Euro 2012

Croatia s-a impus fara probleme in fata anemicei Irlanda

Reprezentativa Croatiei a câstigat cu 3-1 (2-1) primul meci disputat la EURO 2012, învingând destul de usor o echipa slaba a Irlandei.Mandzukic a deschis scorul pentru croati înca din minutul 3, St. Ledger a egalat în minutul 20, dar Jelavic a dus Croatia din nou în avantaj pâna la pauza. Scorul final a fost stabilit de golul lui Mandzukic, reusit în a doua repriza.

 

Nici nu au apucat bine irlandezii sa ia pulsul EURO 2012 si sa se obisnuiasca cu terenul stadionului din Poznan, ca s-au trezit condusi înca din minutul 3 al întâlnirii cu Croatia. O lovitura de colt a croatilor a facut ca mingea sa ajunga în final la Mandzukic, care a trimis cu capul în plasa de la 11 metri.
 
Irlanda nu a stat prea mult pe gânduri, elevii lui Giovanni Trapattoni reusind în timp scurt sa echilibreze disputa, dar sa si egaleze. Sean St Ledger a înscris cu capul din apropiere în minutul 20, dupa ce a aparut fara marcaj la o centrare din lovitura libera de pe stânga.
 
Croatia a ramas totusi mai periculoasa, poarta lui Given fiind asaltata la fazele create de Srna, Rakitic sau Modric. Golul al doilea al croatilor a venit însa de la Jelavic în minutul 43. Acesta a ramas singur cu portarul irlandez în careu dupa o pasa primita de la Ward, care a ratat executia la o respingere ce parea simpla. Putea sa fie 3-1 la pauza daca lovitura de cap a lui Rakitic din prelungirile primei reprize n+ar fi trecut la o palma peste transversala.
 
La fel ca în startul meciului, irlandezii au intrat mai greu în ritm si au fost din nou surprinsi decisiv. Mandzukic a deviat cu capul din centrul careului, mingea a lovit bara din dreapta si l-a nimerit apoi în cap pe portarul Given, balonul intrând pe urma în plasa pentru 3-1 în favoarea croatilor.
 
Trupa lui Trapattoni a încercat sa revina printr-un presing mai sustinut, iar în minutul 63 a fost privata de un penalty. Robbie Keane a fost faultat clar în careu de Schildenfeld, însa arbitrul olandez nu a vazut faza si a lasat jocul sa continue în ciuda protestelor irlandezilor.
 
Spre final, croatii au lasat-o mai moale la adapostul celor doua goluri avantaj, nu înainte ca Rakitic sa semneze înca o ocazie uriasa de gol în minutul 78, când  balonul a trecut milimetric pe lânga tinta. Ultimele minute au reprezentat un adevarat asediu la poarta lui Pletikosa, care a avut de furca la ocaziile semnate de Andrews. Acesta a trecut de trei ori pe lânga golul care putea readuce Irlanda în carti, o data sutând putin alaturi pentru ca în alte doua faze portarul croat sa intervina salvator.


Croatia s-a impus fara probleme in fata anemicei Irlanda