Fotbal International

Sportivii anului 2011

Tenismanul sârb Novak Djokovici, pilotul german de Formula 1 Sebastian Vettel, atletii jamaicani Yohan Blake si Usain Bolt, ciclistul australian Cadel Evans si judoka francez Teddy Riner se afla printre sportivii exponentiali ai anului 2011.
Marit Bjoergen (Norvegia, schi fond) - Sportiva norvegiana a cucerit patru titluri mondiale în luna martie în probele de 4x5 km, 10 km clasic, sprint individual si urmarite). Bjoergen, tripla campioana olimpica la Vancouver, a devenit sportiva cu cele mai multe titluri la Cupa Mondiala, 46, devansând-o pe rusoaica Elena Vaelbe, care a cucerit 45 de titluri în anii '90.

Yohan Blake (Jamaica, atletism) - În absenta lui Usain Bolt, Blake a devenit campion mondial la 100 metri si astfel principalul rival al conationalului sau. Blake, care a fost cronometrat cu timpul de noua secunde si 82 de sutimi, a reusit a doua performanta din toate timpurile, la doar sapte secunde de recordul mondial detinut de Bolt.

Usain Bolt (Jamaica, atletism) - Desi a fost descalificat în proba de 100 metri de la Campionatele Mondiale, Bolt si-a luat revansa la 200 metri si în proba de stafeta 4x100 metri, unde a ajutat echipa Jamaicai sa stabileasca un record mondial.

Mark Cavendish (Marea Britanie, ciclism) - El a devenit campion mondial pe sosea la Copenhaga, fiind al doilea britanic care reuseste aceasta performanta dupa Tom Simpson. Cavendish a câstigat tricoul verde în Turul Frantei si a ajuns la 20 de succese de etapa în aceasta cursa.

Vivian Cheruiyot (Kenya, atletism) - Sportiva din Kenya a reusit sa câstige medaliile de aur în probele de 5.000 si 10.000 de metri la Campionatele Mondiale de la Daegu. Ea detinea si titlul mondial la cross-country.

Alberto Contador (Spania, ciclism) - A câstigat Turului Italiei, al saselea succes într-un mare tur, si a terminat pe pozitia a cincea în Turul Frantei.

Novak Djokovici (Serbia, tenis) - La 24 de ani, sârbul a reusit un sezon de exceptie. El a câstigat zece titluri, dintre care trei de Mare Slem (Australian Open, Wimbledon si US Open) si a devenit numarul unu ATP pentru prima oara în cariera. Sârbul a început anul cu o serie de 41 de victorii consecutive, cu una mai putin decât recordul detinut de John McEnroe.

Thierry Dusautoir (Franta, rugby) - Capitanul nationalei Frantei în 49 de meciuri a fost desemnat cel mai bun jucator al anului de catre IRB. El si-a ajutat echipa sa ajunga în finala Cupei Mondiale, pierduta în fata Noii Zeelande.

Cadel Evans (Australia, ciclism) - Australianul a câstigat în premiera Turul Frantei, dupa ce în 2007 si 2008 a terminat pe locul secund. Campion mondial în 2009, Evans a devenit, la 34 de ani, cel mai vârstnic câstigator al Marii Bucle.

Philippe Gilbert (Belgia, ciclism) - Campionul Belgiei a câstigat World Tour si a reusit o tripla istorica în cursele clasice (Amstel Gold Race, Fleche Wallonne si Liege-Bastogne-Liege). El s-a mai impus în Pro Tour, în clasica San Sebastian si în Marele Premiu de la Quebec. Gilbert a reusit 18 victorii în acest an si a câstigat prima etapa din Turul Frantei.

Carmelita Jeter (SUA, atletism) - Medaliata cu bronz în 2007 si 2009, Jeter a reusit sa câstige la Daegu primul sau titlu mondial.

Ivica Kostelici (Croatia, schi alpin) - Croatul a câstigat în premiera Globul de Cristal, dupa o cariera marcata de multe accidentari.

Ryan Lochte (SUA, natatie) - Americanul a fost vedeta Campionatelor Mondiale de la Shanghai, reusind sa cucereasca sase medalii, dintre care cinci de aur. De asemenea, a devenit detinatorul recordului mondial în proba de 200 metri mixt.

Sebastian Loeb (Franta, raliuri) - Francezul a devenit pentru a opta oara campion mondial la vârsta de 37 de ani.

Patrick Makau (Kenya, atletism) - La 26 de ani, Makau a devenit detinatorul recordului mondial la maraton, reusind o performanta mai buna decât cea a etiopianului Haile Gebreselassie. Câstigator la Berlin si Rotterdam în 2010, kenyanul se anunta marele favorit la Jocurile Olimpice de la Londra.

Richie McCaw (Noua Zeelanda, rugby) - Capitanul Noii Zeelande si-a condus echipa spre al doilea titlu de campioana mondiala. El a adunat 103 selectii în nationala All Blacks.

Rafael Nadal (Spania, tenis) - Spaniolul a pierdut prima pozitiei în clasamentul ATP, dar a câstigat pentru a sasea oara la Roland-Garros si a egalat recordul detinut de suedezul Bjorn Borg. De asemenea, Nadal a fost artizanul succesului obtinut de Spania în finala Cupei Davis.

Maria Riesch (Germania, schi alpin) - Germanca, dubla campioana olimpica, a câstigat în premiera Globul de Cristal, devansând-o pentru trei puncte în clasamentul final pe americanca Lindsay Vonn.

Teddy Riner (Franta, judo) - Francezul a devenit primul sportiv din judo care a câstigat cinci titluri mondiale si nu îi lipseste din palmares decât titlul olimpic.

Casey Stoner (Australia, motociclism) - Stoner a cucerit pentru a doua oara titlul la MotoGP, reusind sa câstige zece din cele 17 curse din 2011.

Sun Yang (China, natatie) - Chinezul a cucerit patru medalii la Campionatele Mondiale, dintre care doua de aur, si a stabilit un record mondial în proba de 1.500 metri.

Sebastian Vettel (Germania, Formula 1) - Germanul a devenit pentru a doua oara consecutiv campion mondial. El a reusit 11 victorii si 15 pole-position în cele 19 curse din 2011.

Mediafax


Sportivii anului 2011