Tenis

Interviu | Marius Copil despre el si cariera sa

Marius Copil, revelatia Romaniei din meciul de Cupa Davis contra Rusiei, a stat de vorba cu unul dintre membrii Forumului Onlinesport.ro, Mihai Daroczi. Pentru ca am considerat interviul interesant, am publicat interviul realizat de Mihai si pe site. Iata mai jos ceea ce a declarat Copil despre el, despre ceea ce face si a facut, dar si despre planurile de viitor.
Marius faci parte dintr-o generatie supraponderala si obsedata de calculator. Cum a deviat drumul tau in viata de la acest trend natural?

Eu am avut norocul sa am un frate mai mare care nu e pasionat de computere. Inca de la 6-7 ani eram tot timpul afara si jucam numai fotbal si tenis. stiu ca pe vremea aia aparusera si pc-urile, insa nu prea ma pasioneaza jocurile pe calculator.

Cum ai ajuns pe teren? A fost dorinta ta primordiala de copil sau exista si-n familia ta un “unchi Tony”?

Fratele meu a facut tenis si ai mei au spus sa merg si eu la tenis sa vad daca imi place.

Cum se impaca sportul de performanta cu scoala? Federer a trebuit sa renunte la studii din cauza carierei inca de la 16 ani. Cum se petrec lucrurile in Romania? Cat de des ai mers la cursuri? Au fost profesorii mai ingaduitori cu tine?

Am norocul acesta ca pot sa termin scoala. Sunt la Liceul German din Arad iar profesorii ma inteleg si incearca sa ma ajute cat de mult se poate.

Ce parere ai de conditiile oferite de federatie jucatorilor romani de perspectiva? Care este contributia Federatiei Romane de Tenis la consacrarea ta ca jucator?

Sincer sa-ti spun, de la federatie am primit pana acum doua cutii de mingi si 3 wild-carduri. Cred ca este cam putin. Pana anul trecut au fost bani, dar din pacate oamenii nu i-au investit in tenis. I-au cheltuit in interes personal...mai o casa, mai o masina.

Cand ai vazut toate astea, nu ai dorit sa pleci si tu in strainatate? Andrei Pavel a plecat la 16 ani in Germania.

Eu am plecat si ma antrenez numai in strainatate de la 10 ani. Nu astept nimic de la Federatie.
Desi varsta marii performante a scazut in tenisul de simplu, in mod paradoxal nu exista niciun teenager in prima suta mondiala, iar in momentul de fata avem cel mai batran top 100 din ultimii 15 ani a o medie de 26 de ani).

Care crezi ca sunt cauzele si cum planuiesti sa eludezi acest model?

Acest lucru se intampla datorita faptului ca tenisul devine din ce in ce mai greu.

Te referi la schimbarea sistemului de punctaj? La faptul ca cei care joaca turnee puternice sunt avantajati, punctele la aceste turnee dublandu-se, iar cei care joaca turnee mici primesc putine puncte?

Da. Cu noul sistem de punctaj e foarte greu sa intrii in prima suta. Vezi exemplul meu: eu sunt locul 590 ATP, cu 70 de puncte. Pentru a intra in prima suta am nevoie de 700 de puncte. Inainte de a se schimba regulamentul aveam nevoie de 250-300. E foarte greu sa faci 700 de puncte din turnee mici.

Pe cand ti-ai propus o intrare in top 100?

Aproximativ doi ani. Oricum, sper sa ajung cat mai repede, pentru ca deja m-am plictisit de futures-uri.

Ce fel de regim alimentar iti permite viata de sportiv ?

Pana acum 1-2 ani nu puteam sa mananc dulciuri deoarece ma ingrasam imediat. Insa de la un timp alerg foarte mult merg la sala si nu se mai pune nimic pe mine. Inca mai am putina grasime, dar parca imi place mai mult asa.

Nu ti-e frica de fizicul lui Nalbandian?

Nu. Am ghinionul acesta de a nu avea stare; normal acum ar fi trebuit sa am pauza patru zile , dar merg la sala cinci ore pentru ca nu pot sta.

Cate ore pe zi te antrenezi ?

De luni pana sambata, aproximativ cinci ore de tenis iar pregatire fizica si recuperare trei ore. Duminica nu am tenis dar fac pregatirea fizica.

Cum crezi ca va evolua jocul tau in viitor? Te vezi jucand tactic din spatele terenului sau agresiv de la fileu ?

Vreau sa joc cat mai agresiv , deoarece din spate nu prea am sanse; mai ales cand intalnesti adversari gen Nadal, Verdasco, Simon, Almagro…

Cum te motivezi cand esti condus in timpul unui meci?

Prin vorbe bune pe care ti le spui tu singur.

Spre exemplu?

“Hai ca esti mai bun ca el. Daca omu` asta vrea sa-ti faca un break trebuie sa aiba mare noroc sa-i reuseasca.”

Cum te-ai simtit cand toata sala iti scanda numele dupa victoria din Cupa Davis?

Chiar buna intrebarea aceasta. Crede-ma ca nu stiu ce am simtit. A fost o nebunie pe care am trait-o pentru prima data. Pur si simplu nu am stiut ce se intampla. A fost un moment unic. Multi ar da bani sa li se intample si lor asa ceva.

Care a fost cel mai frumos moment din cariera ta? Dar cel mai difici?

Cel mai frumos a fost cand am iesit campion national la 16 ani, dupa ce am castigat futures-ul de la Arad. Iar cel mai dificil a fost acesta de dupa Cupa Davis. La concursurile urmatoare s-a format o presiune enorma pe mine. Toata lumea se asteapta ca eu sa explodez acum. Iar cand nu joc bine, oamenii imi spun: “ Ai avut si tu bulan la Cupa Davis!”

Ce parere ai despre tragerea la sorti de la Roland Garros? Carui jucator roman ii dai cele mai multe sanse?

Lui Crivoi. E in forma si joaca foarte bine pe zgura.

Lui Andrei ii dai ceva sanse pentru meciul cu Tommy Haas?

Sincer…nu. Il iubesc pe Andrei, dar trebuie sa-ti spun adevarul. Insa la dublu sper sa faca o figura frumoasa. Sper sa joace la fel de bine precum la Kitzbuhel.

Iar acum o ultima intrebare. Ne poti spune care este programul tau pentru saptamanile urmatoare?

Scoala , scoala de soferi pe care luni o incep- putin tenis iar dupa aceea bacul.

Multumesc mult pentru interviu si mult succes in continuare!
Multumesc si eu. O zi placuta tuturor!

Interviu realizat de Mihai Daroczi




Interviu | Marius Copil despre el si cariera sa