Snooker

Robertson si Dott, in optimi la Crucible. Ebdon afara din top 16

Jucatorii Neil Robetson si Graeme Dott s-au calificat, miercuri, in optimile de finala ale Campionatului Mondial de la Sheffield, dupa ce au trecut in runda inaugurala a tabloului principal de Fergal O'Brien, respectiv Peter Ebdon.
Cel mai bine cotat jucator australian din circuitul mondial a inceput sesiunea finala de la scorul de 6-3 in favoarea sa, dar O'Brien a pus presiune pe jucatorul de la Antipozi, revenind la 6-5 dupa ce a castigat primele doua jocuri.

A fost un simplu foc de paie, Robertson castigand urmatoarele patru frame-uri, cu break-uri de 44, 83 si 59 puncte.

Momentul decisiv al meciului s-a consumat in jocul al 13-lea, castigat de Robertson dupa un duel tactic de senzatie, care s-a intins pe durata a 69 minute.

Acesta a fost al treilea frame ca durata din istoria Campionatului Mondial, jocul fiind decis prin repozitionarea bilei negre, dupa ce ambii jucatori au fost la egalitate, scor 70-70 dupa trimiterea in buzunare a tuturor bilelor de pe masa.

Clasat pe locul noua in ierarhia mondiala, Robertson il va intalni in optimi pe englezul Martin Gould, revelatia turneului care l-a invins in runda inaugurala in joc decisiv pe chinezul Marco Fu.

Intr-o reeditare a finalei Campionatului Mondial din 2006, scotianul Graeme Dott l-a invins pe englezul Peter Ebdon, cu 10-5, dupa ce la finalul primei sesiune Dott avea un avans consistent, 7-2.

Pentru numarul 28 mondial calificarea in optimi reprezinta o importanta gura de oxigen in vederea revenirii grabnice in top 16. Urmatorul oponent al lui Dott se va decide in urma meciului dintre scotianul Stephen Maguire si englezul Stephen Lee, primul conducand cu 6-3 dupa prima sesiune.

Eliminarea pentru Ebdon este sinonima cu iesirea din elita snooker-ului mondial, campionul mondial din 2002 fiind nevoit sa intre in calificari pentru a putea participa in fazele televizate ale turneelor din sezonul urmator.

Shaun Murphy, un alt fost campion mondial, a inceput cu stil editia din acest an a turneului de la Crucible, oferind un adevarat recital in prima sesiune a meciului cu Gerard Greene, pe care il conduce cu un categoric 8-1.

Miercuri se disputa sesiunile decisive ale ultimelor doua meciuri din primul tur, in program intrand si primele doua partide din optimi: Mark Allen contra Mark Davis (16:00) si John Higgins contra Steve Davis (21:00).

Onlinesport: Dumitru Stircu


Robertson si Dott, in optimi la Crucible. Ebdon afara din top 16