Formula 1

Hamilton castiga in Singapore dupa un accident pe ploaie al lui Vettel

Sursă foto: twitter.com/f1

Lupta pentru titlul mondial a luat o turnura importanta dupa Marele Premiu din Singapore castigat de Lewis Hamilton si in care Sebastian Vettel, pilotul aflat in pole position, a abandonat inca din primul tur. Diferenta dintre cei doi la general a ajuns la 28 de puncte in favoarea britanicului, cel trecuse in fata lui Vettel cursa precedenta la Monza.

Startul

Ploaia a dat peste cap toate calculele hartiei si rezultatele din calificari, iar pilotii care au pornit din mijlocul plutonului au fost mai avantajati comparativ cu cei din fata.

Ferrari a avut parte de un start de cosmar si a pierdut ambele monoposturi inca din primul tur. Raikkonen, al patrulea pe grila, a avut parte de cel mai bun start si l-a atacat pe Verstappen prin stanga. Olandezul a tras de volan si cei doi s-au acrosat, iar Raikkonen a fost aruncat in colegul sau, Vettel.

Alonso, plecat excelent pe exterior si ajuns in pozitia a treia in primul viraj, a fost luat pe sus de Raikkonen si Verstappen, devenind victima colaterala in acrosajul celor doi.

Inca lider al cursei, dar cu partea stanga serios avariata, Vettel a pierdut monopostul de sub control pe o zona de acceleratie si a lovit zidul cu partea frontala fiind nevoit sa abandoneze.

Cursa a fost neutralizata cu Hamilton pe primul loc fara sa depuna niciun efort. Ricciardo si Hulkenberg l-au urmat in clasament pe liderul campionatului.

A doua neutralizare

Pana in turul 12 din cele 61 programate n-au mai fost incidente, insa iesirea in decor a rusului Kvyat de la Toro Rosso a trimis pentru a doua oara in circuit masina de siguranta.

Multi piloti au profitat de moment pentru a efectua un prim schimb de pneuri, gumele intermediare fiind preferate de majoritatea competitorilor.

Loteria pneurilor

Pe masura ce ploaia s-a oprit si trasa ideala a devenit tot mai uscata a devenit o adevarata loterie alegerea pneurilor.

Primul care a riscat a fost danezul Magnussen, pilotul echipei Haas, care a trecut de pe intermedoare direct pe ultra softuri si acesta a urcat rapid pana pe zece in ierarhie fiind mai rapid cu sapte zecimi pe tur comparativ cu liderul Hamilton.

Acesta a oprit pentru prima data in turul 30 si a schimbat pe ultra softuri, pastrandu-si prima pozitie in fata conationalului sau Jolyon Palmer de la Renault.

A treia neutralizare

Suedezul Marcus Ericsson a lovit zidul in turul 39 si cursa a fost neutralizata pentru a treia oara. Momentul nu a adus schimbari majore in clasament, cu exceptia lui Nicol Hulkenberg care a pierdut timp pretios la boxe si a iesit pe podium alunecand pana pe zece.

Hamilton si-a pastrat fara nicio emotie prima pozitie pana la final si a incheiat cu un avans de peste patru secunde in fata lui Daniel Ricciardo. Podiumul din Singapore a fost completat de Valtteri Bottas, al doilea pilot de la Mercedes.

In clasamentul general Hamilton isi mareste avansul la 28 de puncte in fata lui Vettel, iar cursa din Singapore s-ar putea dovedi decisiva in economia luptei pentru titlul mondial.



Hamilton castiga in Singapore dupa un accident pe ploaie al lui Vettel