Tenis

Dokic salveaza o minge de meci si castiga turneul Ruxandra Dragomir Open

In stil de mare campioana, jucatoarea Jelena Dokic a triumfat, duminica, la Ruxandra Dragomir Open, turneu ITF dotat cu premii totale in valoare de 75.000 de dolari si care s-a desfasurat in aceasta saptamana pe terenurile Centrului National de Tenis din Bucuresti.
Cotata cu sansa a treia la castigarea turneului, Dokic s-a impus in finala in fata cehoaicei Zuzana Ondraskova, cu 3-6, 6-1, 7-6 (3), dupa doua ore si jumatate de la primul serviciu.

Pentru Dokic, locul 114 mondial inaintea acestui concurs, este a 11-a victorie din cariera si a sasea intr-un turneu organizat sub egida ITF.

Jucatoarea australiana de origine sarba in varsta de 27 ani s-a aflat pentru al doilea an consecutiv la Bucuresti pentru cel mai important turneu feminin organizat in Romania, in urma cu un an parasind competitia in semifinale, invinsa fiind de Andrea Petkovic din Germania, sportiva care avea sa si castige competitia.

La fel ca in partidele cu Darija Jurak (primul tur) si Lourdes Dominguez-Lino (semifinale), Dokic a intrat mai greu in meciul decisiv pentru stabilirea campioanei.

Fosta semifinalista de la Wimbledon si-a facut cu dificultate serviciul in debut, dupa ce a salvat doua mingi de break, dupa care a urmat o serie de nu mai putin de cinci jocuri castigate de ambele jucatoare la primire.

Ondraskova a rupt prima echilibrul la 2-1, dupa care sportiva din Cehia a fost penalizata de o dubla greseala si un rever in lung de linie superb reusit de Dokic.

Cehoiaca a revenit in avantaj cu break (3-2), dupa care Dokic a ramas in set, revenind la randul sau cu break, intorcand rezultatul de la 15-40 pe serviciul adversarei.

Game-ul sapte s-a dovedit hotarator si de aceasta data, break-ul reusit de Ondraskova, a 128-a jucatoare a lumii, dovedindu-se decisiv in economia primului set.

Jucatoarea din Cehia cu 18 titluri ITF in palmares a inchis primul set cu 6-3, continuand seria de invincibilitate pe zgura bucuresteana, unde nu a pierdut niciun set pana in finala.

Dokic a dat rapid uitarii primul set, intrand in forta in al doilea, pe care l-a dominat autoritar. Nu mai putin de trei break-uri la rand au dus-o pe frumoasa blonda la 5-0, rezultat mai mult decat decisiv pentru a avea set decisiv.

Ondraskova a reusit sa ramana in set, castigand pe serviciul lui Dokic, dar aceasta din urma a replicat imediat cu un break alb si set incheiat cu 6-1.

Setul al treilea a gasit-o pe jucatoarea de 30 ani din Opava la conducerea jocului, Ondraskova distantandu-se la 2-0 gratie unui break luat inca din debut.

Dupa un scenariu identic cu cel al semifinalei de sambata, Dokic a revenit din corzile imaginare in care fusese trimisa de Ondraskova. De la 0-3 pe tabela, Dokic a reusit o cursa de recuperare formidabila, egaland mai intai la cinci, pentru a conduce apoi cu 6-5.

A priori acestui moment fosta numar 4 mondial a salvat o minge de meci pe serviciul adversarei la scorul de 5-4 in favoarea acesteia. Moment de o mare incarcatura emotionala, care in cele din urma a atarnat ca o piatra de gatul Zuzanei Ondraskova.

S-a ajuns in cele din urma in tie-break, unde fiecare dintre cele doua finaliste a reusit cate un minibreak. Dokic s-a dovedit jucatoarea mai prezenta in meci, mai concentrata si, nu in ultimul rand, mai determinata sa triumfe la Bucuresti.

Dokic s-a distantat la 3-1, 4-2 si 6-2. A comis o dubla greseala, a 11-a in aceasta partida, care a mai contat doar pentru statistici, terminand meciul cu o dreapta in diagonala care a lasat-o fara replica pe Ondraskova.

Cele doua jucatoare s-au intalnit pentru a doua oara in cariera, precedenta disputa avand loc in primul tur la Praga, in 2005, cand Ondraskova s-a impus in doua seturi in fata unei jucatoare Jelena Dokic ajunsa atunci pe un neverosimil loc 364 WTA.

Acum, dupa succesul obtinut la Ruxandra Dragomir Open, Dokic va reveni in prima suta mondiala, continuand parcursul de recuperare a gloriei pierdute in ultimii ani.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Dokic salveaza o minge de meci si castiga turneul Ruxandra Dragomir Open