendida peste goalkeeperul Realului. 

"Portocala Mecanica" a intrat in avantaj in minutul 53, dupa o noua pasa a aceluiasi Blind, continuata ireal de Robben, care a preluat splendid de langa Pique, punctand mai apoi in poarta lui Casillas. Astfel, Robben si Van Persie au devenit singurii jucatori din istoria Olandei care au marcat la trei editii ale Cupei Mondiale.

Lucrurile se puteau complica in mod vizibil pentru iberici, doua minute mai tarziu, cand Diego Costa i-a aplicat un cap in figura lui Martins Indi, insa fara sa fie observat de arbitrii italieni.

Batavii au mai lovit o data, in minutul 65, la faza fixa executata de Sneijder, convertita in gol de De Vrij, cu o lovitura de cap din apropiere. Faza la care ibericii au acuzat pe buna dreptate un fault in atac, in saritura, la duelul dintre Van Persie si portarul detinatoarei trofeului.

Si inca o data ...

Cu un sfert de ora inainte de final, Casillas a comis o greseala de incepator in fata lui Robin Van Persie, care nu s-a lasat prea mult invitat, realizand dubla. 

Robben nu s-a lasat mai prejos, luandu-si in serios rolul de capitan dupa inlocuirea lui Robin Van Persie. A trecut in viteza de Ramos, l-a driblat pe Casillas si nu s-a mai oprit pana in poarta.

Meciul s-a incheiat cu un bombardament la poarta lui Casillas, care s-a vazut pus in situatia ingrata de a scoate, la 5-1, in fata lui Wijnaldum si Robben in aceeasi faza.

In prelungiri, Torres a fost deposedat in situatie iminenta de a marca.

Spania: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Pique, Jordi Alba - Xabi Alonso (Pedro 63), Busquets, Xavi - Iniesta, Silva (Fabregas 78) - Diego Costa (Torres 63)

Olanda: Cillesen - Janmaat, Vlaar, de Vrij (Veltman 77), Martins Indi, Blind - de Jong, Sneijder, de Guzman (Wijnaldum 62) - Robben, Van Persie (Lens 79)

Arbitru: Nicola RIZZOLI

Cartonase galbene: Casillas 69/ De Guzman 25, De Vrij 41, Van Persie 66

Cartonase rosii: - 

Stadion: Arena Fonte Nova (Salvador)

Spectatori: 48.000



Olanda este adevarata campioana mondiala