Snooker

Video: John Higgins suspendat pentru acord de luare de mita

John Higgins, numarul 1 mondial, a fost suspendat duminica din snooker pe termen nelimitat dupa ce i s-a inscenat o propunere finaciara. Un reporter aflat sub acoperire i-a oferit 300.000 de euro pentru a pierde niste frameuri in acest an. Higgins a fost de acord. Intr-un material video spion realizat la Kiev, Higgins spune cum se poate pierde un frame si se intereseaza cum poate incasa banii. La final este de acord sa piarda patru frameuri despre care ii va anunta pe cei cu care face afacerea si toti ciocnesc cupe de sampanie.



Acuzatiile de mita au aparut in publicatia britanica News of the World. Ziarul a scris ca Higgins si impresarul sau Pat Mooney au fost de acord sa ia bani pentru a inscena niste frameuri in fata unui reporter sub acoperire al ziarului care le-a propus afacerea. Suma de 300.000 de euro ar fi fost primita pentru a pierde niste frameuri pe durata anului 2010. Imaginile video o dovedesc.

Mooney a fost citat spunand ca la acea vreme el si Higgins se temeau pentru siguranta lor. Nu exista pe moment nici o dovada sau indicatie de meci in care Higgins ar fi pierdut frameuri intentionat.

News of the World
are un material video in care arata o intalnire dintre Higgins si Mooney la Kiev cu un reporter local in care se pun de acord ca jucatorul sa piarda frameuri contra unor sume de bani.

Clipul se intinde pe 10 minute, Higgins glumeste chiar si intreaba daca nu cumva sunt in incinta camere ascunse. El este de acord imediat sa faca afacerea si se intereseaza cum poate incasa cei 300.000 de euro astfel incat sa nu bata la ochii Fiscului. El propune fie sa insceneze o ipoteca pe o proprietate pe care o are in Spania, fie sa incaseze sub acoperirea unui logo de sponsor purtat pe vesta de concurs.

Dialog:

Higgins: E usor, e usor.

Mooney:
Faci o singura greseala...

Higgins:
Nici nu trebuie sa fie o greseala...

Reporter:
Trebuie sa fii sigur. Daca ne spui ca pierzi frameul trei, trebuie sa fie asa.

Higgins: Da, frameul trei il voi pierde, sigur, da.

Reporter: Ok, si daca vei fi pe val cu un break bun? Care e factorul de risc?

Higgins: Nu e nici un risc, se poate rata

Mooney este citat in ziar: "Nu aveti idee ce presiuni au fost la Kiev. Nu le pot comenta. Ne-am temut real pentru siguranta noastra".

Higgins este citat in articol spunand ca sigur, poate afecta cu usurinta desfasurarea unui frame. Multe case de pariuri ofera posibilitatea de a paria pe un singur frame in snooker.

Barry Hearn, presedintele snookerului mondial, a declarat ca acum acest sport "se afla sub presiune" si ca Higgins a fost ca urmare suspendat.

"Nu credem ca Higgins este vinovat, insa pe moment planeaza niste suspiciuni, iar unele intrebari trebuie sa isi gaseasca raspunsul. Pana atunci, el este suspendat. Mesajul este clar pentru toti cei implicati in snooker: orice actiune care duce la atingerea imaginii acestui sport va fi aspru pedepsita", a afirmat  Hearn. El s-a declarat "pietrificat" si "socat" la auzul acestei povesti.

"Daca se va dovedi adevarata, cei implicati vor fi aspru pedepsiti. Lumea are dreptul sa se uite la sportul pur, adevarat, nu la aranjamente", a mai spus Hearn.

Onlinesport



Video: John Higgins suspendat pentru acord de luare de mita