Motociclism

Pedrosa a triumfat pe Motorland Aragon. Lorenzo ramane lider detasat

Spaniolul Dani Pedrosa a pornit pentru a opta cursa consecutiva din prima linie a grilei de start si pentru a patra oara în 2012 pilotul echipei de uzina Honda a trecut primul linia de sosire.

Din pole position a pornit Jorgen Lorenzo, liderul clasamentului general, si echipierul de la Yamaha nu a luat deloc un start rau.

Lorenzo s-a miscat bine din grila si dupa primul viraj era lider în fata lui Pedrosa, pilot prins ca într-un cleste între cei doi echipieri de la Yamaha.

Fara a impresiona în calificari, Valentino Rossi a tras drept si a ratat intrarea în virajul 14 dupa un contact cu nord-irlandezul Jonathan Rea de la Honda.

Eroarea l-a costat pe Rossi pierderea a nu mai putin de 12 pozitii, multiplul campion mondial ajungând pe ultimul loc în zona pilotilor de la CRT.

Începutul dezastruos al celor de la Ducati a fost completat de cazatura lui Nicky Hayden, americanul abandonând dupa doar doua tururi.

Hayden a ratat intrarea într-un viraj si s-a dus drept în zidul de protectie fiind aruncat peste gardul de pneuri. Campionul mondial din 2006 a ramas minute bune întins la pamânt necesitând îngrijiri medicale, fiind ulterior transportat la zona medicala a circuitului.

Dupa câteva minute de încordare doctorul oficial al competitiei l-a declarat pe Hayden OK din punct de vedere medical.

Seria cazaturilor a fost continuata de germanul Stefan Bradl. Pilotul echipei LCR Honda a pierdut fata într-un viraj si a scapat motocicleta de sub control în timp ce rula pe locul al treilea, fara însa a suferi rani semnificative.

În fruntea cursei se desprindeau Jorge Lorenzo (Yamaha) si Dani Pedrosa (Honda), cei doi rivali în lupta pentru titlul mondial. Vizibil mai rapid decât rivalul sau, Pedrosa a preferat sa astepte greseala lui Lorenzo si a ramas în plasa acestuia.

Pedrosa a declansat atacul asupra lui Lorenzo cu 17 tururi înaintea finalului, fara însa a reusi desprinderea decisiva.

Dani a fost ajutat în acest sens chiar de Lorenzo, care a gresit în virajul cu numarul doi si a fost foarte aproape de o cazatura. Eroarea liderului clasamentului general i-a favorizat lui Pedrosa desprinderea la o secunda si jumatate în fruntea cursei.

Lorenzo nu a mai fortat si astfel Pedrosa s-a desprins în câstigator pentru prima data în cariera pe Motorland Aragon, circuit unde pilotul de la Honda avea doua locuri secunde.

Diferenta dintre cei doi rivali spanioli a scazut la 33 de puncte dupa aceasta a 12-a etapa, dar în continuare Lorenzo este mare favorit la obtinerea celui de-al doilea titlu mondial din cariera.

Podiumul de pe Motorland Aragon a fost completat de italianul Andrea Dovizioso (Yamaha Tech 3), în timp ce Rossi a trecut linia de sosire în pozitia a 8-a.

La clasa Moto2 cursa a fost tot o afacere între doi piloti spanioli. Câstig de cauza a avut Pol Espargaro, care a mai redus astfel cu cinci puncte ecartul care îl separa de liderul Marc Marquez.

Marquez, pilotul care va concura în 2013 pentru echipa de uzina Honda la clasa MotoGP, pastreaza un avans linistitor de 48 de puncte.

Podiumul cursei Moto2 de pe Motorland Aragon a fost completat de britanicul Scott Redding.

Clasa Moto3 a oferit unul dintre cele mai strânse finaluri de cursa din acest sezon, cu spaniolul Luis Salom impunându-se pentru doar 155 de miimi în fata germanului Sandro Cortese.

Un alt german, Jonas Folger, a completat podiumul suta la suta KTM de la categoria mezina a Motomondialului de viteza.

La general Cortese are un avans de 51 de puncte în fata lui Salom.



Pedrosa a triumfat pe Motorland Aragon. Lorenzo ramane lider detasat