Handbal

Prezentarea echipei Suediei, adversara Romaniei in semifinalele Campionatului European

Romania intalneste, sambata, reprezentativa Suediei in prima semifinala a Campionatului European, la prima vedere echipa scandinava fiind revelatia turneului gazduit de mult mai puternicele natiuni in handbalul feminin, Danemarca si Norvegia.
Ajunsa pentru prima data in istorie in careul de asi la o competitie majora, Suedia a impresionat in faza grupelor, cand a invins principala favorita Norvegia, cu 24-19.

Singura infrangere a Suediei a venit la finalul meciului cu Franta, reprezentantele Hexagonului impunandu-se la limita, scor 22-21.

In rest doar victorii pe linie pentru nordice, dupa cum urmeaza: 33-25 cu Ucraina, 25-18 cu Olanda si 24-19 cu Ungaria, rezultat in urma caruia handbalistele suedeze au castigat Grupa Principala II a Campionatului European.

Cele mai valoroase jucatoare din lotul Suediei sunt Linnea Torstenson, Isabelle Gullden si Johana Wiberg.

Torsterson, 27 ani, este a doua marcatoare de la acest turneu final, cu 36 de goluri, plasandu-se la o singura reusita in spatele golgeterei Cristina Neagu. Desemnata jucatoarea anului in Suedia, Torstenson s-a transferat de la Aalborg la Midtjylland, dupa ce a fost sezonul trecut a patra marcatoare a clubului danez, cu 121 de goluri.

Desi are doar 21 ani, Isabelle Gullden este a doua pasatoare de la turneul final, dupa Cristina Neagu, si a opta in ierarhia marcatoarelor, cu 26 de goluri in cinci meciuri.

La capitolul portari, Cecilia Grubbstrom este aparatoarea buturilor Suediei, cu un procentaj de 44 la suta, plasandu-se la egalitate cu Talida Tolnai.

Romania si Suedia s-au intalnit ultima data intr-un meci oficial la Jocurile Olimpice de la Beijing, unde echipa tricolora s-a impus cu 34-30 in meciul pentru locurile 7/8. Adina Fiera si Ionela Stanca au fost cele mai bune marcatoare din echipa noastra, fiecare cu sase reusite, in timp ce de la suedeze s-a remarcat tanara de doar 19 ani (la vremea respectiva) Gullden, cu noua goluri.

Cele doua formatii au remizat la Cupa Mondiala din acest an in faza grupelor, scor 27-27, rezultat in urma caruia Romania s-a calificat in semifinale.

Pana la editia din acest an a Campionatului European cel mai bun rezultat al Suediei la un turneu major a fost obtinut la Mondialul din 1993, cand scandinavele au incheiat pe pozitia a sasea. La Europene rezultatul etalon era un loc sapte obtinut in 1994, la ultima editie, gazduita in 2008 de Macedonia, echipa Suediei terminand pe locul noua.

Semifinala dintre Romania si Suedia este programata, sambata, la Herning, cu incepere de la ora 15:30. Meciul va fi transmis in direct de Onlinesport.ro

Onlinesport: Dumitru Stircu


Prezentarea echipei Suediei, adversara Romaniei in semifinalele Campionatului European