Stiri Auto

Războiul SUA - China intră pe teritoriul automobilelor

SUA și China au început recent un război comercial. Pornită de americani, lupta nu este lăsată de chinezi fără replică.

SUA au impus o taxă de 25% Chinei pe o valoare de 50 de miliarde de dolari a exporturilor. Motivul invocat de americani este legat de drepturile de autor și de faptul că în China se fură anual în valoare de 300 de miliarde de dolari drepturi de autor,  o practică ce trebuie să înceteze.

China este China în ceea ce privește strategia economică și, așa cum era de așteptat, nu stă să se uite. A impus prima oară o taxă de 25% pe exporturile SUA în China în valoare de 3 miliare de dolari. Apoi, recent a impus o altă taxă de 25% pe alte produse de exporturi  în valoare de 50 de miliarde de dolari, identic cu primul pas făcut de SUA.

Astfel, cele două țări sunt relativ la egalitate și nici una nu are de pierdut, dar vor plăti mai mult și una și alta pentru produsele exportate direct între ele. 

Ultima taxă impusă de chinezi afectează multe produse din industria auto. Nu doar automobile noi, ci și componente, plus produse precum baterii litiu-ion și aeronave.

Una dintre cele mai afectate companii auto sunt General Motors și Ford , ambele derulând activități de import și export cu China. Compania Tesla este de asemenea afectată.

Acest lucru se va traduce „la raft” prin prețuri mai mari ale produselor impozitate. De exemplu, mașinile Ford vor costa cu 25% mai mult în China, iar cumpărătorii se vor orienta spre automobile similare, dar la prețuri mai mici, oferite de alți producători neafectați de mărirea taxelor. 

Interesant că autoritățile chineze au impus aceste taxe doar pe produse provenite din statele SUA controlate de colegii de partid ai președintelui Donald Trump. În acest mod, economia acestor state - de la locuri de muncă sau cifre de afaceri - va avea de suferit, iar partidul lui Donald Trump se va confrunta cu proteste ale oamenilor.

Care este următorul pas? Să impună și SUA o taxă de 25% pe automobilele exportate de China la ei în țară. O spune chiar fondatorul Tesla, Elon Musk.

Sunt niște mutări din care Europa pare că va avea de câștigat.



Războiul SUA - China intră pe teritoriul automobilelor