Stiri Auto

Cand incepe programul Rabla in 2021. Detalii de ultima ora de la Ministerul Mediului | S-a majorat prima de casare la 7500 lei!

Anuntul asteptat de foarte multi romani a fost facut, marti, de ministrul Mediului, Tanczos Barna, intr-o conferinta de presa la Autoritatea Fondului de Mediu.

Intr-o conferinta de presa organizata la sediul Autoritatii Fondului de Mediu (AFM), ministrul mediului a prezentat programele care vor fi implementate in acest an.

Printre cele mai asteptate se numara, fara doar si poate, programele de innoire al parcului auto: Rabla Clasic si Rabla Plus.

Ministrul Mediului a anuntat cu subiect si predicat ca cele doua programe Rabla vor demara in ultima saptamana din luna aprilie.

Pana atunci bugetul dedicat acestora va fi pus in dezbatere publica de Autoritatea Fondului de Mediu si se vor pune la punct ultimele detalii.

"Anul acesta vom modifica prima de casare din program si vom majora de la 6500 la 7500 de lei. Aproximativ 1500 de euro va fi prima de casare pentru cei care predau o masina veche, inmatriculata mai veche de opt ani", a spus ministrul Barna Tanczos.

Pentru Rabla Clasic statul roman ofera asadar un tichet in valoare de 7500 lei (n.r. - majorat cu 1000 de lei fata de anul 2020) pentru fiecare masina veche scoasa din circulatie, tichet folosit pentru achizitionarea unui autoturism nou din oferta existenta pe piata.

La aceasta oferta se adauga un bonus de 1500 lei pentru motoarele asa numite “eco bonusuri”, care folosesc GPL alaturi de carburantul clasic pe benzina si care polueaza mai putin. Si in acest caz este vorba de o majorare cu 500 de lei pentru un tichet.

In cazul masinilor hibrid statul a majorat "eco bonusul" de la 2500 la 3000 de lei.

Pentru Rabla Plus, program care vizeaza acordarea de tichete in vederea achizitionarii de autoturisme non-poluante, in speta electrice, statul roman acorda bonus de 10.000 de euro per autoturism cumparat, dar nu mai mult de jumatate de suma de achizitie.

Potrivit informatiilor oferite de reprezentantii Autoritatii Fondului de Mediu, prin programul Rabla Clasic vor putea fi achizitionate 60.000 de autoturisme noi, in timp ce prin programul Rabla Plus se vor putea cumpara pana la 10.000 de masini electrice si hidrid plug-in.

Bugetul alocat programului Rabla pentru anul 2021 a fost majorat cu 10% aproximativ, de la 405 milioane de lei la 440 milioane de lei.

Pentru Rabla Plus bugetul a fost dublat fata de anul anterior si ajunge la 400 milioane de lei.

"Vrem cat mai multe masini electrice care sa circule pe soselele Romaniei. In momentul de fata Romania se situeaza la 1% in ceea ce priveste procentul masinilor electrice care ruleaza din totalul automobilelor", a mai spus Barna.

Ca o concluzie la conferinta de marti, informatia principala asteptata de toti doritorii este ca programele Rabla vor incepe in ultima saptamana din luna aprilie.



Cand incepe programul Rabla in 2021. Detalii de ultima ora de la Ministerul Mediului | S-a majorat prima de casare la 7500 lei!