Formula 1

Perez obține victoria în Arabia Saudită. Verstappen rămâne lider la general după un efort în ultimul tur

Sursă foto: https://twitter.com/redbullracing

Pilotul mexican Sergio Perez a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Arabiei Saudite, cursă care a avut loc în nocturnă pe traseul stradal de la Jeddah, pe faleza de la Marea Roșie.

Plecat din prima poziție a grilei de start, Perez l-a devansat în final pe Max Verstappen, coechipierul său de la Red Bull care pornise al 15-lea în cursa secundă a sezonului.

Verstappen a obținut punctul bonus pentru cel mai rapid tur în cursă și astfel rămâne lider la general pentru un punct în fața lui Perez.

Olandezul a ratat șansa unui nou record în Formula 1. Dacă ar fi câștigat, ar fi fost victoria cu cea mai slabă plecare din carieră.

Startul de cursă a fost unul ezitant pentru Perez, acesta văzându-se depășit în primul viraj de veteranul spaniol Fernando Alonso. Pilotul de la Aston Martin a primit o penalizare de cinci secunde pentru poziționarea greșită în grilă, mai în stânga decât în mod normal.

În turul 4 din cele 50 de programate Perez a revenit asupra lui Alonso printr-o depășire curată, rămânând lider autoritar până la finalul întrecerii.

Abandonul lui Lance Stroll  (Aston Martin) în turul 18 a adus Safety Car-ul în cursă. O neutralizare de care a profitat Alonso pentru a intra la boxe și a ispăși penalizarea din debutul cursei.

Alonso a revenit în poziția secundă, dar a fost depășit de Verstappen chiar la jumătatea cursei, în turul 25.

Majoritatea piloților au optat pentru varianta hard la singurul pit stop de la Jeddah, astfel că a doua parte a cursei a oferit puține momente de interes.

Cum lucrurile în partea superioară s-au lămurit imediat ce Verstappen a ajuns în spatele lui Perez și diferența dintre cei doi s-a stabilizat la cinci secunde, regizorul de transmisie a insistat pe un duel între monoposturile aflate pe locurile 14-17, pentru a salva momentul unei curse monotone.

Sergio Perez (33 de ani) a obținut astfel a cincea victorie din carieră și prima cu plecare din pole position.

Mexicanul devine un specialist al curselor pe circuite stradale, fiind la a patra victorie pe un astfel de traseu, după Baku, Monte-Carlo și Singapore.

Fernando Alonso a încheiat al treilea și a bifat al 100-lea podium din carieră. Unul pe care însă nu a urcat fizic, după ce a primit o penalizare de zece secunde. George Russell de la Mercedes a fost pe podium, dar în urma contestației depuse Alonso a avut câștig de cauză și a revenit pe trei în ierarhia cursei.

Ordinea la finalul Grand Prix-ului din Arabia Saudită:

1 Sergio Perez (Red Bull)
2 Max Verstappen (Red Bull)
3 Fernando Alonso (Aston Martin)
4 George Russell (Mercedes)
5 Lewis Hamilton (Mercedes)
6 Carlos Sainz (Ferrari)
7 Charles Leclerc (Ferrari)
8 Esteban Ocon (Alpine)
9 Pierre Gasly (Alpine)
10 Kevin Magnussen (Haas).



Perez obține victoria în Arabia Saudită. Verstappen rămâne lider la general după un efort în ultimul tur