Atletism

Decizia finala in procesul lui Oscar Pistorius. A fost condamnat la inchisoare!

Tribunalul din Pretoria care a judecat in ultimele sapte luni procesul in care inculpat este fostul atlet Oscar Pistorius a anuntat, marti, daca acesta va merge sau nu la inchisoare.

Pistorius a fost achitat pentru acuzatia de crima cu premeditare, dar a fost gasit vinovat pentru uciderea din culpa a iubitei sale Reeva Steenkamp la 14 februarie 2013.

Dupa ultimele audieri ale acuzarii si apararii, judecatoarea Thokozile Masipa a anuntat, marti, sentinta in ceea ce-l priveste pe Pistorius.

Pistorius a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru uciderea din culpa a iubitei sale, Reeva Steenkamp. De asemenea, acesta a mai primit trei ani cu suspendare pentru atacul armat din 14 februarie 2013. Acesta a primit sentinta cu capul plecat si a parasit sala de judecata cu mimica unui om resemnat. Pistorius poate iesi din inchisoare dupa ispasirea a jumatate din pedeapsa pentru buna purtare dupa gratii si participarea la diverse activitati de reeducare. Exista si posibilitatea ca Pistorius sa fie eliberat din inchisoare dupa 10 luni de detentie si plasat sub arest la domiciliu pentru restul pedepsei. Familia lui Oscar Pistorius a anuntat ca acesta nu va face apel si ca va merge la inchisoare direct de la sala de judecata.

Chiar daca avocatul lui Pistorius, Barry Roux, a sustinut in pledoaria finala ca acesta a “pierdut totul” in urma mortii iubitei sale de 29 ani si ca va avea mari dificultati in inchisoare din cauza handicapului sau, judecatoarea Masipa a gasit ca nepotrivita pentru societate o condamnare cu suspendare a inculpatului.

“Ceea ce poate parea ca fiind justitie pentru publicul general nu poate fi considerata justitie in realitate. Societatea nu poate obtine intotdeauna ce-si doreste”, a spus Masipa.

Aceasta a subliniat ca folosirea armei de foc constituie un factor agravant pentru condamnarea lui Pistorius, dar si faptul ca acesta a tras nu doar un foc, ci patru spre usa unde acesta sustine ca suspecta existenta unui intrus in propria locuinta.

“Tinand cont de circumstantele acestui caz, o sentinta fara inchisoare pentru inculpat ar trimite un mesaj gresit catre comunitate. Pe de alta parte, o sentinta cu ani multi de inchisoare nu ar fi de asemenea potrivita, fiind considerata ca lipsita de clementa”, si-a justificat judecatoarea Masipa condamnarea lui Pistorius.

In tot acest timp parintii Reevei Steenkamp au primit consternati sentinta, iar spatiul online a fost inundat de mesaje dezaprobatoare la adresa lui Pistorius:

June Steenkamp (foto stanga), mama victimei lui Pistorius, a spus ca "justitia si-a facut datoria" si ca Pistorius "va plati intr-un fel" pentru uciderea fiicei sale.

De cealalta parte, Arnold Pistorius, unchiul inculpatului, s-a declarat satisfacut de verdictul curtii de justitie si a spus ca "Oscar va folosi aceasta oportunitate pentru a se revansa in fata societatii". Acesta a mai spus ca Oscar Pistorius va incepe "propriul proces de vindecare" si a facut apel la respectarea demnitatii acestuia.

In ceea ce-l priveste pe Pistorius, acesta a fost separat de avocatul sau si de membrii familiei imediat dupa anuntul sentintei. Depus intr-o celula separata, fostul atlet va fi transportat la inchisoara centrala din Pretoria cunoscuta in prezent sub denumirea de Kgosi Mampuru II.

Opinia publica sud-africana este impartita in ceea ce priveste sentinta din cazul Pistorius. Pe de-o parte, multi considera ca decizia este una prea blanda si ca transmite un mesaj gresit societatii incurajand astfel actele de violenta domestica. Pe de alta parte, exista numeroase voci care sustin ca prin condamnarea lui Pistorius la cei 5 ani de inchisoare s-a facut dreptate si ca este o decizie justa.



Decizia finala in procesul lui Oscar Pistorius. A fost condamnat la inchisoare!