Tenis

Premiera mondiala in tenis: fara arbitri de tusa

Un turneu american din seria PowerShares Series a adus o premiera mondiala in tenis. Pentru prima oara in acest sport, nu s-au mai folosit deloc arbitri de tusa la un meci de tenis. 

La fel ca si fotbalul, care incepe sa se bazeze din ce in ce mai mult pe tehnologie, tenisul intra si el in schimbari fara precedent. La orizont se afla modificari importante. 

Tehnologia hawk-eye este in tenis de peste 10 ani in tenis, insa pentru prima oara aceasta a fost folosita exclusiv, fara a se mai apela la arbitrii de tusa. Iar practica ar putea deveni una generala.

Americanii au testat sistemul in premiera in cadrul unui turneu PowerShares Series si vor sa il extinda la inca 30 de turnee. PowerShares Series este o serie de turnee rezervata jucatorilor cu varste de peste 30 de ani. 

Fosi campioni ca Pete Sampras, Andre Agassi, John McEnroe, Jim Courier, Andy Roddick si Michael Chang vor testa sistemul si vor juca partide in care vor avea un numar nelimitat de challenge-uri, ajutati de arbitrul de scaun. Ei vor trebui sa fie atenti in timpul meciurilor la mingile jucate, sa vada daca ies sau nu si s[ decida atunci cand vor sa ceara challenge.

Cel mai faimos jucator pentru certurile cu arbitrii de tusa este John McEnroe (foto sus). El a vorbit despre noul sistem. "Nu credeam ca va veni o zi in care tenisul se va juca fara tusieri. Cred ca este o schimbare majora in acest sport."

Replica sa atunci cand contesta o decizie a ramas in istorie, atunci cand se adresa tusierilor: "Nu vorbesti serios." 

In mod normal, la aceasta ora tehnologia hawk-eye este foloista in combinatie cu arbitrii de tusa la toate turneele de Mare Slem si la cele mai mari turnee din afara celor de Mare Slem. Jucatorii au dreput la trei challenge-uri incorecte pe set, inaintea tiebreak-ului.

In cazul folosirii exclusive a hawk-eyeului, numarul de challenge-uri va fi nelimitat. Andre Agassi a declarat despre aceasta metoda ca "va fi interesant. Ciudat, dar interesant."

Un alt jucator, fost finalist la Wimbledon, Mark Philippoussis a gasit si ceva amuzant pe tema aceasta: "Sper ca nu vor disparea si spectatorii, sa fie inlocuiti cu tehnologia. Atunci chiar vor fi probleme."



Premiera mondiala in tenis: fara arbitri de tusa