Echipa Nationala

Mutu a ramas un 'junkie'

Cotidianul La Repubblica scria joi seara, ca sibutramina, substanta cu care a fost depistat pozitiv atacantul Adrian Mutu, are efecte euforizante si de aceea este folosita uneori ca substituent al cocainei, informatie confirmata de biochimistul italian Dario D'Ottavio, expert in doping. Este foarte posibil ca Mutu, fost consumator (ca sa nu spunem dependent) de cocaina nu a avut puterea, ca multi altii aflati in situatia lui, sa renunte la drog. Sibutramina nu este, asadar, o joaca de copii sau o simpla substanta dintr-opastila de slabit, asa cum ar dori sa minimalizeze fostul Briliant. Lucrurile se leaga, pentru ca nici Razvan Lucescu si nici cei de la FRF nu au fost inconstienti sa renunte la el doar ca nu le placea fata sa. Doar ca nu au putut spune adevaratul motiv.

"Este o substanta periculoasa. In trecut chiar au murit oameni si din acest motiv la un moment dat a fost scoasa de pe piata. Apoi, a revenit in farmacii ca produs ce poate fi eliberat doar cu reteta, iar recent a fost din nou scos de pe piata. De ce o iau sportivii? Simplu: este un stimulent puternic, care indeparteaza senzatiile de oboseala si foame. Ca amfetaminele. Stimuleaza neurotransmitatorii. Rezultatul este o eficienta mai mare din punct de vedere fizic si o prestatie sportiva mai buna", a spus D'Ottavio.

Dario D'Ottavio a confirmat ca sibutramina este un produs similar cu fentermina, care a dus la suspendarea pe un an a jucatorilor echipei AS Roma, Peruzzi si Carnevale, in 1990. Expertul italian a mai confirmat ca, pentru efectele sale euforizante, sibutramina este uneori folosita ca substituent al cocainei si nu intamplator figureaza si ca substanta antidepresiva. "Cu siguranta. Insa sa nu uitam si de efectul practic al scaderii in greutate. Scade grasimea, este imbunatatit raportul greutate - putere si implicit accelerarile, frecvente in fotbal, devin mai eficiente", a precizat D'Ottavio.

Potrivit fiorentina.it, profesorul Giampietro Pellegrini, specialist in farmacologie la Universitatea din Florenta, a declarat la Radio Fiesole ca sibutramina este o substanta care are multe similitudini cu cocaina, desi apartine unei categorii diferite. "Este o substanta folosita pentru reducerea greutatii, dar acum putin timp a fost retrasa din comert pentru ca provoca probleme cardiovasculare. Daca un sportiv vrea sa se dopeze, exista substante mai eficiente", a adaugat Pellegrini.

Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, a fost depistat pozitiv cu sibutramina in urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, dupa meciul cu Bari, din campionatul Italiei, a anuntat, joi, Comitetul Olimpic Italian (CONI).

Sibutramina, substanta folosita in tratamentul obezitatii, actionand prin reducerea senzatiei de foame, figureaza pe lista produselor interzise de catre Agentia Mondiala Antidoping. Sibutramina este un derivat de amfetamina care, intr-o cantitate necontrolata, poate provoca persoanelor ce iau acel supliment alimentar tot felul de efecte secundare, precum nervi, irascibilitate, probleme de ritm cardiac si lipsa poftei de mancare.

Amfetamina este o amina, sub forma de lichid incolor, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central si a celui periferic, ameliorand starea de oboseala si producand o stare de bine.

Abuzul de amfetamine este insotit de reactii emotionale (subiectul devine energic, vesel, vorbaret, poate deveni agresiv) si somatice (hipertensiune arteriala, frisoane, greata si voma).

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMEA) a cerut, saptamana trecuta, suspendarea licentei pentru comercializarea pastilelor de slabit ce contin sibutramina, deoarece aceasta substanta poate provoca accidente cardio-vasculare.

Mediafax



Mutu a ramas un 'junkie'