Formula 1

Alonso a rupt norii in antrenamentele Marelui Premiu al Turciei

Fostul campion mondial Fernando Alonso a stabilit, vineri dimineata, cel mai bun timp in antrenamentele libere care au deschis Grand Prix-ul Turciei de la Istanbul. Sesiunea a fost marcata de iesirea spectaculoasa in decor a germanului Sebastian Vettel.
Pilotul Scuderiei Ferrari a fost singurul care a reusit sa coboare sub bariera de un minut si 40 de secunde pe turul de circuit in conditii de pista inunandata de apa.

Alonso a terminat astfel cu 1:38.670 pe tur, timp stabilit cu 36 de minute inaintea finalului sesiunii de o ora si jumatate. Topul trei a fost completat de pilotii echipei Mercedes GP, Nico Rosberg si Michael Schumacher.

Primul Mare Premiu european al sezonului a debutat sub imperiul ploii, vremea rea care a stat in ultimele zile deasupra Romaniei mutandu-se acum spre est. Temperaturi trecute putin peste 10 grade Celsius si o pista inunandata la propriu. Acestea au fost conditiile gasite de piloti la primele ore ale diminetii de vineri pe circuitul Istanbul Park.

Dupa mai multe tururi de proba primul care si-a luat inima in dinti a fost elvetianul Sebastian Buemi (Toro Rosso), care a stabilit cel dintai timp de referinta al zilei la 1:41.632. Doar patru piloti au avut timpi cronometrati in primele 35 de minute, acestia fiind Buemi, Daniel Ricciardo (pilotul de rezerva al Toro Rosso) si cei doi de la Virgin, Timo Glock si Jerome D'Ambrosio.

Alonso a urcat pentru prima data la conducerea intermediara a timpilor cu 52 de minute inaintea afisarii steagului in patratele, cand a oprit cronometrul la 1:40.897. Mai rapdi cu patru zecimi decat Buemi, spaniolul de la Ferrari s-a vazut rapid detronat din prima pozitie de Rosberg.

Germanul care a fost in ultimele zile subiect de discutie in presa italiana si germana privind o posibila trecere a sa la Ferrari din 2013 a doborat timpul lui Alonso cu opt zecimi (1:40.072).

Nick Heidfeld si Vitaly Petrov, cei doi reprezentanti Renault, au urcat la randul lor in pozitiile doi, respectiv trei, aratand o buna dispozitie de rulare pe pista uda.

Raspunsul lui Alonso nu s-a lasat prea mult asteptat si fostul campion mondial a transat duelul de la distanta cu Rosberg cand mai erau 36 de minute din sesiune. Timpul de 1:38.670 impus de spaniol s-a dovedit a fi mai mult decat suficient pentru a-i asigura acestuia prima pozitie pana la final.

Conditiile dificile de competitie au favorizat numeroase iesiri de pe trasa ideala, iar germanul Sebastian Vettel a dat-o de zid la propriu cu 28 de minute inaintea terminarii sesiunii.

Pe final au mai avut parte de incidente Michael Schumacher, Paul di Resta sau Pastor Maldonado, dar toti trei au reusit sa continue pe roti pana la boxe, spre deosebire de Vettel care si-a avariat serios monopostul Red Bull-Renault.

A doua sesiune cronometrata a zilei de vineri este programata incepand cu ora 14:00.

Onlinesport


Alonso a rupt norii in antrenamentele Marelui Premiu al Turciei