Echipa Nationala

Franta-Romania, un meci pentru o reteta financiara impresionanta

Dincolo de confruntarea sportiva din teren si miza calificarii la turneul final al Campionatului European din 2012, meciul de sambata seara dintre nationalele Frantei si Romaniei este un adevarat derby si din punctul de vedere al capitolului financiar.
Desi ambele echipe au avut parte de un start de campanie mai mult decat modest, Franta pierzand primul meci, pe teren propriu, cu Belarus, in timp ce Romania nu a reusit decat doua rezultate de egalitate, cu Albania si Belarus, ambele echipe tintesc in continuare unul din cele doua locuri care asigura prezenta la Euro 2012.

Traditia obliga la performanta, dar cum sportul nu mai este de mult o simpla activitate reacreativa cifrele tin loc uneori si de tactica. Nici nu ar avea cum altfel din moment ce pentru prezenta la turneul final din Polonia si Ucraina echipele calificate primesc nu mai putin de 9 milioane de euro din partea UEFA. In 2008, forul continental a remunerat cele 16 participante cu 7.5 milioane de euro, la care s-au adaugat bonusurile de un milion de euro pentru fiecare victorie si 500.000 de euro pentru fiecare egal.

Aceasta suma reprezinta aproape jumatate din bugetul Federatiei Romane de Fotbal pe anul in curs, dupa cum informeaza Financiarul, forul condus de Mircea Sandu atingand in acest an de criza cel mai mare buget din istorie, cu 2 milioane de euro peste etalonul din 2009.

Nu mai putin de 38 % din cei 17.3 milioane de euro au fost alocati primei reprezentative, care in 2010 nu a reusit sa castige decat un singur meci din sapte confruntari, mai precis amicalul 'de lux' cu reprezentativa statului Honduras. Echipa nationala a Romaniei a pierdut in fata unor echipe precum Israel, Ucraina, Macedonia sau Turcia, pe care nu cu mult timp in urma reusea sa le depaseasca la pas.

Prin comparatie cu nationala mare, pentru care s-au alocat 300.000 de euro numai pentru deplasarea la Paris in vederea meciului cu Franta, tricolorii mici pregatiti de Emil Sandoi joaca cu Anglia, in barajul de calificare la EURO 2011, pentru o prima de 10.000 de euro pe cap de jucator. Echipa sub 21 de ani a Romaniei se afla astfel la doar doua meciuri distanta de a doua calificare din istorie la un turneu final dedicat acestei categorii de varsta, dupa participarea din 1998, cand intrecerea a fost organizata la Bucuresti.

Daca la capitolul fotbal francezii nu sunt, cel putin prin prisma clasamentului Grupei D, cu mult inaintea jucatorilor romani, in ceea ce priveste selectionerii diferenta dintre Laurent Blanc si Razvan Lucescu este una colosala cand vine vorba de remuneratie. Fostul campion mondial primeste 1.2 milioane de euro pe an din partea federatiei de la Paris, in timp ce Lucescu jr. antreneaza nationala pentru 250.000 de euro pe an, plus o prima de obiectiv cifrata la 300.000 de euro.

Meciul Franta-Romania se joaca, sambata seara, pe Stade de France, partida urmand a fi transmisa in direct de Onlinesport.ro de la ora 22.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Franta-Romania, un meci pentru o reteta financiara impresionanta