Motorsport

Debutantul Alexander Rossi s-a impus in editia centenara a cursei de la Indianapolis

Aflat la prima sa participare in cursa de 500 de mile de la Indianapolis si la doar al saselea start din cariera la volanul unui monopost din IndyCar, pilotul american Alexander Rossi a dat lovitura la editia centenara a Indy 500.

Rossi, al 11-lea la start, a fost pilotul care a gestionat cel mai bine ultima neutralizare a cursei venita in turul 164 din cele 200 programate, iar strategia aleasa de de aceasta impreuna cu Bryan Herta, omul din spatele sau, a dat rezultate oferind cea mai mare supriza din ultimii ani in cursa de 500 mile de la Indianapolis.

De la brazilianul Helio Castroneves in 2001 un debutant nu a mai trecut primul linia de sosire in celebra cursa de monoposturi de peste ocean.

Succesul lui Rossi este cu atat mai surprinzator, cu cat pilotul in varsta de 25 ani este un competitor atipic pentru sportul cu motor american.

Spre deosebire alti conationali de-ai sai care aleg sa concureze in IndyCar si chiar NASCAR inca de la inceputul carierei, Rossi si-a incercat sansa in motorsportul european si a ajuns pana in Formula 1 urmand filiera clasica in seriile suport. Acesta a trecut prin Formula Renault 3.5, GP3 si GP2, inainte de a debuta in Marele Circ la volanul unui monopost Manor Marussia in 2015.

Vicecampion in seria GP2 in 2015 de formatia Racing Engineering, Rossi a avut ocazia sa concureze in cinci Mari Premii de Formula 1. Anterior acesta a mai concurat si in Cursa de 24 de ore de la Le Mans, in 2013, la categoria LMP2 la volanul unui prototip Zytek, ocupand la final locul 10 in categoria respectiva.

Abia in 2016 Rossi a revenit acasa si a primit un volan in IndyCar, un campionat relansat in ultimii ani dupa fuziunea dintre Indy Racing League si defunctul ChampCar. Rossi a inceput cu un loc 12 la St.Petersburg in Florida, dupa care s-a clasat pe 14 la Phoenix in singura lui cursa pe oval inainte de Indiy 500. A urmat o clasare pe 20 la Long Beach, un loc 15 in Alabama si o clasare pe 10 la Indianapolis in cursa pe traseul clasic.

Rossi a preluat conducerea in turul 197, dupa ce pilotii din fata sa precum Joseph Newgarden si Carlos Munoz au intrat pe rand la boxe pentru scurte realimentari, asteptand ca si pilotul cu numarul 98 sa faca acelasi lucru. Rossi s-a trezit primul in cursa si spre surprinderea tuturor a mers pana la capat, iar in ultimul tur a redus viteza cu 40 de mile comparativ cu ritmul lui Munoz, principalul urmaritor, pentru a-si conserva rezerva de carburant ramasa. Calculele au fost facute la limita, iar noul campion de la Indy 500 a ramas fara etanol in virajul patru dupa ce trecuse linia de sosire, astfel ca a fost remorcat pana la locul rezervat castigatorului.

Columbianul Munoz a fost al doilea la peste patru secunde, iar pe trei s-a clasata Newgarden. Veteranul brazilian Tony Kanaan s-a clasat pe patru, urmat de Charlie Kimball, Jo Hildebrand si poleman-ul James Hinchcliffe.

Juan Pablo Montoya, castigatorul din 2015, a fost primul abandonat in acest an (turul 64/200), devenind doar al treilea pilot din istoria cursei care termina ultimul la un an dupa ce se impunea la Indianapolis. Ceilalti doi sunt Jimmy Bryan in 1959 si Jonhnny Rutherford in 1977.

Cele mai multe tururi din cele 200 programate au fost conduse de Ryan Hunter-Reay.



Debutantul Alexander Rossi s-a impus in editia centenara a cursei de la Indianapolis