Formula 1

Lewis Hamilton castiga pe ploaie la Suzuka. Bianchi, in stare grava dupa un accident

Ploaia nu a ocolit Marele Premiu al Japoniei de la Suzuka si a dat peste cap programul cursei de duminica. Aceasta a pornit in spatele masinii de siguranta, fiind neutralizata in primele zece tururi, dupa care s-a rulat sub steg verde pana in turul 44 din cele 53 programate, cand a fost neutralizata din nou si ulterior oprita cu steag rosu.

Lewis Hamilton a profitat de conditiile vitrege si a castigat duelul sau direct cu Nico Rosberg, coechipierul de la Mercedes, in urma unui atac direct pe pista venit in a doua parte a cursei.

Podiumul de la Suzuka a fost completat de germanul Sebastian Vettel de la Red Bull-Renault, pentru ca in topul cinci sa urce Daniel Ricciardo si Jenson Button (McLaren-Mercedes).

Hamilton si-a majorat la zece puncte avansul la general in fata lui Rosberg cu patru curse ramase de disputat pana la finalul sezonului.

[news-109856]

Finalul cursei a fost decis pana la urma nu de conditiile meteo vitrege, ci de un accident in care a fost implicat pilotul francez Jules Bianchi (Marussia). Acesta a lovit o macara aflata in virajul 15 cu partea exterioara a monopostului, iar echipa medicala a circuitului a intrat in alerta maxima. 

Pilotul francez a fost transportat imediat dupa incheierea cursei cu elicopterul la cel mai apropiat spital, iar FIA a confirmat ca Bianchi a fost extras in stare de inconstienta din monopostul sau.

Preocupati de starea colegului lor de cursa, cei trei piloti de pe podium nu au mai incins celebra bataie cu sampanie pe fetele lor citindu-se ingrijorarea.

Iata ce au declarat pilotii de pe podium:

Hamilton: "A fost un weekend dificil. A plouat mult astazi. Sa speram ca Bianchi este ok. Am avut un ritm foarte bun si m-am simtit foarte bine".

Rosberg: "Am obtinut o dubla si a fost un weekend bun pentru noi ca echipa. Gandurile mele se indreapta in acest moment la Bianchi. Se pare ca este un incident serios si ii doresc toate cele bune".

Vettel: "O cursa dificila in conditii inselatoare. Conditiile s-au schimbat mult, dar cand ploua ma simt bine. Sunt bucuros ca sunt aici pe podium".

La ora programata pentru startul in cursa din Japonia pista se afla sub imperiul apei, iar vizibilitatea era extrem de redusa. 

Astfel, monoposturile s-au pus in miscare in spatele masinii de siguranta si in acest regim au parcurs primele doua tururi pana la prima oprire cu steag rosu.

Dupa 15 minute de asteptare pe linia boxelor cursa a fost reluata in aceleasi conditii, ploaie si neutralizare, pentru alte opt tururi, iar din turul zece masina de siguranta s-a retras si luminile verzi au dat drumul luptei directe pe circuit.

Victima acestei opriri a fost Fernando Alonso, pilotul spaniol de la Ferrari abandonand in primul tur dupa restart dupa ce franele monopostului sau au cedat.

Rosberg a avut misiunea de a dicta ritmul dupa pole position-ul obtinut sambata, insa misiunea germanului nu a fost deloc una usoara.

Cu Hamilton in urmarirea sa germanul nu a reusit sa se desprinda si a fost tinut in permanenta sub presiune. Chiar si asa a ramas la conducere dupa primul schimb de pneuri, unul in care toti pilotii au schimbat pneurile de ploaie cu intermediarele.

In mod vizibil mai rapid pe acest nou set de anvelope, Hamilton s-a apropiat la sub o secunda si a profitat de activarea DRS-ului.

Aflat in urmarirea lui Rosberg, Hamilton a scapat usor masina de sub control la intrarea in primul viraj al turului 27. A redresat-o cu mare maiestrie si a ramas in urmarirea liderului Rosberg, duelul celor doi tinand in continuare capul de afis la Suzuka.

Un tur mai tarziu britanicul reusea depasirea si se instala pe prima pozitie, pe care nu avea sa o mai piarda pana la finalul cursei.

In turul 44 din cele 53 programate masina de siguranta a revenit pe circuit pentru ceea ce a parut la prima vedere iesirea in decor a lui Adrian Sutil (Sauber), insa ulterior a aparut informatia ca in realitate motivul neutralizarii a fost accidentul suferit de Jules Bianchi. 

Dupa doua tururi sub steag galben intrecerea a fost declarata incheiata si monoposturile retrase la boxe, Hamilton primind onorurile de meritat invingator.

[news-109853]



Lewis Hamilton castiga pe ploaie la Suzuka. Bianchi, in stare grava dupa un accident