Handbal

Vasile Stanga: "Singurii care au crezut in aceasta calificare au fost baietii"

Antrenorul echipei nationale de handbal masculin a României, Vasile Stânga, a declarat, duminica, la sosirea la Bucuresti, ca singurii care au mai crezut în calificarea "tricolorilor" la Campionatul Mondial au fost jucatorii.

"E mult mai frumos cu emotii. Eu nu am dat peste nas nimanui, cred ca baietii au facut-o. Singurii care au crezut în aceasta calificare au fost baietii si grupul nostru. Am mers acolo cu multa încredere. Am studiat foarte bine echipa Rusiei, ne-am pregatit bine si ne-au iesit toate aspectele pe care le-am discutat. Cred ca am realizat surpriza surprizelor, pentru ca nimeni nu se astepta sa învingem Rusia într-o asemenea maniera si mai ales la ei acasa", a spus Stânga.

Tehnicianul a afirmat ca îsi doreste ca echipa masculina a României sa ajunga la nivelul celei feminine. "Baietii au dovedit ca sunt fantastici. S-au adunat si s-au concentrat în aceste momente grele si au format o adevarata echipa. Sper ca aceasta formula sa fie la începutul unui drum foarte bun. Noi vrem sa-i învatam pe baieti ca trebuie sa mergem la câstig în fiecare meci, indiferent de adversar. Avem o echipa frumoasa, formata din multi baieti tineri, care au evoluat foarte mult timp împreuna. Speram sa le facem concurenta si fetelor. Pe vremea mea, fetele nu existau, iar acum ele sunt mult mai sus. Vrem sa ajungem si noi ca ele", a adaugat Vasile Stânga.

Presedintele Federatiei Române de Handbal, Cristian Gatu, a precizat ca nationala masculina nu se va duce la turneul final din Suedia doar în excursie. "A fost un meci senzational. Mi-a facut o mare placere sa-l vizionez, bineînteles, cu emotiile de rigoare. Chiar si astazi, la a treia vizionare, am avut emotii. Am aratat ca o echipa mare si m-a impresionat ca au fost concentrati din primul si pâna în ultimul minut. Lucrul acesta spune multe, practic, aici este explicatia caderilor care s-au tot manifestat si la echipele feminine si la cele mansculine. Mai rar vezi ca o echipa româneasca sa întoarca un rezultat, mai ales ca l-au întors împotriva unei echipe de care se teme cam toata lumea si chiar pe terenul lor. Sunt convins ca ei nu se vor duce în Suedia ca turisti, ci vor avea gânduri foarte îndraznete", a spus Gatu.

Oficialul FRH a mai declarat ca îsi doreste ca România sa reuseasca sa se califice si la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012: "La fel ca si jucatorii, si eu visez la o calificare la Jocurile Olimpice. Sunt sigur ca se poate, chiar daca pâna acum doar visam la asta. Acum am si material uman necesar. Îmi doresc foarte mult sa se duca echipa asta la Jocurile Olimpice. Pentru acest lucru ei trebuie sa aiba si o evolutie foarte buna la acest Campionat Mondial. Aceasta echipa este o gasca frumoasa si de perspectiva".

Gatu a remarcat si ambitia jucatorilor români de a egala performantele echipei feminine de handbal a României. "Am obtinut un rezultat notabil si a fost bine ca a exista si acea tresarire de orgoliu masculin la aceasta echipa. Ei s-au luat dupa fete si brat la brat se vor duce la doua competitii la sfârsitul acestui an si la începutul anului viitor. Sper ca vor avea un cuvânt greu de spus ambele echipe", a mentionat Cristian Gatu.

Presedintele FRH a afirmat ca îi place felul în care antrenorul Vasile Stânga a reusit sa întinereasca echipa nationala, precizând ca România are multi tineri care pot asigura viitorul handbalului românesc. "Îmi place politica lui Vasile Stânga de a aduce jucatori tineri la echipa. A dat si va da credit tinerilor. Sa stiti ca handbalul românesc are în continuare resurse si este important sa-i stimulezi si sa-i atragi catre marea performanta. Se impune constituirea unei echipe «B» a României, care sa fie coordonata tot de Stânga, astfel încât atunci când un jucator va face pasul catre echipa mare sa cunoasca deja strategia de abordare a jocurilor", a conchis Gatu.

Reprezentativa de handbal masculin a României s-a calificat la Campionatul Mondial din 2011, dupa ce a învins, sâmbata, în deplasare, selectionata Rusiei, cu scorul de 37-32 (16-13), în mansa retur a barajului, dupa ce în tur pierduse cu scorul de 28-32.

Mediafax



Vasile Stanga: "Singurii care au crezut in aceasta calificare au fost baietii"