Formula 1

Vettel castiga in Bahrain si este noul lider la general

Sursă foto: twitter.com/scuderiaferrari

Sebastian Vettel de la Ferrari a castigat, duminica, Marele Premiu al Bahrainului si se instaleaza la conducerea clasamentului general dupa aceasta a doua victorie in trei curse.

Pilotul german de patru ori campion mondial l-a devansat pe Lewis Hamilton de la Mercedes, cu 6.6 secunde, in conditiile in care britanicul a ispasit in timpul cursei o penalizare de cinci secunde.

Hamilton s-a aflat in fata lui Vettel pe grila, dar germanul de la Ferrari a pornit mai bine la start si l-a depasit pe rivalul sau.

Cei doi au urmat strategii diferite in ceea ce priveste schimburile de pneuri si pana la urma Ferrari s-a dovedit a fi tras cartea castigatoare.

Valtteri Bottas, pilot aflat pentru prima data in cariera in pole position, a completat podiumul din Bahrain, nereusind niciun moment sa se implice in lupta pentru victorie.

Cu acest succes, Vettel ajunge la cota trei reusite in Bahrain si il egaleaza la acest capitol pe Fernando Alonso, pilot care pentru a treia cursa la rand a abandonat la volanul modestului monopost McLaren-Honda.

Pentru Vettel este a 44-a victorie din cariera si, atentie, a 25-a obtinuta in Asia. Este pilotul cu cele mai multe succese pe continentul asiatic.

Clasamentul cursei din Bahrain:

Startul cursei

Bottas si-a aparat prima pozitie imediat dupa stingerea luminilor rosii, in timp ce in spate Vettel il depasea la exterior pe Hamilton si urca pe doi.

Dupa opt din cele 57 de tururi programate ordinea la varf se pastra extrem de stransa, primii trei piloti fiind clasati intr-o singura secunda.

Vettel a intrat primul la pit stop in turul 11 si a continuat cu un alt tren de super softuri, insa dupa numai un tur cursa a fost neutralizata de iesirea in decor a olandezului Max Verstappen si intreaga strategie a Ferrari a fost data peste cap.

Mercedes a profitat de neutralizare si a schimbat cu ambii piloti in acelasi timp. La final, Vettel a recunoscut ca a avut si putin noroc, in momentul neutralizarii ceilalti piloti aflandu-se in partea opusa liniei boxelor.

Turul 17 a fost unul al depasirilor spectaculoase. Hamilton a trecut de Ricciardo, in timp ce Vettel s-a aparat fabulos in fata atacului declansat de Bottas si a ramas lider.

Hamilton a primit o lovitura importanta in economia cursei in turul 20, cand a fost penalizat cu cinci secunde pentru incetinirea nejustificata a ritmului pe linia boxelor in fata lui Ricciardo.

In turul 33 Vettel a oprit pentru a doua oara si Hamilton ajungea la conducerea cursei cu un avans de 15 secunde in fata germanului.

Vettel avea sa revina la conducere in turul 42 urmat la 9 secunde de Bottas si de un Hamilton extrem de rapid pe setul final de pneuri soft.

Britanicul a recuperat secunda dupa secunda si finalul a fost pasionant prin prisma duelului de la distanta, dar in cele din urma Vettel a gestionat pumnul de secunde care i-a mai ramas pentru a obtine a doua victorie a sezonului cu Ferrari.



Vettel castiga in Bahrain si este noul lider la general