Fotbal International

Jucatorii nationalei Frantei din 1998 suspectati de doping

Informatia exploziva a fost publicata de Jean Pierre Paclet, fostul medic al nationalei cocosului galic, in cartea sa L'Implosion.
Acesta vorbeste despre analizele jucatorilor Frantei care prezentau mai multe anomalii. "Analizele de sange ale mai multor jucatori au aratat anomalii chiar inaintea Cupei Mondiale din 1998. Putem avea suspiciuni mari cand aflam la ce cubluri evoluau anumiti jucatori, in special in campionatul Italiei, a declarat Paclet.

"Eu spun ceea ce toata lumea stie. Nu am inventat nimic. Avand un nivel ridicat al hematocritului nu demonstra ca ar fi luat eritroproietina. Cum nu au existat dovezi, nu au fost deranjati", a mai spus fostul medic.

Paclet i-a aratat cu degetul pe Didier Deschamps si Zinedine Zidane, jucatori care la vremea respectiva aparau culorile clubului italian Juventus, suspectat in dese randuri pentru practici medicale interzise de regulament.

Numele lui Zidane a fost legat si in Spania, pe vremea cand evolua pentru Real Madrid, de celebrul medic Eufemiano Fuentes, devenit celebru dupa ampla campanie andtidoping din ciclism, cunoscuta sub numele de Eufemiano Fuentes.

Procurorii spanioli au descoperit in agendele medicului Fuentes numele mai multor jucatori de la Real Madrid, Barcelona si Valencia, cei trei granzi ai Spaniei.

Medicul nationalei Frantei din 1998 a reactionat, spunand despre revelatiile lui Paclet ca sunt 'niste prostii': "Pentru mine sunt niste prostii deoarece mostrele de sange luate la sfarsitul sezonului au fost putin ingrijoratoare. Am facut o evaluare hematologica, si de steroizi. Totul era normal".

Spre deosebire de alte sporturi, precum ciclismul si uneori atletismul, dopingul in fotbal ramane un subiect tabu, prea putin discutat si, mai grav, ignorat de cei implicati, de la jucatori, antrenori, oficiali si pana la suporteri.

Cehul Zdenek Zeman a avut la mijlocul anilor 90 neinspirata initiativa sa vorbeasca despre dopajul practicat la scara aproape generala in fotbalul italian. Drept raspuns din partea majoritatii, tehnicianul a fost marginalizat, nereusind sa-si mai gaseasca locul intr-o lume ferecata.

Onlinesport



Jucatorii nationalei Frantei din 1998 suspectati de doping