Turul Italiei

Pineau a pacalit plutonul la Nove Ligure

Final strans in etapa a 5-a din Turul Italiei, Jerome Pineau de la Quick Step obtinand victoria cu un avans de doar cativa zeci de metri in fata plutonului dezlantuit. Podiumul a fost completat de alti doi ciclisti aflati in evadarea initiala, francezul Julien Fouchard (Cofidis) si Yukiya Arashiro (Bouygues). Lider la general se mentine italianul Vincenzo Nibali (Liquigas).
In varsta de 30 ani, Pineau a facut parte din evadarea etapei, impreuna cu Fouchard, Arashiro si Paul Voss (Milram), acesta din urma nereusind sa mai tina ritmul cu cei trei in ultima parte a cursei.

Rutier al echipei Quick Step din 2003, Pineau este la prima victorie de etapa intr-un Mare Tur, cele mai importante succese ale sale datand din 2004, cand s-a impus in Paris-Bourges, Clasica Almeria si in doua etape din Turul Ain.

Pineau a participat de opt ori consecutiv in Turul Frantei intre 2002 si 2009, cea mai buna clasare a sa fiind un loc 27 la general in 2004.

Prima etapa in linie de pe teritoriul Italiei a propus rutierilor 169 kilometri intre Novara si Nove Ligure, mansa desfasurandu-se in memoria mareului ciclist italian Fausto Coppi, decedat in urma cu cinci decenii din cauza malariei.

Japonezul Arashiro a initiat primul atac la kilometrul 15, fiind urmat dupa alte zece borne de Pineau, Voss (n.r. - liderul ierarhiei cataratorilor) si Fouchard.

Avansul celor patru din fruntea cursei nu a depasit 5 minute si 40 secunde, plutonul condus de echipele Liquigas, Garmin si Columbia organizand trena urmaritoare.

Cu un minut in fata plutonului la intrarea in ultimii 10 kilometri, evadatii au reusit sa castige in cele din urma lupta de la distanta cu vitezistii, americanul Tyler Farrar (Garmin) transand sprintul pentru locul patru in fata lui Gregory Henderson (Sky). Al saselea s-a clasat favoritul italienilor Alessandro Petacchi (Lampre).

La general ordinea a ramas neschimbata, Vincenzo Nibali pastrandu-si cele 13 secunde in fata coechipierului sau Ivan Basso.

Vineri este programata etapa a 6-a, o mansa de 172 kilometri intre Fidenza si Marina di Carrara. Proful etapei este in usoara urcare pana la kilometri 77.4, cand se va trece peste Passo del Bratello, catarare de categoria a 2-a, pentru ca in ultimele 30 borne ciclistii sa existe alte doua ascensiuni.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Pineau a pacalit plutonul la Nove Ligure