Formula 1

Vettel castiga in Singapore dupa abandonul lui Hamilton

Campionul mondial Sebastian Vettel a mostenit prima pozitie în Marele Premiu al Statului Singapore si nu a mai putut fi oprit pâna la finalul unei curse care s-a încheiat la limita de timp si nu dupa numarul de tururi programate.

Germanul de la Red Bull a pornit din pozitia a doua a grilei de start si în prima parte a cursei s-a mentinut în spatele liderului autoritar Lewis Hamilton.

Diferenta dintre cei doi a oscilat între 1.2 si 1.7 secunde în favoarea echipierului de la McLaren-Mercedes, însa în turul 23 din cele 61 programate initial Hamilton a fost lovit de ghinion.

Cutia de viteze a monopostului McLaren-Mercedes a cedat si astfel Hamilton abandona din postura de lider, pierzând locul secund în ierarhia generala si posibilitatea de a se apropia de Fernando Alonso în ierarhia generala.

Locul secund în Singapore i-a revenit lui Jenson Button, campionul mondial din 2009 salvând onoarea echipei McLaren-Mercedes.

Podiumul a fost completat de Fernando Alonso, echipierul de la Ferrari pastrându-si prima pozitie în clasamentul general pentru 29 de puncte în fata lui Vettel.

Hamilton a pornit ca din pusca si dupa doar trei tururi avea deja un avans de o secunda si jumatate în fata principalului urmaritor Vettel.

Pentru Vettel este a 23-a victorie a carierei si doar a doua din 2012. Germanul s-a mai impus în Bahrain.

În spate Alonso pierdea un loc la start, dar revenea rapid pe cinci dupa depasirea lui Paul di Resta. Pâna la primul rând de opriri la boxe cursa nu a excelat prin spectacol, pilotii mentinându-si pozitiile din debutul întrecerii.

Mark Webber a dat startul pit stopurilor în turul 9 si a fost urmat pe rând de toti ceilalti piloti din frunte.  Liderul Hamilton a schimbat în turul 13 si i-a predat sefia coechipierului sau Button.

La revenirea pe circuit Hamilton conducea cu 1.7 secunde în fata lui Vettel, dar echipierul de la McLaren avea sa abandoneze în turul 23 din cauza unei probleme la cutia de viteze.

Vettel mostenea astfel fara lupta prima pozitie pe care nu avea sa o mai cedeze pâna la final. Dublul campion mondial a gestionat ideal situatiile în care masina de siguranta s-a aflat pe traseu.

Mai întâi cursa din Singapore a fost neutralizata dupa ce indianul Narain Karthikeyan a lovit zidul în virajul 18 si a ramas cu monopostul într-o zona periculoasa.

Vettel a mai câstigat în Singapore în 2011. Alonso este celalalt pilot cu doua victorii pe Marina Bay.

Pilotii din fruntea ierarhiei au profitat imediat si au intrat la standuri pentru ultimul schimb de pneuri. Cea mai buna operatiune a facut-o Alonso care a ajuns de pe 6 pe locul al treilea, profitând si de abandonul lui Pastor Maldonado (Williams).

Cursa a fost reluata dupa 9 tururi de neutralizare, dar a fost din nou trecuta sub steag galben în urma unui accident spectaculos petrecut între Michael Schumacher si Jean-Eric Vergne.

Germanul de la Mercedes rula în spatele debutantului francez de la Toro Rosso când a intrat violent în spatele acestuia pe o zona de frânare. Ambii piloti au scapat nevatamati si au parasit circuitul dupa ce si-au dat amical mâinile.

Felipa Massa a început cursa cu probleme si a ocupat chiar ultimul loc în primele tururi, dar finalul l-a gasit pe brazilinul echipei Ferrari în prim planul actiunii.

Massa i-a depasit pe Bruno Senna si Daniel Ricciardo pentru a termina cursa pe locul 8.



Vettel castiga in Singapore dupa abandonul lui Hamilton