Motorsport

Alonso tradat de motorul Honda la Indy500. Victorie in premiera pentru un japonez

Sursă foto: twitter.com/rtve

Fernando Alonso a condus cursa de 500 mile de la Indianapolis si s-a luptat pentru victorie pana in momentul in care motorul Honda a cedat cu 21 de tururi inaintea finalului.

Alonso, un debutat la volanul unui monopost de IndyCar, s-a descurcat admirabil la viteze ametitoase de peste 350 de kilometri pe ora si s-a luptat roata la roata alti peste 30 de piloti in cea mai importanta cursa de monoposturi de peste ocean.

Probleme mecanice din Formula 1 l-au urmarit pe spaniol si peste ocean, unde Alonso a parasit cursa cu 21 de tururi din totalul de 200 programate.

Alonso a pornit de pe locul cinci intr-o configuratie cu trei monoposturi pe o linie dinamica si dupa 37 de tururi ajungea la conducere. Dupa sase tururi s-a vazut depasit de Alexander Rossi, pentru a reveni in frunte in turul 45 pentru alte 13 parcurgeri ale ovalului de 2.5 mile de la Indianapolis.

Accidentul teribil in care a fost implicat Scott Dixon l-a gasit pe Alonso la conducere in momentul neutralizarii cu steag rosu. Spaniolul avea sa revina la conducere in turul 131, insa in ultima parte a cursei pilotul de la Andretti Autosport s-a vazut inghesuit spre locul 8-9 de aparitia in fata a pilotilor cu experienta in IndyCar.

In cele din urma victoria a fost obtinuta de Takuma Sato, pilotul echipei Andretti Autosport, care devine astfel primul japonez din istorie invingator la Indy500.

Boxa echipei lui Michael Andretti a explodat de bucurie in momentul in care Sato, fost pilot in Formula 1, a trecut primul linia de sosire in fata veteranului brazilian Helio Castroneves, pilot care a condus cu sapte tururi inaintea finalului si a ratat la mustata a patra victorie pe ovalul din Indianapolis.

In varsta de 40 ani, Sato a concurat in Formula 1 intre 2002 si 2008 pentru echipele Jordan, BAR Honda si Super Aguri Honda inainte de a ajunge in IndyCar.

Singurul podium al lui Sato in F1 fusese obtinut in 2004 cu BAR Honda in Marele Premiu al SUA chiar la Indianapolis pe varianta cu jumatate de oval si jumatate traseu virajat.

Concurent in IndyCar din 2010, Sato avea drept rezultat etalon la Indy500 un loc 13 in 2013 si 2015. 

Sato avea o singura victorie in campionatul IndyCar, in 2013 pe traseul urban de la Long Beach, California.



Alonso tradat de motorul Honda la Indy500. Victorie in premiera pentru un japonez