Formula 1

Verstappen și Perez au potențialul să creeze una dintre cele mai cunoscute rivalități dintre coechipieri în Formula 1

Sursă foto: https://twitter.com/redbullracing

În sezonul 2023 de Formula 1 se poate anticipa ca rivalitatea dintre Max Verstappen și Sergio Perez să urce la alt nivel, iar duelul celor doi coechpieri de la Red Bull să devină unul dintre cele mai cunoscute de la cel dintre Senna și Prost, de la McLaren, din anii '90.

Premisele există. Spre deoserbire de sezoanele 2021 și 2022, cel puțin în primele curse din 2023 a fost clar că Red Bull nu mai dă ordine de echipă legat de cine trebuie să câștige un Mare Premiu. 

Perez a fost de două ori pe locul 1 în acest sezon, s-a distanțat de Verstappen, iar echipa l-a lăsat să se ducă și să câștige.

Să nu uităm că în cele două sezoane anterioare Perez a pus voit sau forțat mereu umărul și l-a ajutat pe colegul olandez, cel puțin în 2021 decisiv în drumul acestuia spre titlul mondial. În 2022, duelul din Japonia dintre Perez și Leclerc, când presat de mexican pilotul Ferrari a clacat și a derapat pierzînd locul 2, a fost din nou un moment de ajutor.

Când a venit rândul lui Verstappen să îl lase pe Perez să câștige o cursă și să îi ofere acestuia locul al doilea în clasamentul mondial în 2022, nu a făcut-o. A preferat să câștige el cursa, deși era deja campion mondial. Perez a terminat pe locul al treilea anul trecut în clasamentul final al piloților. E drept, Verstappen a avut la final de 2022 aproape același procentaj de victorii din total starturi ca Ayrton Senna, la aproape același număr de curse ambii. 

A venit 2023. Perez merge mult mai bine față de anii trecuți. În Azerbaijan, dar și în Arabia Saudită, a câștigat Perez, iar Verstappen - poate cel mai talentat pilot de la Senna încoace -  nu l-a putut prinde, deși a încercat din greu.

Din patru curse în acest sezon, jumătate au fost câștigate de Verstappen și jumătate de Perez, doar opt puncte avantaj având olandezul la acest moment.

La finalul cursei din Azerbaijan am observat un lucru. Perez pare să aibă o mare parte a echipei alături de el. Acest lucru înseamnă că va putea face lucruri bune, pentru că în cursele cu motor, ca și în viață de altfel, chiar dacă ești cel mai bun la ceva nu poți reuși fără alți oameni, fără echipă. Ca să reușești și tu trebuie să reușească și alții, și invers.

În timp ce mașina lui Perez a mers ceas, Verstappen s-a plâns la Baku de o lipsă de echilibru pe puntea spate. Reglaje de echipă, dacă nu a fost doar o scuză a olandezului pentru că nu putea să ajungă lângă Perez, distanțat la un moment dat la peste 3 secunde.

Pe moment, Verstappen și Perez, în 2023 s-au duelat de la distnață și au părut că respectă locurile din curse. Nu s-au atacat vizibil. Însă, apropierea din clasament, reglajele celei mai bune mașini din campionat, ambițiile ce par a fi lăsate „la liber” (să nu uităm că Perez a scris un Tweet după Arabia Saudită în care a exprimat că vrea să fie campion mondial), dar și o aparentă simpatie în echipă pentru Perez par să fie ingredientele care pot duce duelul dintre cei doi la nivelul al doilea.

Ce înseamnă nivelul al doilea? Luptă directă pe traseu, în momente cheie și nu numai. Iar din acest lucru nu va avea câștigat decât sportul și cei care se uită la el.

Pe lângă că a progresat vizibil  motivat de perspective, dar și grație muncii, Perez a fost, și cel mai probabil încă este susținut de cel mai bogat om din Mexic.

Să ne amintim de McLaren din anii '90 și la rivaliitatea dintre Senna și Prost. A pornit cam la fel, prieteni, zâmbete, amabilități între cei doi, după care lucrurile au degenerat atât în spatele ecranelor, cât și pe traseu. Verstappen și Perez par să se afle în scenariul perfect să ajungă acolo și ei, în 2023.

Vadim Cușnarencu



Verstappen și Perez au potențialul să creeze una dintre cele mai cunoscute rivalități dintre coechipieri în Formula 1