Stiri Auto

Cele mai populare dimensiuni de jante auto

Jantele sunt o componenta importanta a oricarui autoturism,‭ ‬rolul lor fiind atat tehnic cat si estetic.‭ ‬Majoritatea soferilor insa trec cu vederea primul rol si se axeaza doar pe roul estetic.‭ ‬Prin urmare,‭ ‬procesul de alegere al unei jante se axeaza de cele mai multe ori doar pe modul in care arata o janta si daca este placuta ochiului.‭ ‬Se trece cu vederea insa aspectul tehnic,‭ ‬care este mai important decat cel estetic.‭

Jantele impreuna cu anvelopele, reprezinta singurul si cel mai important contact pe care masina il are cu asfaltul, prin urmare, starea lor afecteaza calitatea condusului si siguranta resimtita. Este important sa montati doar jante cu dimensiuni omologate pentru masina dvs, atat de catre RAR, cat si de catre producatorul auto.

Fiecare autoturism are o serie de dimensiuni de jante cu care ruleaza in siguranta si in parametrii de performanta ridicati. Daca se monteaza jante cu dimensiune marita peste cele recomandate de catre producator, exista riscul ca rotile sa atinga in aripa la o intoarcere intensa a volanului sau performantele masinii sa scada.

Daca se monteaza jante si dimensiuni de anvelope diferita fata de cele omologate de RAR, exista riscul suspendarii talonului de catre agentul de circulatie.

Cum gasesti setul de jante auto potrivite

Fiecare autoturism vine din fabrica cu un set de jante standard, cu care masina ruleaza in parametrii optimi. De ex, daca aveti o masina marca Dacia si aveti jantele inlocuite intre timp cu altele diferite si vreti sa montati un set de jante logan potrivite, puteti vedea jantele auto omologate pentru masina intreband fie la dealerul autorizat, fie sa vedeti abtibildul din interiorul masinii care mentioneaza jantele omologate.

Cele mai populare dimensiuni de jante, conform numarului de masini care ruleaza in tara in prezent, sunt urmatoarele:

Dimensiunea de jante 17 este ultima din top, dimensiunile de R18, R19, fiind mai putin populare la noi in tara si folosite de mai putini soferi romani in comparatie cu dimensiunile de R15 si R 16. Dimensiunea mici sunt intr-un numar ridicat datorita numarului mare de masini compacte care circula. Deci un set de jante logan va fi mai popular decat un set de jante porsche.

Indiferent de ce autoturism aveti, montati doar jante omologate care sunt in stare tehnica perfecta. Nu riscati cu jante ce prezinta indoituri puternice sau fisuri ce scad drastic siguranta si calitatea condusului.



Cele mai populare dimensiuni de jante auto