Formula 1

Povestea primei victorii a lui Senna. S-a intamplat pe ploaie la Estoril

Dupa debutul la Toleman si primul podium obtinut la Monte-Carlo dupa o cursa întrerupta de ploaie, Ayrton Senna si-a început în 1985 aventura la Lotus-Renault. Vedeti mai jos în ce conditii a obtinut legendarul pilot brazilian prima sa victorie din cariera.

Legendarul pilot brazilian nu a avut nevoie decât de doua curse pentru a obtine prima victorie la noua sa echipa si totodata cea dintâi din cariera.

S-a întâmplat pe 21 aprilie 1985 pe circuitul Estoril în Marele Premiu al Portugaliei, o cursa desfasurata pe o ploaie torentiala.

Aflat în pole position dupa ce obtinuse cu o zi în urma pentru prima data în cariera cel mai bun timp în calificari la capatul unei sesiuni în care l-a învins pe rivalul sau Alain Prost, Senna a avut un start perfect de cursa si s-a mentinut la conducere în fata coechipierului sau Elio de Angelis.

În timp ce Senna conducea detasat înaltând un munte de apa, în spatele sau se declansase haosul. Keke Rosberg ramânea blocat pe grila la volanul monopostului sau Williams, în timp ce Stefan Johansson, pilotul înregimentat de Ferrari în regim de urgenta primea botezul la Scuderie printr-un incendiu de proportii.

Alti piloti precum Nelson Piquet, Jacques Laffite sau Andrea de Cesaris au abandonat pentru ca pneurile Pirelli pur si simplu au devenit ineficiente în fata volumului imens de apa.

Cum la vremea respectiva nu exista regula neutralizarii sub Safety Car, iar pilotii conduceau din pasiune pe orice tip de vreme fara a protesta prin radio, cursa de la Estoril a continuat desi conditiile se înrautateau de la tur la tur.

”Marele pericol era ca vremea se schimba de la un tur la altul. Câteodata ploua foarte tare, iar în alte momente nu mai ploua deloc. Nu puteam vedea nimic în spatele meu si mi-a fost greu sa tin masina pe circuit în linie dreapta, iar cu siguranta cursa ar fi trebuit oprita. La un moment dat chiar am derapat în fata boxelor, la fel ca Prost, însa am fost norocos sa ramân pe trasa ideala. Oamenii considera ca n-am facut nicio eroare, dar nu este adevarat. Nici nu mai stiu de câte ori am iesit în afara pistei. S-a întâmplat sa ies chiar si cu cele patru roti pe iarba, total fara control, dar am reusit sa readuc masina înapoi pe pista”, declarat Ayrton Senna dupa memorabila cursa desfasurata la Estoril.

Pentru Senna prima victorie a ramas însa ca una perfecta. Plecat din primul pole position al carierei a reusit vreme de 67 de tururi sa se pastreze la conducere în conditiile unei ploi nemiloase.

La final, dupa mai bine de doua ore de cursa, Senna trecea linia de sosire cu un avans de peste un minut în fata lui Michele Alboreto, echipierul de la Ferrari fiind de altfel singurul care a reusit sa termine în acelasi tur cu liderul.

Doar noua din cei 26 de piloti aflati la start au reusit sa termine cursa.



Povestea primei victorii a lui Senna. S-a intamplat pe ploaie la Estoril