Tenis

PROFIL: Federer a disputat meciul 1000 al carierei

Roger Federer este fara doar si poate o legenda vie a tenisului mondial si a sportului in general. Castigator a 16 titluri de Mare Slem, jucatorul elvetian s-a calificat, marti, in a 30-a semifinala de turneu major din cariera, dupa ce l-a invins in trei seturi pe argentinianul Juan Martin Del Potro, cu 6-4, 6-3, 6-2.
Pe langa victoria propriu-zisa meciul disputat pe Rod Laver Arena a avut si o insemnatate aparte pentru fostul lider mondial. Federer a disputat contra lui Del Potro meciul cu numarul 1000 din cariera profesionista.

Ca o intamplare sau nu, elvetianul si-a inceput evolutiile in tenisul profesionist tot impotriva unui jucator din Argentina. Se intampla in 1998 iar numele acesuia era Lucas Arnold.

Victoria cu Del Potro l-a adus pe Federer la egalitate cu Jimmy Connors la capitolul succese in turneele de Mare Slem, ambii avand cate 232 de reusite.

Federer si-a inceput cariera pas cu pas. De la adolescentul spargator de rachete la antrenamente a ajuns cu timpul unul dintre cei mai cerebrali jucatori din istoria tenisului.

In 1999 disputa la Viena prima semifinala din cariera, iar la finalul aceluias an devenea cel mai tanar jucator care a incheiat anul in top 100. Avea doar 18 ani si 4 luni.

Un an mai tarziu disputa la Marsilia prima finala a carierei si o pierdea in trei seturi in fata conationalului sau Marc Rosset.

Anul 2001 a marcat ascensiunea lui Federer la Wimbledon, unde l-a invins in cinci seturi pe marele Pete Sampras in faza optimilor, oprind astfel seria acestuia de 31 de meciuri fara infrangere la All England Club. In acelasi an 2001 avea sa obtina si primul titlu ATP din cariera. Se intampla la Milano unde pana in finala ii elimina pe Goran Ivanisevic si Evgheny Kafelnikov.

Primul titlu de Masters a venit in 2002 la Hamburg dupa o finala cu Marat Safin si prima participare la Turneul Campionilor de pe a sasea pozitie a clasamentului mondial.

2003 a fost anul in care a castigat sapte titluri din noua finale jucate, printre acestea si cel dintai trofeu la Wimbledon intr-un Grand Slam. De asemenea, Federer s-a impus la Houston in prima finala a Turneului Campionilor.

Cu nu mai putin de 11 titluri castigate, dintre care trei de Mare Slem si alte trei de Masters, Federer devenea in 2004 cel mai prolific jucator dupa Ivan Lendl in 1985. Mai mult decat atat era primul jucator dupa Mats Wilander (1988) cu trei trofee de Mare Slem intr-un an. Pentru prima data in cariera incheia anul pe cea mai inalta treapta a ierarhiei ATP.

2005 a stat sub semnul dominatiei lui Federer. A condus tot sezonul in clasamentul mondial si a castigat alte 11 titluri. Printre acestea s-au numarat trofeele de la Wimbledon si US Open pentru al doilea an consecutiv, performanta nemaivazuta de la Don Budge (1937-1938).

Federer si-a continuat dominatia in 2006, cand a reusit 12 titluri, cele mai multe dupa Thomas Muster (1995). A devenit primul jucator dupa Rod Laver (1969) care a disputat finale in toate cele patru turnee de Mare Slem, castigand trei dintre acestea. A incheiat sezonul cu 92 de victorii si doar cinci infrangeri.

Pentru al patrulea an consecutiv Federer termina in 2007 sezonul pe primul loc ATP, dupa ce si-a trecut in palmares opt titluri din cele 12 finale disputate. Elvetianul cucerea pentru al treilea an la rand titlurile la Australian Open, Wimbledon si US Open. La fel ca si in 2006 avea sa dispute toate cele patru finale de Grand Slam. La US Open se impunea pentru al patrulea an consecutiv, egaland recordul stabilit de Bill Tilden in anii 20.

Al cincilea titlu consecutiv la Flushing Meadows avea sa vina in 2008. La Wimbledon rata al saselea titlu consecutiv dupa o finala epocala disputata si pierduta in fata spaniolului Rafael Nadal dupa 4 ore si 48 de minute (a 9-7 in decisiv pentru iberic). La momentul respectiv a fost prima infrangere pentru Federer pe iarba dupa o serie de 65 de victorii consecutive. Sezonul avea sa fie marcat de castigarea medaliei olimpice de aur in proba de dublu alaturi de Stanislas Wawrinka.

Succesul din 2009 de la Wimbledon, al saselea din cariera, il propulsa pe Federer pe primul loc in ierarhia trofeelor de Mare Slem cu 15 reusite. Finala de la All England Club a avut un istoric aparte, elvetianul impunandu-se in fata americanului Andy Roddick cu 16-14 in decisiv. Fara doar si poate una dintre marile realizari ale carierei lui Federer ramane titlul cucerit la Roland Garros, unde elvetianul a triumfat la a 11-a incercare. Astfel, Federer a devenit doar al saselea om din istoria tenisului care a castigat toate cele patru titluri majore.

In 2010 obtinea la Australian Open al 16-lea titlur de Mare Slem, pentru ca in 2011 sa-si treaca in palmares al saselea trofeu la Turneul Campionilor.

Onlinesport: Dumitru Stircu


PROFIL: Federer a disputat meciul 1000 al carierei