Echipa Nationala

Romania face egal in Belarus

Nationala Romaniei a obtinut o noua remiza in preliminariile pentru EURO 2012, scor 0-0 cu Belarus, dupa ce in primul meci din grupa a terminat la egalitate cu Albania. Romania a jucat mai bine fata de meciul cu Albania si a avut ocazii mai mari de gol fata de adversari, fara sa dea insa gol. Peste o luna are loc  meciul cu Franta. S-a vazut revenirea lui Chivu, echipa a avut mai mult nerv, nu s-au gresit pase, s-a alergat si s-a facut presing. Stancu, Deac, Torje sau Cosis au jucat bine, daca echipa continua pe trendul ascendent si ar rezolva problema la mijlocul terenului, grupa se joaca. Este o grupa mediocra, cu echipe slabe si mediocre, dar care se joaca.
Dupa remiza cu Albania din startul preliminariilor, nationala Romaniei a intalnit o alta echipa care in trecut era considerata fara pretentii, Belarus, insa o echipa care acum venea dupa o victorie obtinuta in deplasare cu favorita grupei, Franta.

Razvan Lucescu a facut modificari drastice in formula de start fata de meciul cu Albania, mergand in atac pe stelistii Bogdan Stancu si Marius Bilasco, in timp ce in linia mediana a aparut Radoi, dupa ce locul acesta din defensiva a fost luat de capitanul Cristi Chivu. Romania a inceput cu mai mult curaj acest meci, atacand prin pase rapide inca din primele minute.

Cu toate acestea, prima ocazie a meciului a apartinut Belarusului, in minutul 8 poarta lui Pantilimon fiind amenintata pentru prima data. Tamas l-a scapat din marcaj pe Kornilenko in banda stanga, acesta a ajuns usor la poarta, insa sutul sau la coltul scurt a intalnit plasa laterala a portii Romaniei. Dupa cateva minute, un lant de greseli ale romanilor in defensiva l-a pus pe Hleb in pozitie de a marca, insa sutul sau a fost scos de Pantilimon in lateral.

De cealalta parte, trupa lui Razvan Lucescu a replicat mai tarziu prin Bogdan Stancu, marcatorul golului din partida cu Albania. Deac a recuperat exemplar in zona mediana, a urcat in jumatatea adversa si a centrat de pe stanga in careu la Stancu, a carui lovitura puternica de cap putea aduce deschiderea de scor in minutul 25, insa portarul Zhevnov s-a opus.

La cornerul imediat urmator, Gabi Tamas s-a aflat la finalizare, insa lovitura de cap a fundasului nu si-a atins tinta. Dupa cateva minute a venit randul lui Torje sa ameninte poarta adversa, sutul surprinzator al mijlocasului de la marginea careului, dupa o actiune frumoasa de atac a romanilor, fiind respins de portarul Belarusului.

Romania a inceput mai bine repriza secunda, fiind mai prezenta in jumatatea adversa. Insa jocul a devenit mai inchis, ambele echipe incercand sa blocheze cat mai bine spatiile spre poarta, pentru a nu risca in defensiva. De aceea nici fazele de atac nu au fost prea sustinute, jucatorii fiind mai concentrati sa tina mingea si sa inchida culuoarele spre propria poarta decat sa construiasca in ofensiva.

Cu un sfert de ora inainte de expirarea timpului regulamentar de joc, selectionerul Romaniei a decis sa schimbe atacul si l-a trimis in teren pe Daniel Niculae in locul lui Bogdan Stancu. S-au facut modificari si in cealalta tabara, Aleksandr Hleb si Kornilenko, cei mai periculosi jucatori ai gazdelor fiind inlocuiti de Putilo si Rodionov. Acesta din urma a amenintat de cateva ori poarta lui Pantilimon in minutele urmatoare, dar fara a trimite mingea pe cadrul portii.

In minutul 83 a intrat in teren si Ciprian Marica, acesta inlocuindu-l pe Ciprian Deac. Imediat dupa intrarea pe gazon, Marica a produs cea mai mare ocazie a Romaniei in repriza secunda, dupa ce, la o lovitura libera executata bine de Rat, a trimis cu capul din careu chiar pe centrul portii, unde insa Zhevnov a retinut cu siguranta. Tot Marica a amenintat poarta adversa in minutul 87, insa portarul Belarusului a fost din nou la post.

Belarus: 12. Jevnov - 16. Sitov, 7. Omelianciuk, 3. Martinovici, 5. Iurevici - 9. V. Hleb, 8. Kornilenko (20. Rodionov '76), 2. Kulchi, 10. A. Hleb (14. Putilo '73) - 13. Kutuzov (13. Krivets '87), 15. Kisliak. Antrenor: Bernd Stange.

România: 12. Pantilimon - 15. Maftei, 4. Tamas, 5. Chivu, 3. Rat - 6. Radoi, 10. Florescu - 7. Torje (11. Cocis '46), 22. B. Stancu (21. D. Niculae '73), 8. Deac (23. Marica '83) - 19. Bilasco. Antrenor: Razvan Lucescu.

Cartonase galbene: Deac '72, Radoi '88, Maftei '90

Meciul a fost arbitrat de o brigada din Cehia, condusa la centru de Pavel Kralovec, ajutat la cele doua linii de Miroslav Zlamal si Martin Wilczek. Arbitru de rezerva a fost Radek Matejek.

În primul meci din grupa, disputat vineri, România a terminat la egalitate, scor 1-1, în compania selectionatei Albaniei.


Onlinesport: Irina Maxim


Romania face egal in Belarus