Snooker

Allen a intrat in istorie la Crucible, reusind primul break de 146 puncte

Nord-irlandezul Mark Allen a intrat, joi, in istoria snooker-ului, devenind primul jucator care a reusit break-ul de 146 puncte in legendara arena de la Crucible, gazda Campionatului Mondial. Desi nu are valoarea break-ului maxim de 147 puncte, cel de 146 este o raritate in jocul de snooker.
Condus cu 2-0 in debutul intalnirii cu englezul Mark Davis, Allen a revenit puternic, preluand conducerea dupa ce a castigat trei jocuri la rand.

Minunea s-a produs in jocul sase, cand Allen a pornit in realizarea break-ului maxim. Dupa ce a trimis in buzunare sase bile rosii a pierdut insa pozitia bilei albe si a fost nevoit sa joace bila roz in locul celei negre. Break-ul a continuat apoi dupa reteta obisnuita a unui 147, numai ca la final nord-irlandezul a inchis masa cu 146.

Pentru un singur punct Allen a ratat premiul de 157.000 lire sterline acordat jucatorului care reuseste break-ul maxim, fiind nevoit sa se multumeasca cu un cec in valoare de 10.000 lire sterline.

Chiar si asa, reusita break-ului de 146 puncte si intrarea in istoria de la Crucible reprezinta pentru nord-irlandez o performanta de exceptie. Altfel, Allen a mai reusit in cariera un break de 146 puncte, in calificarile Campionatului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din 2007.

In cele din urma, Mark Allen a incheiat prima sesiune a disputei cu Mark Davis in avantaj, scor 5-3, meciul urmand a se relua vineri la pranz.

Legenda continua: Steve Davis, imperial in fata lui John Higgins

Nu multi au avut ocazia sa-l urmareasca la lucru pe legendarul Steve Davis in anii sai de glorie, cand a ridicat de sase ori deasupra capului trofeul de campion mondial.

La cei 52 ani ai sai, Davis a etalat, joi seara, un snooker de cea mai inalta clasa, reusind sa-l domine autoritar pe John Higgins, nimeni altul decat campionul mondial in exercitiu.

Davis a deschis meciul cu un break de 53 puncte, dupa care Higgins a raspuns cu un break de 60 puncte, pentru ca in cele din urma cei doi sa incheie prima repriza la egalitate, scor 2-2.

La reluare, Steve a pus stapanire pe joc, castigand patru frame-uri la rand, in al saptelea joc al meciului reusind un spectaculos break de 102.

Prezenta impunatoare la masa, precis in lovituri si extrem de calculat in momentele tactice, Steve Davis a oferit iubitorilor snooker-ului una dintre cele mai bune sesiuni, daca nu cea mai buna, din ultimii ani.

Meciul se reia, vineri dupa-amiaza, incepand cu ora 16:30.

In alta ordine de idei, joi s-au incheiat ultimele doua dispute ale primului tur, Stephen Maguire trecand de Stephen Lee, cu 1-4, in timp ce Shaun Murphy l-a invins pe Gerard Greene, cu 10-7, nord-irlandezul oferind o replica pe masura numelui fostului campion mondial.

Programul zilei de vineri este urmatorul:

12:00

Neil Robertson v Martin Gould

Mark Allen v Mark Davis

16:30

John Higgins v Steve Davis

Stephen Maguire v Graeme Dott

21:00

Neil Robertson v Martin Gould

Mark Allen v Mark Davis

Onlinesport: Dumitru Stircu


Allen a intrat in istorie la Crucible, reusind primul break de 146 puncte