Echipa Nationala

Retrospectiva: Nationala de fotbal intr-o noua campanie de calificare

Selectionata României a disputat noua partide în 2010, dintre care sase amicale si trei oficiale, reusind sa obtina o singura victorie, trei remize si cinci înfrângeri, ceea ce face ca acesta sa fie unul dintre cei mai slabi ani din istoria primei reprezentative.

Seria de rezultate negative i-au atras selectionerului Razvan Lucescu multe critici din partea oamenilor de fotbal. Razvan Lucescu a fost contestat pentru ca îl convoca pe mijlocasul George Florescu, desi acesta nu era titular la echipa sa de club Alania Vladikavkaz.

Primul meci din 2010 a avut loc la 3 martie la Timisoara, când prima reprezentativa a întâlnit într-o partida amicala echipa Israelului. Israelienii s-au impus cu scorul de 2-0 prin reusitele lui Benayoun si Barda. Meciul cu Israel a fost primul în care echipa nationala si-a schimbat echipamentul complet galben, trecând la cel rosu. În aceasta partida Razvan Lucescu nu a putut conta pe serviciile lui Adrian Mutu, care era suspendat în cazul sibutramina, si al lui Cristian Chivu, nerefacut înca dupa accidentarea suferita la cap în meciul Chievo - Inter Milano.

Meciul cu Ucraina, disputat la 29 mai la Lvov a reprezentat o noua înfrângere pentru echipa pregatita de Razvan Lucescu. Una dintre organizatoarele Campionatului European din 2012 s-a impus cu scorul de 3-2. Pentru tricolori au marcat Tamas si Daniel Niculae, în timp ce unul dintre golurile ucrainenilor i-a apartinut capitanului Cristian Chivu, care a deviat în propria poarta un sut al unui jucator ucrainean.

Imediat dupa meciul din Ucraina, lotul echipei nationale s-a deplasat în Austria, la Villach unde a efectuat un stagiu de pregatire ce a cuprins si doua partide amicale, cu Macedonia si Honduras. În prima partida, disputata la 2 iunie, România a cedat în fata Macedoniei, acesta fiind cea mai surprinzatoare înfrângere din acest an pentru prima echipa.

Dupa trei zile, România învingea reprezentativa statutului Honduras cu scorul de 3-0 prin reusitele lui Daniel Niculae, George Florescu si Mirel Radoi. Reprezentativa Hondurasului se afla în pregatire pentru turneul final al Cupei Mondiale din Africa de Sud.

Ultima partida amicala înaintea debutului în preliminariile Campionatului European din 2012 a avut loc la 11 august, când la Istanbul Turcia reusea sa se impuna cu scorul de 2-0, prin reusitele din finalul partidei ale lui Emre si Arda Turan. Meciul de la Istanbul avea sa fie ultimul în acest an la echipa nationala pentru Banel Nicolita. Nicolita fusese introdus pe teren în minutul 77, iar dupa reusita lui Arda Turan din minutul 86, selectionerul Razvan Lucescu avea sa-l înlocuiasca pe mijlocasul stelist.

Debutul în preliminariile Campionatului European a avut loc la 3 septembrie la Piatra Neamt, când România a întâlnit Albania. Obiectivul declarat era ca în partidele cu Albania, Belarus si Franta, echipa nationala sa acumuleze sapte puncte. Desi în ultimul meci jucat între cele doua echipe, pe stadionul Lia Manoliu, în ultimul meci al preliminariilor Campionatului European din 2008, România s-a impus cu scorul de 6-1, de aceasta data cele doua reprezentative au încheiat la egalitate 1-1. Pentru România a înscris Bogdan Stancu, în minutul 80, atacantul stelist marcând primul gol la echipa nationala, chiar la debutul sau oficial în prima reprezentativa. Albanezii au egalat în minutul 87 prin Muzaka.

Patru zile mai târziu, România a disputat la Minsk cea de-a doua partida, aceasta încheindu-se la egalitate, 0-0, iar obiectivul propus pentru aceasta toamna era deja ratat.

La 9 octombrie, România se deplasa la Paris pentru meciul cu reprezentativa Frantei. Meciul se îndrepta spre un rezultat de egalitate, dar în minutul 83, Loic Remy scapa pe contraatac pe partea dreapta si înscrie pentru 1-0. Mijlocasul echipei Olympique Marseille se afla însa în pozitie de ofsaid când a primit pasa în urma caruia a deschis scorul, lucru nesemnalizat de tusier. În prelungirile partidei Yoann Gourcuff avea sa stabileasca scorul final al întâlnirii, iar reprezentativa România încheie anul 2010 cu doua puncte din noua posibile, dupa Franta, Belarus, Albania si Bosnia-Hertegovina, dar înaintea Luxemburgului.

Pentru a se califica în play-off-ul Campionatului European din Ucraina si Polonia, România trebuie sa câstige sase din sapte partide, exceptând meciul cu Franta, ce se va disputa, cel mai probabil, pe National Arena.

Ultimul meci al anului, si cel de-al treilea disputat de România în Austria în acest an, a avut loc la 17 noiembrie în compania Italiei. Partida, care trebuia sa se dispute initial în februarie 2007, dar din cauza incidentelor de la partida Palermo-Catania, în urma caruia un politist a fost omorât, fusese anulata, s-a disputat în aceasta toamna. Tricolorii pregatiti de Razvan Lucescu au facut un meci bun, reusind sa deschida scorul prin Ciprian Marica. Acelasi Marica avea însa sa înscrie în propria poarta pe finalul întâlnirii, astfel ca meciul s-a terminat la egalitate, scor 1-1.

Anul 2010 a reprezentat retragerea de la echipa nationala a mijlocasului Mirel Radoi, al doilea capitan al echipei, dupa Cristian Chivu. Radoi dorise sa joace pentru echipa sa de club, Al Hilal, în semifinalele Ligii Campionilor Asiei, însa FRF s-a opus, astfel ca Radoi a fost nevoit sa evolueze în partida cu Franta. Mirel Radoi a expediat înaintea partidei amicale cu Italia un e-mail prin care anunta ca nu va mai raspunde convocarilor ulterioare. De asemenea, Radoi a fost deranjat si de criticile directorului general al FRF, Ionut Lupescu, dupa meciul de la Paris.

De asemenea, între selectionerul Razvan Lucescu si atacantul Ciprian Marica a avut loc un conflict. Dupa meciul de la Paris, Marica a declarat ca România nu mai are sanse de calificare, desi mai sunt de disputat înca sapte partide în aceste preliminarii, lucru care l-a înfuriat pe Lucescu, care considera ca declaratia este împotriva sa. Raceala dintre antrenor si jucator a venit înaintea partidei cu Franta, când Ciprian Marica a aflat ca nu va fi titular pe Stade de France. În momentul în care Razvan Lucescu a dorit sa-l introduca pe teren, în minutul 63, si îi dadea ultimele indicatii, camerele de luat vederi au surprins un Marica apatic, care nu dadea impresia ca asculta sfaturile ce i se transmit. Totusi, înaintea partidei cu Italia, ambele parti au negat existenta vreunui conflict.

Razvan Lucescu a folosit în acest an 42 de jucatori, care au evoluat cel putin un minut, în timp ce alti sapte jucatori nu au evoluat deloc, desi au fost convocati la actiunile primei reprezentative.

Mediafax



Retrospectiva: Nationala de fotbal intr-o noua campanie de calificare