Stiri Auto

Volkswagen intra pe pierdere pentru prima oara dupa 15 ani

Grupul Volkswagen a raportat pierderi pentru prima oara dupa 15 ani.

In trimestrul al treilea, Grupul VAG a anuntat pierderi de 3,48 miliarde de euro. Pierderile se pun pe seama scandalului legat de falsificarea emisiilor poluante.

Totusi, vanzarile pentru primele noua luni au crescut cu 8,5%, fata de perioada similara a anului trecut, iar grupul spera sa vanda in acest an comparabil cu 2014, in jur de 10,1 milioane de masini. Cifrele arata ca VW nu se teme de ultimele trei luni din an, cele care ar trebuit sa aduca un declin important, ba mai mult nemtii spera sa atinga cifra record de vanzari din 2014.

In urma anuntului pierderilor suferite de VW, actiunile companiei au crescut la bursa cu 4%, ceea ce este greu de explicat in termeni rationali. 

Grupul Volkswagen va rechema in service aproximativ 11 milioane de masini produse in ultimii ani, dupa ce s-a dovedit ca emisiile acestora erau mai mari decat cele legale, iar un program pe computer le limita pentru a pacali testele de noxe.

Amenzile, cheltuielile si procesele VW legat de scandalul noxelor ar putea costa compania in jur de 70 de miliarde de dolari, insa cifra devine din ce in ce mai incerta, existand voci care sustin ca amenzile nu vor fi atat de mari precum cele anuntate initial (se vorbise de 36 de miliarde dolari doar in SUA), iar posesorii se vor multumi cu reparatii la masini in loc sa caute daune morale si materiale in justitie sau sa ceara inlocuirea produselor defecte.

Cu alte cuvinte, VW pare sa iasa ieftin din scandal, iar consumatorii nu par sa taxele minciuna noxelor. Insa, acest lucru doar la final de an se va putea spune cu certitudine, primele noua luni prinzand la limita scandalul noxelor.



Volkswagen intra pe pierdere pentru prima oara dupa 15 ani