Liga 1

Dosarul Transferurilor - Sentinta. Inchisoare cu executare pentru Copos, fratii Becali, Stoica, Borcea, Padureanu, Netoiu si Gica Popescu

Marti, 4 martie, Curtea de Apel a anuntat sentinta in Dosarul Transferurilor. Toti inculpatii au primit inchisoare cu executare si s-au prezentat marti seara la inchisoare. Doar Mihai Stoica a fost ridicat de acasa. Apasati pentru a vedea pe larg ce a decis Completul de judecata S2 nr. 1A al Curtii de Apel, dar si reactii la cald de dupa verdict, cu implicatii inclusiv pentru alegerile de la FRF.

INFORMATII CHEIE

  • PEDEPSELE: George Copos (3 ani si 8 luni),  Mihai Stoica (3 ani si 6 luni), Cristi Borcea (6 ani si 4 luni), Giovanni Becali (6 ani si 4 luni), Victor Becali (4 ani si 8 luni), Jean Padureanu (3 ani si 4 luni), Gica Popescu (3 ani, o luna si 10 zile), Gigi Netoiu (3 ani si 4 luni).
  • Copos si Ioan Becali vor executa pedepse la jumatate, fiind trecuti de varsta de 60 de ani. Cei doi au astfel un an si 10 luni, respectiv 3 ani si doua luni.

Sentinta a fost anuntata marti la ora 14:10 si a cazut ca un fulger. Nu se astepta nimeni ca Gica Popescu sa primeasca inchisoare. De asemenea, s-a adeverit ca Mihai Stoica nu a scapat, pentru el prescriindu-se doar un capat de acuzare, restul ramanand in picioare. Seara la ora 22:00, au fost dusi la Penitenciarul Rahova George Copos, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica si Jean Padureanu. La ora 23:00 au fost dusi la Poarta Alba din Constanta verii Ioan si Victor Becali, precum si Cristi Borcea.

A surprins marimea pedepselor. Daca Borcea primise o propunere de 7 ani, Victor Becali 7 ani, iar Ioan Becali 8 ani - pedepse ramase pe aproape, in cazul celorlalti lucrurile s-au schimbat.  George Copos avea o propunere de inchisoare intre 1 si 5 ani, fiind de anticipat sentinta cu suspendare, insa a primit cu executare 3 ani si 8 luni. Procurorii propusesera pentru Gigi Netoiu, Jean Padureanu si Gica Popescu  cate 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca judecatorii de la Curtea de Apel sa mareasca pedepsese si sa le anunte cu executare.

Intrarea in custodie. Jean Padureanu a fost ridicat de la Spitalul Elias de Politie. Verii Becali si Cristi Borcea s-au predat in Constanta, acolo unde si-au facut viza de flotant pentru a incerca sa nu ajunga la Jilava. Cei trei au ajuns marti la ora 23:00 la Penitenciarul Poarta Alba, fara a da ochii cu presa. Copos, Popescu si Netoiu s-au predat singuri. MM Stoica a preferat sa fie ridicat de acasa, fiind ultimul luat in custodie, in jurul orei 18:00. Fostul manager al Stelei a plecat intr-un Logan Alb, din curtea casei sale, cu catusele la maini. El chemase un doctor inante de plecare, fiind in stare de soc si nefiind in stare sa mearga pe picioare catre o sectie de Politie.

Alegerile FRF. Arestarea lui Popescu a dus la bulversarea alegerilor FRF de miercuri. Nu se stie exact ce se va intampla, daca acestea vlor avea loc sau daca se vor anula sau amana. Razvan Burleanu, unul dintre candidati, a anuntat deja marti ca va castiga scrutinul, in absenta Baciului. Mircea Sandu a declarat marti aproape de miezul noptii ca alegerile de miercuri vor avea loc, de la ora 10:00.

Prejudiciul total din Dosarul Transferurilor este de 10 milioane de euro pentru patru cluburi (Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita si Otelul). Sumele pe care le au de inapoiat oamenii condamnati in acest dosar - verii Becali, Copos, Borcea, Stoica, Popescu si Padureanu -  le gasiti aici.

Culise. Florin Prunea a povestit marti culisele Dosarului Transferurilor, vorbind despre modul in care DNA a instrumentat si condus ancheta chiar in sediul FRF. "E vorba de sute de transferuri, inclusiv cel al lui Hagi", a spus Prunea.

Minut cu minut, setinta si reactiile din Dosarul Transferurilor, asa cum a fost live pe onlinesport.ro. marti:

19:27 Toti cei opt s-au predat.

19:25 MM a fost luat intr-un Logan alb, de acasa, de catre Politie. El avea catuse la maini. Un Logan alb a parcat in curtea lui MM in jurul orei 18:50. Usile curtii s-au inchis, ar MM a iesit o ora mai tarziu, pe bancheta din spate a masinii. In afara de Jean Padureanu, care nu s-a putut deplasa fiind in spital, doar Mihai Stoica a mai fost ridicat de Politie. In rest, ceilalti sase s-au predat de buna-voie.

18:52 Organele de Politie au venit la casa lui Mihai Stoica, acesta nu s-a predat de buna voie.

18:37 Verii Ioan si Victor Becali, alaturi de Cristi Borcea s-au predat marti seara la Constanta. Ei si-au facut vize de flotant in Judetul Constanta pentru a nu fi incarcerati la Jilava, ci la Poarta Alba, se pare un penitenciar mai usor de suportat.

18:30 George Copos este primul dintre condamnati care s-a predat politiei. Gica Popescu s-a predat si el la o sectie de politie, iar Jean Padureanu a fost ridicat direct de la Spitalul Elias. Despre acesta din urma Ioan Horoba, actualmente presedinte la Gaz Metan Medias a spus: "Acesta nu va rezista in inchisoare. Sambata a fost la un botez si dupa cateva ore i s-a facut rau".

17:48 Pana acum nici unul dintre cei opt nu a fost incarcerat.

17:30 Mihai Stoica ar urma sa faca declaratii in fata casei sale, inainte de a pleca la inchisoare. Se pare ca pe langa verii Becali care si-au luat viza de flotant in Constanta pentru a fi incarcerati la Penitenciarul Poarta Alba, in aceeasi situatie ar fi si Cristi Borcea. Este posibil ca si alti condamnati din acest dosar sa isi fi facut flotant in Constanta, de frica Penitenciarului Jilava.

17:18 George Copos pare a fi plecat spre a fi incarcerat. Un Passat bleu cu geamuri fumurii in spate a plecat din garajul lui Copos, dupa ce fostul patron de la Rapid a fost vazut iesind din curte si intrand in garaj.

17:15 Razvan Burleanu, candidat la presedintia FRF, a declarat marti seara ca va catiga alegerile de miercuri, iar acestea vor avea loc in ciuda incercarii de anulare. Detalii.

17:05 Inculpatii se pregatesc sa intre la inchisoare, ramane de vazut cum o va face fiecare.

17:00 Cati bani trebuie sa dea inapoi verii Becali, Copos, Borcea, Stoica, Popescu si Padureanu. Detalii pe larg.

16:20 Primele glume dupa condamnarile din Dosarul Transferurilor. Detalii.

15:56 Giovani si Victor Becali ar putea fi inchisi la Poarta Alba, penitenciarul din Constanta, dupa ce si-au facut vize de flotant in aceasta localitate. Detalii aici.

15:40 Alegerile FRF s-ar putea amana in cazul in care doua treimi din cvorum nu se intruneste. Pe cai neoficiale se spune ca membrii cu drept de vot sunt indemnati de FRF sa nu se prezinta le sedinta de miercuri.

15:31 Florin Prunea povesteste culisele Dosarului Transferurilor: "E vorba de sute de transferuri, inclusiv cel al lui Hagi". Detalii.

15:01 Alegerile FRF de miercuri s-ar putea anula, dar stirea este inca neoficiala.

14:50 Ioan Becali a avut prima reactie: "Acum ma predau la politie".

14:30 Gica Popescu nu mai poate candida la presedintia FRF. Pe langa ca trebuie sa se prezinte la inchisoare, marti seara, inainte de alegerle de miecuri, el nici nu mai poate candida primind inchisoare cu executare, care contravine regulamentului FRF.

14:10 Curtea de Apel i-a condamnat la inchisoare cu executare, astfel:
-
George Copos (3 ani si 8 luni)
- Mihai Stoica (3 ani si 6 luni)
- Cristi Borcea (6 ani si 4 luni)
- Giovanni Becali (6 ani si 4 luni)
- Victor Becali (4 ani si 8 luni)
- Jean Padureanu (3 ani si 4 luni)
- Gica Popescu (3 ani, o luna si 10 zile)
- Gigi Netoiu (3 ani si 4 luni)

In cazul lui Mihai Stoica a fost prescrisa doar acuzatia de inselaciune, restul acuzatiilor ramanand in picioare, iar la Gica Popescu s-a acordat un spor de noua luni la pedeapsa initiala.

Toti cei condamnati au obligatia sa se prezinte pana marti seara la ora 24 la dispozitia autoritatilor. Pedepsele sunt executorii incepand de astazi, iar condamnatii urmeaza sa-si petreaca urmatoarele 21 de zile la Penitenciarul Rahova in regim de carantina.

Curtea de Apel Bucuresti ar fi trebuit sa anunte pe 15 februarie  verdictul in Dosarul Transferurilor (3134/3/2009 - 2687/2013), insa decizia finala a fost amanata pentru inca o saptamana, pe 4 martie. In cazul unor pedepse cu inchisoarea, conform noului Cod Penal, inculpatii vor trebui sa le execute de indata, in ciuda recursului care va avea loc mai departe. Iata mai jos pedepsele cerute de procururi la ultimul termen de luni.

Motivarea acestei amanari a fost pusa pe seama lipsei de timp in parcurgerea tuturor probelor.

Cei opt inculpati sunt: Giovani Becali, Cristi Borcea, Victor Becali, George Copos, MM Stoica, Jean Padureanu, Gica Popescu, Gigi Netoiu.

Mihai Stoica a fost anuntat de completul de la Curtea de Apel ca pedeapsa lui s-a prescris, dar numai pe unele capete de acuzare, restul ramanand valabile.

Procurorii au cerut urmatoarele initial pedepse cu inchisoarea: Cristi Borcea 7 ani, Victor Becali 7 ani, Ioan Becali 8 ani. Pentru George Copos intre 1 si 5 ani, asadar ar putea scapa cu suspendare. Pentru Pentru Gigi Netoiu, Jean Padureanu si Gica Popescu - fiecare cate 3 ani de inchisoare cu suspendare.



Dosarul Transferurilor - Sentinta. Inchisoare cu executare pentru Copos, fratii Becali, Stoica, Borcea, Padureanu, Netoiu si Gica Popescu