FCSB

Cronologia unui an dezastruos pentru Steaua

Singurele constante pentru echipa Steaua în 2010 au fost patronul, acelasi ca în anii trecuti, Gigi Becali, si lipsa performantelor, diversitatea la gruparea "ros-albastra" fiind reprezentata de numarul mare de jucatori folositi si de instabilitatea bancii tehnice.
Gigi Becali, finantatorul Stelei, a apelat la serviciile a patru antrenori pe parcursul anului, alti doi ajungând pe banca tehnica a echipei, la trei meciuri, ca interimari. Mihai Stoichita, Victor Piturca, Ilie Dumitrescu si Marius Lacatus au fost antrenorii chemati de Becali sa o pregateasca pe Steaua. Tehnicianul Eugen Neagoe i-a tinut locul pe banca pentru un meci lui Victor Piturca, iar Edi Iordanescu a fost interimar la Steaua pentru doua partide.

Pe parcursul anului, au aparut si alti oameni importanti din fotbal lânga clubul Steaua. Basarab Panduru a ocupat functia de director sportiv în returul sezonului 2009/2010. Victor Piturca, care era numit de finantatorul Stelei manager general, a fost ajutat de "principalul" Eugen Neagoe si directorul sportiv Florin Marin, iar în actuala organigrama a clubului, Narcis Raducan este director sportiv, iar Mihai Stoica manager general. Ilie Dumitrescu a venit si el la Steaua cu presedintele Helmuth Duckadam, fostul portar ramânând în aceasta functie si în prezent.

În privinta jucatorilor, în total, de la începutul anului 2010, Steaua a folosit în meciurile oficiale 43 de jucatori, alti cinci luând loc doar pe banca de rezerve.

Doar doi jucatori stelisti au evoluat atât în primul meci oficial al anului, în februarie, cu Ceahlaul, cât si în ultima partida a sezonului, cu Napoli, la 15 decembrie. Janos Szekely a fost singurul care a evoluat titular în ambele partide, în timp ce Romeo Surdu a intrat pe parcursul meciului de la Piatra Neamt si a început titular întâlnirea cu Napoli. Banel Nicolita, Pantelis Kapetanos si Cristian Tanase, care au jucat în primul meci al anului, ar fi putut evolua si în partida cu Napoli, dar primii doi au fost suspendati, iar capitanul stelist a fost accidentat.

Steaua a început returul sezonului 2009/2010 al Ligii I cu Mihai Stoichita antrenor principal si Basarab Panduru director tehnic. Eliminata din Cupa României si din Liga Europa, Steaua a fost angrenata doar în lupta pentru campionat în prima parte a anului. În disputa pentru titlu, Steaua pornea de pe locul al treilea al clasamentului, la egalitate de puncte cu primele doua pozitii, CFR Cluj si Unirea Urziceni.

Anul 2010 a început însa dezastruos pentru Steaua, cu o înfrângere pe teren propriu administrata de formatia care avea sa retrogradeze, Ceahlaul Piatra Neamt. Un 1-3 care a stârnit nemultumirea suporterilor stelisti ce aveau sa-si apostrofeze favoritii la sfârsitul meciului, jucatorii si antrenorii patrunzând cu greu la vestiare sub tirul de bulgari de zapada al fanilor.

Cu prima victorie obtinuta de-abia în etapa a patra a returului, înfrângeri cu rivalele traditionale, Dinamo si Rapid, cu ultima scorul fiind 1-5, si doar egaluri cu CFR Cluj, Unirea Urziceni si FC Timisoara, Steaua avea sa ocupe la sfârsitul campionatului pozitia a patra a clasamentului, la sapte puncte de campioana CFR Cluj.

În pauza competitionala de vara, la Steaua au avut loc schimbari majore, atât pe banca tehnica cât si în lot. Desi Victor Piturca nu a fost prezentat niciodata oficial la Steaua si nu a oferit vreodata un interviu în aceasta calitate, el s-a ocupat de pregatirea echipei si a condus-o în primele etape din postura de "manager general", asa cum era numit de Gigi Becali. El a fost ajutat de "antrenorul principal" Eugen Neagoe si de directorul sportiv Florin Marin. Piturca a renuntat la serviciile a 15 jucatori din vechiul lot, unora expirându-le contractul, altii fiind împrumutati sau vânduti, iar câtiva trimisi la echipa a doua a clubului. În schimb, alti 15 jucatori au ajuns în lotul formatiei steliste la cererea lui Victor Piturca. Doar doua etape din Liga I a stat pe banca Stelei Victor Piturca, timp în care a obtinut doua victorii cu acelasi scor, 2-1, în compania formatiilor Universitatea Cluj si Universitatea Craiova. Din cauza unor neîntelegi aparute între el si patronul stelist în privinta implicarii acestuia din urma la echipa si a lipsei garantiilor ca acest fapt nu se va întâmpla, în etapa a treia a Ligii I, în deplasarea de la FC Brasov, Steaua a fost reprezentata pe banca tehnica doar de Eugen Neagoe. Dupa aceasta etapa, contractul dintre staful tehnic al lui Victor Piturca si Gigi Becali a fost încheiat.

Pentru etapa a IV-a a Ligii I, Gigi Becali a numit un nou antrenor, pe fostul jucator stelist Ilie Dumitrescu. Acesta din urma a venit însotit de un nou presedinte al clubului, Helmuth Duckadam, si de secundul Edi Iordanescu. Steaua a debutat cu o victorie sub conducerea lui Ilie Dumitrescu, câstigând partida de pe teren propriu cu Victoria Branesti, scor 2-1. Desi a renuntat la unii jucatori adusi de Victor Piturca, Ilie Dumitrescu s-a bucurat de un alt "lot" de jucatori, de data aceasta sapte componenti ai fostei campioane Unirea Urziceni. Cu acelasi antrenor pe banca, Steaua s-a calificat în grupele Ligii Europa dupa play-off-ul câstigat în compania elvetienilor de la Grasshopper Zurich. Stelistii au câstigat partida de pe teren propriu cu elvetienii cu 1-0, pierzând la acelasi scor în deplasare, dar reusind calificarea dupa loviturile de departajare. Tot sub conducerea lui Ilie Dumitrescu, Steaua a debutat si în grupa K a Ligii Europa, cu o înfrângere în deplasare, la Liverpool, cu scorul de 1-4. Dupa partida de la Liverpool, a urmat un nou semiesec pe teren propriu, cu Astra Ploiesti, scor 1-1, iar Ilie Dumitrescu si-a anuntat imediat dupa partida demisia.

Pe banca tehnica a Stelei la urmatoarele doua partide, victoria cu Gaz Metan CFR Craiova în Cupa României si înfrângerea cu Otelul Galati în campionat, a stat Eduard Iordanescu. Înaintea meciului cu Napoli, Steaua a numit un nou antrenor, pe Marius Lacatus, care mai antrenase gruparea din Bulevardul Ghencea în alte doua rânduri.

Lacatus a debutat cu un egal pe banca Stelei, scor 3-3, cu Napoli, dupa ce în minutul 16 al meciului "ros-albastri" conduceau cu 3-0. Parcursul în Liga Europei al Stelei s-a oprit tot în grupele competitiei, ca în sezonul precedent. La ultimul meci al grupei, cu Napoli, în deplasare, Steaua avea nevoie de cel putin un egal pentru calificare, dar a pierdut partida cu 1-0 dupa un gol în minutul 92. Cu Lacatus antrenor principal, Steaua s-a calificat în semifinalele Cupei României, dupa ce a trecut de Sportul Studentesc si de Rapid, si a obtinut patru victorii în campionat si una în Liga Europa. Lacatus a preluat echipa de pe pozitia a cincea a clasamentului Ligii I, la patru puncte de liderul Otelul Galati. Dupa etapa a XVIII-a a Ligii I, Steaua se afla pe locul al saptelea al clasamentului, la zece puncte de acelasi lider, Otelul Galati.

Anul 2010 a reprezentat pentru Steaua si multe reveniri spectaculoase în cadrul clubului, dar si plecari la fel de neasteptate. Dupa acceptul lui Victor Piturca de a pregati echipa în vara anului, plecarea acestuia atât de repede a avut darul sa surprinda pe toata lumea, de la suporteri pâna la finantator. Tot în cadrul clubului s-au întors pentru prima data de la încheierea carierei de jucator Ilie Dumitrescu, Helmuth Duckadam si Narcis Raducan, în prezent doar ultimii doi mai fiind în organigrama gruparii "ros-albastre". Totusi, revenirea cea mai spectaculoasa la Steaua o reprezinta cea a lui Mihai Stoica, acesta având în mai multe rânduri conflicte dure cu finantatorul Gigi Becali.

Un an 2010 plin de evenimente la Steaua, dar marcat pâna la urma tot de deciziile surprinzatoare ale finantatorului Gigi Becali si de lipsa de performante a clubului din Bulevardul Ghencea.

Mediafax


Cronologia unui an dezastruos pentru Steaua