Stiri Auto

Noul Cod Rutier 2013 creeaza aglomeraTie la permisele auto

Modificarile anunTate pentru noul Cod Rutier 2013 au creat panica printre soferi. De frica refacerii examenului medical devenit obligatoriu de la 19 ianuarie 2013 pentru reinnoirea permisul auto, in cateva zile au venit la Eliberari Permise tot atatea persoane cate erau in mod normal intr-o singura luna!

In ultimele cinci zile lucratoare au fost eliberate peste 55.000 de permise auto la nivel naTional, echivalentul unei luni de zile normale. Pentru comparaTie, in octombrie fusesera eliberate aproximativ 53.000 de permise, in noiembrie 56.000.

Cererea de permise noi a explodat in ultimele zile. S-au eliberat 9.000 de noi documente de conducere pe 27 decembrie, 8.000 pe 28 decembrie, 11.300 pe 3 ianuarie, 10.500 pe 4 ianuarie si 17.000 pe 7 ianuarie.

Soferii au aflat de modificarile Noului Cod Rutier ce intra in vigoare pe 19 ianuarie 2013. O modificare importanta despre care am scris si noi este ca soferii vor fi obligati sa faca vizita medicala si sa obtina un certificat din care sa rezulte ca nu sufera de boli care ii impiedica sa conduca, pentru a obTine reinnoirea unui permis auto expirat.

Acest lucru implica si costuri, dar si timp pierdut. Toata lumea stie cate ore se pierd pentru controlul medical ce trebuie efectuat la mai multe specialitaTi. Ore intregi se sta la coada si se pierd pe la usi, iar acest lucru este de evitat.

Cei care si-au reinnoit acum permisul auto au platit taxa de 68 de lei, o taza ce ramane nemodificata si in Noul Cod Rutier. Acolo vor exista costurile suplimentare aferente examenului medical, pentru reinnoire.

Un capitol la care nu sunt schimbari este cel legat valabilitatea permiselor pentru amatori, aceasta fiind mai departe la fel, 10 ani. Pentru soferii profesionisti, valabilitatea se reduce la jumatate dupa 19 ianuarie, de la 10 ani la 5 ani.

In noul Cod Rutier, soferii care isi vor pierde permisul auto sau il vor declara furat sau distrus vor primi un duplicat valabil pana la finalul perioadei de valabilitate a acestuia. Pana acum, in cazuri similare, se elibera un nou permis cu o noua valabilitate de 10 ani, timp in care se putea circula cu un duplicat temporar, valabil trei luni.



Noul Cod Rutier 2013 creeaza aglomeraTie la permisele auto