Rapid

George Copos, campionul cartilor scrise in inchisoare

George Copos a scris cinci carti in inchisoare, o activitate academica prin care a castigat cinci luni de libertate. Fostul sef de la Rapid a scris intr-un an de zile de inchisoare mai multe carti decat Adrian Nastase, Gheorghe Mencinicopschi, Gica Popescu, Gigi Becali, Mihai Stoica, Cristi Borcea sau Sorin Ovidiu Vantu. Media cartilor scrise in puscariile romanesti in ultimii doi ani s-a marit de patru ori. 

Copos a lucrat ca tamplar, a participat la cenacluri literare si a scris pentru revista inchisorii, pe timpul detentiei, in timp ce a scris si cinci carti. Cele cinci carti i-au adus cinci luni de scurtare a pedepsei, iar celelalte activitati la randul lor zile bune in minus. 

Condamnat la trei ani si opt luni de inchisoare in Dosarul Transferurilor, pe 3 martie 2014, el mai primise un spor de pedeapsa de sase luni in Dosarul Loteria I, ceea ce ii facea un total de 4 ani si doua luni de zile. Intra la inchisoare in martie 2014, el a iesit insa eliberat conditionat dupa un an de zile si o luna, in aprilie 2015.

In mod normal, el trebuia sa execute o treime din pedeapsa pentru a fi eliberat conditionat, adica minim 1 an si cinci luni de inchisoare. A iesit insa mai devreme cu patru luni, gratie cartilor scrise in detentie. Ar fi putut fi eliberat in decembrie 2014, conform legii, pentru ca deja isi scazuse considerabil din pedeapsa. 

Ajuns in inchisoare, el s-a pus pe scris. Si a scris cinci carti, dintre care a patra in doar doua saptamani. Prima ii aparuse deja la cinci luni de la intrarea in inchisoare. Lucrarile sale sunt urmatoarele, in ordinea publicarii: 
1. Tasnadul Medieval (11 august 2014),
2. Aliante Matrimoniale in politica Principilor Romani (6 octombrie 2014),
3. Franciza vs. Management in Industria Hoteliera (17 noiembrie 2014),
4. Turismul ca vector de Interculturalitate (2 decembrie 2014)
5. Turismul European Valabil si Provocarile lui (12 ianuarie 2015).

Borna de cinci carti scrise in inchisoare nu a fost atinsa pana acum de nici un detinut celebru. Iata mai jos, conform Evenimentului Zilei, numarul si titlurile cartilor scrise de oameni politici sau de sport inchisi in ultima perioada. Se observa ca doar Adrian Nastase se mai apropie de Copos, dar ramane cu cele trei carti ale sale departe de verva literara a fostului sef de la Rapid. 

GIGI BECALI, considerat a fi un analfabet, a scris trei carti, dintre care doua in afara sferei sportului:
- „Muntele Athos, patria Ortodoxiei” (foto), costa 40 de lei si e tiparita la editura Saeculum;
- „Becali si Steaua”;
- „Becali, Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei”.

MIHAI STOICA, fostul manager de la Steaua care executa trei si sase luni in Dosarul Transferurilor, a scris doar despre fotbal, dar are deja doua carti si el:
- „FIFA World Cup Brazil. Statistici, analize, comentarii”;
- „Ultimii 11”, dedicata participarilor echipelor romanesti in cupele europene intre 2003-2014.

GICA POPESCU are de executat  trei ani si o luna in Dosarul Transferurilr si are doua carti pe teme sportive:
-„Abordari teoretice si practici metodice ale predarii jocului de fotbal in centrele de juniori”;
- „Gica Popescu si FRF”.

ADRIAN NASTASE, fost premier al Romaniei, a scris trei carti si a iesit mai devreme din inchisoare, fiind printre putinii din aceasta lista care chiar ar fi putut sa si le scrie singur:
- „Exercitii de libertate”;
- „Romania la UE in contextul reglementarilor interne si europene”;
-  „Lumea, americanii si noi”.

GHEORGHE MENCINICOPSCHI are opt ani de inchisoare in Dosarul ICA, iar cele doua carti sunt ca si cum nu ar fi la aceasta dimensiune a pedepsei:
-  „Cerealele glutenice si boala celiaca”;
- „Alimentatia si patogeneza bolilor cardiace”.

CRISTIAN BORCEA, condamnat tot in Dosarul Transferurilor la doi ani si sase luni, are in curs de redactare o carte despre Dinamo.

SORIN OVIDIU VINTU, a scris o carte, dar a fost dovedit ca a plagiat:
- „Romania – studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare”

Interesant ca in ultimii doi ani numarul cartilor scrise de detinuti a crescut considerabil. Daca pana in 2012 media cartilor redactate in inchisoare era de 12 pe an, in ultimii doi ani s-au publicat peste 90 de lucrari, adica o medie de 45 pe an.



George Copos, campionul cartilor scrise in inchisoare