Stiri Auto

Condusul iarna va sperie? Sfaturi pentru soferii neexperimentati!

Se apropie cel mai dur sezon de condus, iar debutul iernii ne face pe multi dintre noi sa nu ne simtim foarte confortabili la volan. Statistic, conform Info Trafic Romania, soferii neexperimentati au mult mai multe sanse de a fi implicati intr-un accident de circulatie. Dar chiar si asa, soferii cu mai putina experienta iarna, pot avea garantia unui condus sigur cu conditia ca masina si anvelopele lor sa fie in stare foarte buna.

Pregatirea masinii pentru iarna cu AnvelopeMAG.ro, iti poate aduce la acest moment, cadouri sub forma de vouchere valorice sau de carburant. Achizitioneaza astfel, pana la sfarsitul lunii decembrie, un set de anvelope iarna sau anvelope all season si beneficiaza de promotiile momentului, care se desfasora in limita de stocuri disponibile de vouchere si anvelope.

Soferii tineri sunt considerati incepatori, chiar daca acestia conduc zilnic sau ocazional prin orasul in care locuiesc. Dupa cum va puteti da seama, astfel de deplasari scurte si pe trasee locale, nu pot duce catre acumularea unei experiente suficiente de condus in siguranta pe timp de iarna.

Soferii care conduc mai rar, au dificultati atunci cand se confrunta cu drumuri dificile de iarna sau conditii meteorologice nefavorabile. Condusul prin oras, blocarea in trafic, parcarea si condusul pe timp de noapte pot fi, conform specialistilor finlandezi de la Nokian Tyres, coplesitoare pentru acestia.

Abilitatea de a controla masina se dezvolta odata cu experienta acumulata

Din nefericire, potrivit Comisiei Europene, soferii intre 16 si 24 de ani sunt prezenti in numar majoritar in statisticile privind accidentele rutiere si victimele acestora. Respectiv, au de doua pana la trei ori mai multe sanse de a avea un accident de masina, comparativ cu soferii mai experimentati. Accidentele care implica soferi tineri sunt adesea cauzate de pierderea controlului masinii sau de o viteza prea mare si se produc adesea, noaptea.

Starea masinii si cunoasterea caracteristicilor acesteia sunt de o mare importanta in siguranta la condus. Soferii tineri conduc frecvent masini de ocazie, mai vechi, fara un sistem de asistenta la conducere sau echipamente de siguranta recente.

Chiar si cu masinile mai noi este esential sa stim cum reactioneaza acestea in situatii extreme. Iarna, unul dintre scenariile tipice care duc la pierderea controlului este in cazul depasirilor, respectiv cand revii pe banda ta dupa ce ai finalizat depasirea.

Specialistii renumitului producator finlandez, Nokian Tyres, mentioneaza faptul ca nici sistemele automate si echipamentele de siguranta ale unui SUV mare nu reusesc sa mentina greutatea vehiculului pe drum daca viteza acestuia este prea mare.

Cand conduceti rar, anvelopele in stare buna sunt sinonime cu siguranta

In plus de starea vehiculului lor, soferii neexperimentati ar trebui sa acorde o atentie deosebita si anvelopelor. Tocmai de aceea, se recomanda celor care conduc mai rar sa aleaga cel mai bun model din ultima gama de anvelope de sezon. De mare ajutor in aceasta alegere, sunt si testele anuale efectuate de marile publicatii auto, teste ce pot fi gasite si pe blog-ul testanvelope.ro.

Cele mai recente modele de anvelope au intotdeauna o aderenta mai buna si beneficiaza de inovatii, care astfel ofera o senzatie mai buna de control si siguranta pe drumuri de iarna. Anvelopele noi trebuie sa fie in stare buna, dar adancimea benzii de rulare trebuie totusi verificata in mod regulat. De asemenea, este important sa fie mentinuta o presiune buna a anvelopelor, amintesc specialistii Nokian Tyres.

Pe AnvelopeMAG.ro te asteptam cu o multitudine de anvelope noi si cu minim 2 ani garantie de producator. Peste 100 de marci anvelope te asteapta cu o oferta diversificata pentru toate bugetele.

Poti si trebuie sa fii deosebit de atent la drum, mai ales iarna. Singura modalitate de a invata sa conduci in sezonul rece este sa conduci!

Fii curajos la volan! - Sfaturi intotdeauna bune de luat in considerare:

  • Poti gasi curajul de care ai nevoie doar prin practica. Parcarile goale, de exemplu, iti permit sa testezi vehiculul in diferite situatii. De asemenea, te poti inscrie la cursuri de condus chiar daca ai deja permisul.

  • Practica in mod regulat condusul pe suprafete alunecoase pentru a intelege cum reactioneaza masina in aceste conditii. De asemenea, poti utiliza piste speciale de antrenament, daca este necesar.

  • Este esential sa ramai calm in timp ce conduci. Mai degraba decat sa intri in panica si sa apesi puternic pe frane, uita-te dupa locuri catre care poti devia daca ai nevoie si incerci in acelasi timp sa mentii controlul masinii in situatii neprevazute.

  • Verificarea presiunii anvelopelor din cand in cand poate parea inutila, dar poate avea consecinte mari atunci cand conduci in conditii extreme. Masinile cu o presiune mai putin optima a anvelopelor, pot pierde controlul la viteze mari.

O serie de articole destinate pregatirii pentru sezonul de iarna, pot fi parcurse si pe blog.anvelopemag.ro.



Condusul iarna va sperie? Sfaturi pentru soferii neexperimentati!