Champions League

Cu 'sprey' la finala Ligii Campionilor

Am tot zis sa scriu ceva dupa ce am auzit la ProTV un comentariu incorect in limba romana la finala Ligii Campionilor, asa ca o fac acum cu putina intarziere, dupa ce am auzit inca un lucru la radio dimineata.

Spray e doar spray

Undeva in repriza a doua de la finala Ligii Campionilor, comentatorii au spus ceva de genul ca 'arbitrul foloseste spray' pentru a demarca zidul. Corecta in limba romana este forma 'spray'.

La fel cum era corecta doar forma de 'muschetar', care vine de la muscheta, pentru ca recent Academia Romana sa introduca si forma de 'muschetar', din cauza ca majoritatea romanilor credeau ca acest cuvant vine de la 'muschi'  la fel e posibil sa se intample si cu 'spray'. Nu-i asa?, ca sa fii muschetar isi trebuie muschi, nu muscheta. Orice culturist este si el un muschetar sau, de fapt, un muschetar. 

Dar ar fi mai bine ca Academia, in loc sa se plieze pe cei care nu stiu - adica pe vulg - sa faca niste campanii mai ales in scoli pentru ca limba romana (foarte grea de altfel) sa fie folosita corect. Pentru ca educatia nu se face pe internet sau la televizor (desi cu surse bune se poate face). Gigel a auzit spray, el se da de dimineata la subrat cu spray, daca a scris la ProTV sau daca a citit la radio. 

Acordul substantivelor colective are doua situatii

Apoi azi am auzit la RockFM altceva. Aici este vorba despre cei care cred ca stiu ceva gramatica, dar vor sa fie hipercorecti si gresesc. Mai exact, acorda substantivele colective gresit.

Sunt doua moduri de a acorda cu predicatul subiectele formate din substantive colective, gen majoritatea, multimea etc.

Primul mod este cand substantivul colectiv nu este determinat de alta parte de vorbire (adica se afla singur in propozitie). Acordul se face cu subiectul gramatical, cu substantivul colectiv. In acest caz predicatul (verbul) se pune la singular. 
Exemplu: Majoritatea nu stie ca se spune spray. 

Multi au aflat asta recent si procedeaza asa mereu ca sa fie corecti. Numai ca nu este corect intotdeauna. Exista si a doua situatie in care substantivul colectiv este determinat de o parte de vorbire, de un atribut. Atunci, acordul se face dupa inteles, si nu cu subiectul gramatical. In acest caz, predicatul este la plural. 
Exemplu: Majoritatea oamenilor nu stiu ca se spune spray. 

Culmea e ca atunci cand spui ceva de genul 'Majoritatea oamenilor nu stiu' unii se uita stramb dandu-ti din priviri  ghes sa pricepi ca esti analfabet, sa mai pui mana pe o carte. 

Asa cum imi place sa spun in aceste cazuri, 'Limba noastra-i o comoara, in adancuri infundata'. Si acolo ramane, atat de bine ingropata e.



Cu 'sprey' la finala Ligii Campionilor