Formula 1

Vettel castiga in Japonia si pune mare presiune pe Alonso la general

Germanul Sebastian Vettel nu a avut nicio emotie, duminica, în Marele Premiu al Japoniei, cursa pe care a câstigat-o de o maniera categorica. Victoria echipierului de la Red Bull a fost dublata si de abandonul lui Fernando Alonso, în urma caruia diferenta dintre cei doi la general s-a strâns la doar patru puncte în favoarea spaniolului de la Ferrari. Felipe Massa a terminat pe doi si a obtinut primul podium dupa doi ani, iar Kamui Kobayashi a bifat primul podium al carierei în fata propriilor suporteri.

Al patrulea pole position consecutiv pentru Vettel la Suzuka a fost transformat de pilotul german în a treia victorie din cariera pe pamânt japonez.

Dublul campion mondial revine astfel pe prima treapta a podiumului de la Suzuka dupa victoriile din 2009 si 2010, seria fiind întrerupta de Jenson Button în 2011.

Pilotul cu numarul unu de concurs a avut un start ideal de cursa si s-a distantat rapid în fata principalului urmaritor Kamui Kobayashi, în timp ce în spate ghinionul îl lovea din nou pe Fernando Alonso.

La fel cum s-a întâmplat la Spa-Francorchamps ibericul de la Ferrari a fost fortat sa abandoneze înca din primul viraj. De aceasta data o pana de cauciuc pe stânga spate provocata de o usoara atingere cu Kimi Raikkonen a fost de ajuns pentru a-i ruina cursa spaniolului.

Întrebat la finalul cursei daca a avut cunostinta de abandonul rivalului sau de la Ferrari, Vettel a raspuns: ”Mi-am dat seama ca s-a întâmplat ceva în spate dupa ce am vazut Safety Car-ul pe circuit, apoi pe panoul cu rezultate nu l-am mai zarit pe Fernando, iar singura masina Ferrari ramasese cea a lui Felipe. Dupa pauza de vara masina mea a mers foarte bine, iar Fernando a avut mai mult ghinion. Sunt lucruri care se întâmpla”.

Dupa doua tururi de neutralizare cursa a fost reluata la viteza maxima si nimic nu i-a putut sta în cale lui Vettel pentru a treia victorie din 2012 dupa Bahrain si Singapore.

Plecat al 10-lea din grila brazilianul Massa a gestionat bine startul cursei si a ajuns în partea superioara a ierarhiei, iar la primul pit stop programat brazilianul a urcat în pozitia secunda.

Kobayashi a condus pe locul doi pâna la prima oprire, dupa care a coborât pe sase pentru a reveni ulterior pe locul al treilea.

Ultimele tururi ale cursei l-au gasit pe nipon la mare lupta cu Jenson Button pentru ultima treapta a podiumului. Britanicul de la McLaren a atacat cu toate fortele si daca ar mai fi durat cursa un singur tur, cu siguranta l-ar fi depasit pe Kobayashi.

Astfel japonezul a urcat în premiera pe podium în Formula 1, performanta sa fiind cu atât mai spectaculoasa cu cât a fost obtinuta în fata propriilor suporteri. Zeci de mii de fani l-au aclamat pe Kobayashi la urcarea pe podium.

În urma cursei de la Suzuka Alonso mai pastreaza doar 4 puncte în fata lui Vettel la general când au mai ramas cinci curse de disputat din sezonul 2012.

Titlul mondial a devenit o afacere în doi, iar urmatoarea lupta între cei doi campioni se va da peste doar o saptamâna pe traseul de la Yeongam (Coreea de Sud).

Rezultate Marele Premiu al Japoniei:

 
 1.  Vettel        Red Bull-Renault           1h28:56.242
 2.  Massa         Ferrari                    +    20.639
 3.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +    24.538
 4.  Button        McLaren-Mercedes           +    25.098
 5.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    46.490
 6.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    50.424
 7.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    51.159
 8.  Maldonado     Williams-Renault           +    52.364
 9.  Webber        Red Bull-Renault           +    54.675
10.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +  1:06.919
11.  Schumacher    Mercedes                   +  1:07.769
12.  Di Resta      Force India-Mercedes       +  1:23.400
13.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +  1:28.600
14.  Senna         Williams-Renault           +  1:28.700
15.  Grosjean      Lotus-Renault              +     1 tur
16.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 tur
17.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 tur
18.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 tur
19.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +     1 tur

Cel mai rapid tur: Vettel, 1:35.774

Abandonuri:

Pic           Marussia-Cosworth            39
Karthikeyan   HRT-Cosworth                 34
Perez         Sauber-Ferrari               19
Alonso        Ferrari                      1
Rosberg       Mercedes                     1


Vettel castiga in Japonia si pune mare presiune pe Alonso la general