Turul Italiei

Pozzato a salvat onoarea Italiei

Filippo Pozzato, insusi campionul Italiei, a salvat onoarea rutierilor din Cizma, castigand, joi, etapa a 12-a din Il Giro, mansa de 206 kilometri desfasurata intre localitatile Citta Santa Angelo si Porto Recanati.
Rutierul echipei Katiusa s-a impus la sprint, dupa 5 ore, 15 minute si 50 secunde, in fata francezilor Thomas Voeckler (Bouygues) si Jerome Pineau (Quick Step).

Plutonul in care s-a aflat purtatorul tricoului roz, Richie Porte (Saxo Bank), a sosit cu o intarziere de zece secunde, tanarul rutier australian pastrandu-si pozitia fruntasa.

Desfasurata in marea parte pe tarmul Marii Adriatice, etapa a 12-a a Turului Italiei a fost marcata in prima sa parte de o evadare clasica, Rick Flens (Rabobank) iesind din pluton la kilometrul 9.

Olandezul a fost urmat la scurt timp de Yuriy Krivtsov (AG2R) si Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto), cei trei construind un avans de noua minute si jumatate.

Aventura celor trei a luat sfarsit cu 15 kilometri inaintea finalului, cand plutonul a preluat controlul cursei.

Ultima catarare a zilei a dinamizat cursa, nu mai putin de 12 rutieri desprinzandu-se din grupul tricoului roz, printre acestia numarandu-se si favoritii Alexandre Vinokourov (Astana), Ivan Basso, (Liquigas), Marco Pinotti (HTC-Columbia), Michele Scarponi (Androni Giocattoli), Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), Damiano Cunego (Lampre) si Vincenzo Nibali (Liquigas).

In cele din urma victoria a fost obtinuta la sprint de Pozzato, cel mai vitezist dintre evadati, grupul tricoului roz sosind cu o intarziere de doar zece secunde.

Fara a crea modificari in ierarhia generala, actiunea favoritilor a avut menirea de a arata ca acestia nu sunt inca scosi din calculele victoriei finale si ca urmeaza sa se lupte pentru fiecare secunda pana la finalul turului.

A 93-a editie a Turului Italiei continua, vineri, cu noua etapa pe coasta Adriaticii, rutierii avand de parcurs 223 kilometri intre Porto Recanati si Cesenatico, orasul natal al regretatului Marco Pantani.

Etapa va trece prin Ancona, Pesaro, Rimini si pe langa granita cu San Marino, dupa care, in ultimii 70 kilometri sunt programate doua ascensiuni de categoria a doua, Perticara si Barbotto, care vor da un nou impuls celor aflati in intarziere.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Pozzato a salvat onoarea Italiei