Champions League

Liga Campionilor ar putea deveni inaccesibila echipelor romanesti. UEFA pregateste schimbarea formatului

Prezenta echipelor romanesti in grupele Ligii Campionilor ar putea ramane un vis frumos dupa anul 2018, data cand UEFA ia in considerare modificarea actualului format competitional.

La presiunea marilor cluburi care ameninta UEFA cu infiintarea unei competitii la startul careia sa aiba acces doar formatiile bogate din Europa, forul continental ar putea modifica Liga Campionilor.

Astfel, potrivit unui plan inca neconfirmat oficial in grupe, dar despre care scrie presa occidentala pe larg, ar urma sa mai intre doar 16 echipe, impartite in doua grupe de cate opt fiecare.

Aceasta ar insemna mai multe meciuri eliminatorii si astfel mai putine sanse pentru echipele mici sa ajunga in faza grupelor.

In prezent pentru a ajunge in grupe sunt patru runde eliminatorii, adica trei tururi preliminarii si un playoff, dupa care cele 32 de echipe calificate sunt impartite in opt grupe de cate patru. Primele doua merg mai departe in optimi, iar cele opt echipe de pe locul al treilea continua in Liga Europa.

Cluburi precum Inter Milano sau AC Milan intrate in declin in ultimii ani sustin, pe de alta parte, ideea introducerii unor invitatii dupa modelul wild card-urilor din tenis pentru echipele de top care nu obtin calificarea in Liga Campionilor din competitiile lor interne.

Cluburile puternice nu au renuntat nici la ideea unei Superligi formate din 20 de echipe ale celor cinci campionate de top: Anglia, Spania, Germania, Italia si Franta.

Actulul format al Ligii Campionilor va fi pastrat pana in sezonul 2017/18 inclusiv, dupa care expira actualul contract al drepturilor de televizare.



Liga Campionilor ar putea deveni inaccesibila echipelor romanesti. UEFA pregateste schimbarea formatului