Formula 1

Verstappen castiga in fata lui Leclerc la Jeddah pentru mai putin de o secunda

Sursă foto: https://twitter.com/redbullracing

Final electrizant de cursa in Arabia Saudita, cu Max Verstappen obtinand prima victorie in calitate de campion mondial. Olandezul de la Red Bull l-a devansat pe monegascul Charles Leclerc de la Ferrari, castigatorul primei curse din Bahrain.

Startul de cursa a fost unul curat, fara niciun incident in primul viraj. Perez si-a aparat cu succes prima pozitie in fata lui Leclerc, in timp ce Verstappen l-a depasit pe Sainz pentru locul al treilea. Cate un loc au mai castigat la start Magnussen si Norris.

In primele tururi echipierii de la Alpine au tinut capul de afis cu un duel electrizant pentru pozitia a sasea. Alonso s-a folosit de experienta superioara pentru a trece de Ocon.

Cei doi au avut apoi serios de lucru cu Bottas si Magnussen, cei doi nordici propulsati de motoarele Ferrari.

Schimbarea de lider pe steag galben

Liderul Perez a intrat la boxe pentru primul schimb de pneuri in turul 16 din cele 50 programate. A avut ghinion mexicanul, pentru ca imediat dupa pit stop a aparut neutralizarea cursei.

Latifi a lovit cu partea dreapta si a abandonat cursa provocand intrarea Safety Car-ului in pista.

O neutralizare de care au profitat cei de la Ferrari pentru a-l aduce in prima pozitie pe Leclerc in fata lui Verstappen. Perez retrograda in pozitia a treia dupa un duel la limita cu Sainz la revenirea spaniolului de la boxe. O manevra contestata de Ferrari la directia de cursa. La restart Perez i-a cedat pozitia a treia lui Sainz pentru a evita o penalizare.

Toti piloti au incaltat pneurile Hard, cele mai rezistente, si Leclerc a impus ritmul in fata lui Verstappen.

Campionul mondial din 2021 s-a apropiat la o secunda in turul 28, reusind cel mai rapid tur in cursa. Leclerc a raspuns pe masura si s-a distanta la o secunda si jumatate, fara a-i lasa olandezului vreo sansa de atac.

In turul 37 a aparut un Safety Car Virtual dupa abandonurile lui Alonso si Ricciardo in apropiere de breteaua care duce la boxe. Motoarele Renault si Mercedes ale acestora au cedat obligandu-I pe cei doi sa plece cu mana goala din Arabia Saudita.

A abandonat si Bottas retras la boxa echipei sale, astfel ca in ultimele zece tururi pe verde in cursa mai ramasesera doar 14 piloti in cursa.

Verstappen ataca victoria la restart

La restart, cu 11 tururi ramase pana la final, Verstappen a topit avansul detinut de Leclerc si s-a apropiat la cateva zecimi de secunda in urma liderului.

Cei doi au oferit o batalie intensa in ultimele opt tururi, cu mai multe schimburi de prima pozitie.

In cele din urma Verstappen a facut depasirea de victorie cu trei tururi inaintea finalului, profitand de o uzura mai buna a pneurilor hard montate inca din turul 17.

Leclerc s-a consolat cu locul secund si cu punctul bonus obtinut pentru cel mai rapid tur in cursa.

Sainz a completat podiumul, in timp ce septuplul campion mondial Hamilton a incheiat pe zece, obtinand ultimul punct pus in joc.

Doar 13 monoposturi din cele 19 aliniate la start au trecut linia de sosire.

Ierarhia finala din Arabia Saudita:

1 Verstappen, 2 Leclerc, 3 Sainz, 4 Perez, 5 Russell, 6 Ocon, 7 Norris, 8 Gasly, 9 Magnussen, 10 Hamilton.



Verstappen castiga in fata lui Leclerc la Jeddah pentru mai putin de o secunda