Echipa Nationala

Romania si-a castigat respectul in fata Elvetiei

Ottmar Hitzfeld, selectionerul Elvetiei, a cautat un adversar modest in fata caruia sa pregateasca disputele cu Albania si Cipru din preliminariile Cupei Mondiale, dar nationala Romaniei s-a dovedit mai mult decat un partener de antrenament. Tricolorii pregatiti de Victor Piturca au castigat pe merit amilcalul disputat la Lucerna, iar unicul gol al meciului a fost marcat de tanarul debutant Gheorghe Grozav. Revenit in poarta Romaniei dupa o absenta indelungata, Bogdan Lobont a aparat in extremis lovitura de cap a lui Djourou din prelungirile meciului.
"Romanii se apara bine, au un nivel tehnic bun, insa e o echipa de batut si impotriva careia trebuie sa ne impunem jocul", afirma Hitzfeld inaintea meciului de miercuri seara imbatat de succesul rasunator din amicalul cu Germania.

Inceputul meciului de la Lucerna a stat sub semnul dominatiei tricolorilor, Grozav parca anuntandu-si golul cu o ratare mare. Totul a plecat de la o recuperare a lui Niculae in dreapta, balonul a ajuns in centrul careului la tanarul Grozav, dar lujeanul a sutat peste poarta.

Elvetienii au replicat imediat prin Ziegler al carui sut a trecut putin pe langa poarta aparata de Lobont. S-a jucat pe contre si Romania a aparut din nou la finalizare, insa sutul lui Bourceanu nu i-a pus nicio problema lui Sommer.

Gazdele au amenintat cu adevarat periculos poarta noastra in minutul 11, cand Barnetta a prins un sut bun si doar interventia lui Lobont a pastrat scorul nemodificat.

Dispusa in sistemul 4-2-3-1, Romania a ramas in continuare periculoasa pe contraatac, iar in minutul 16 tricolorii au fost aproape de a da lovitura. Totul a pornit de la recuperarea lui Daniel Niculae. Balonul a ajuns in dreapta la Torje, care a retrimis in centru pentru acelasi Niculae. Senderos a gresit in centru, dar balonul trimis in fata portii nu si-a gasit adresa.

Finalul primei reprize i-a gasit pe elvetieni luand cu asalt poarta Romaniei. Ziegler si mai apoi Barnetta au ratat ocazii bune inainte de pauza.

Partea secunda i-a gasit din nou pe elvetieni aproape de finalizare, capitanul Inler sutand pe langa poarta din lateral stanga.

Pe acest fond a venit golul lui Grozav din minutul 56. Torje a patruns pe dreapta si a centrat in careu pentru reluarea decisiva a lui Grozav. Jucatorul Universitatii Cluj a 'intepat' balonul ca un mare atacant fara speranta pentru Sommer.

Elvetienii au continuat sa preseze pana la final, cea mai mare ocazie fiind ratat de Djourou in al treilea din cele patru minute suplimentare. Lovitura acestuia de cap din sase metri a fost respinsa in extremis in corner de un Lobont decisiv.

Romania a invins Elvetia cu 1-0 si continua trendul ascendent inceput in toamna anului trecut. Pentru tricolori victoria de la Lucerna poate fi considerata si o revansa in contul generatiei de aur, care a pierdea in 1994 la Cupa Mondiala cu 1-4 intr-un meci de pomina pentru Jean Vladoiu.

Elvetia: Sommer - Lichtsteiner, Senderos, Djourou, Ziegler (Morganella '85) - Inler, Xhaka (Wiss '76) - Barnetta, Mehmedi (Winter '64), Stocker (Emeghara '64) - Derdiyok. Selectioner: Ottmar Hitzfeld.

România: Lobont - Papp, Chiriches, Gaman (Goian '85), Rat - Bourceanu (N. Grigore '55), Florescu (C. Lazar '55) - Torje (Maxim '82), Grozav (Chipciu '65), Tanase - D. Niculae (Alexe '52). Selectioner: Victor Piturca.

Partida a fost arbitrata de norvegianul Svein Odvar Moen, ajutat de asistentii Dag Roger Nebben si Magnus Lundberg. Arbitru de rezerva a fost elvetianul Beat Hidber.

În minutul 6, un suporter român a intrat pe teren purtând un tricou pe care scria "Justice for Craiova". El a fost scos de pe teren dupa un minut de fortele de ordine.

România va mai disputa un meci amical, marti, 5 iunie, de la ora 21.30, la Innsbruck, cu selectionata Austriei.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Romania si-a castigat respectul in fata Elvetiei