Motociclism

Maxi Biaggi a spus adio curselor de motociclism

Cunoscut în lumea curselor pe doua roti ca ”Împaratul Roman” sau ”Mad Max”, italianul Max Biaggi, acest nebun frumos al motociclismului mondial, si-a anuntat, miercuri, retragerea din activitatea competitionala la 41 de ani.

Biaggi a ales ca loc de retragere circuitul Vallelunga din apropiere de Roma, unde în urma cu 21 de ani debuta în sporturile cu motor.

Nu se putea o ocazie mai buna pentru Biaggi de a agata casca în cui decât acest moment, italianul obtinând în 2012 al doilea titlu mondial în Superbike alaturi de Aprilia.

”A fost cea mai lunga noapte din viata mea, dar sunt bucuroc ca totul s-a încheiat acum. Nu vreau sa fiu  precum politicienii prinsi de un scaun. M-am gândit mult la acest moment si mi-am spus daca sa mai continui un an sau doi, sau daca sa ma retrag? Si am decis sa ma retrag acum. Familia a contat în luarea deciziei si a venit timpul sa-mi petrec mai mult timp cu cei dragi”, a spus Biaggi.

De sase ori campion mondial în cariera, Biaggi a mai spus ca nu vrea sa priveasca aceasta zi cu tristete.

Biaggi a fost de patru ori campion mondial la 250cc (1994, 1995, 1996, 1997) si de doua ori campion mondial la Superbike (2010, 2012).

”Nu vreau sa fie o zi trista. Spre deosebire de Doohan (n.r. - cvintuplu campion mondial la clasa 500cc), eu nu ma retrag pentru ca n-as mai fi competitiv, ci pentru ca am vrut sa ma retrag. Am scris pagini importante în istoria motociclismului si am avut contractele pe care le-am dorit. De aceea plec din motociclism fara regrete. Le multumesc tuturor celor care m-au însotit în acesti 20 de ani si sunt bucuros ca pot iesi din aceasta lume pe doua picioare fara accidentari sau alte sechele. Ma gândesc la o colaborare cu Aprilia în afara pistei”, a mai spus Biaggi.

Marele ghinion al lui Max Biaggi a fost Valentino Rossi si faptul ca a fost contemporan cu cel supranumit ”Doctorul”. Rivalitatea celor doi din anii 90 nu cunoaste echivalent în motociclism si fara prezenta lui Rossi la clasa regina a Motomondialului Biaggi ar fi putut cel putin o data intra în posesia titlului mondial.

Asa a ramas cu doar 13 succese la 500cc/MogoGP, la care se adauga cele 29 din perioada petrecuta la 250cc si cele 21 din Superbike. În total 63 de victorii în dreptul numelui unui dintre cei mai mari piloti din toate timpurile.



Maxi Biaggi a spus adio curselor de motociclism