FCSB

Analiza: Stoica revine la Steaua dupa trei ani si jumatate de scandaluri cu Becali

Finantatorul FC Steaua a anuntat, vineri, ca Mihai Stoica a revenit la Steaua într-o functie de conducere, dupa trei ani si jumatate, perioada în care cei doi s-au jignit, s-au amenintat si s-au ironizat în dese rânduri, promitându-si "ferm" de multe ori ca nu vor mai lucra împreuna.

La 29 aprilie 2007, Becali spunea ca Mihai Stoica nu mai este la Steaua, fiind înlocuit de Valeriu Argaseala. Finatatorul preciza ca s-a despartit prieteneste de Stoica, dar scandalul dintre ei a erupt la putin timp dupa aceea. Primele neîntelegeri au aparut pe marginea aspectului demis/demisie. Becali afirma ca Stoica a fost demis, pentru o greseala pe care nu o va dezvalui, dar care l-a costat, fiind fortat sa renunte la structura Consiliului de Administratie al clubului, din care faceau parte si membri ai familiei sale, pentru a-l acoperi pe Stoica, iar fostul manager al Stelei ca si-a dat demisia.

Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a dezvaluit, la 16 mai 2007, ca l-a demis pe Mihai Stoica pentru faptul ca acesta a vrut sa plateasca suma de 1,3 milioane de dolari în contul unui offshore pentru consultanta în transferul brazilianului Elton.

"850.000 a costat Elton, 500.000 am mai dat la o firma de consultanta, care ar trebui sa mai primeasca înca 800.000 în iunie. Nu mai vreau consultanta, nu-i mai dau pe aia 800.000 si da-i si pe aia 500.000, ca serviciile pentru Elton nu prea imi convin. De-aia l-am dat afara, normal ca are legatura cu plecarea lui MM. Ba, esti nebun, sa dai 1,3 milioane ca ma consulta pe mine astia? Aici a gresit el, a angajat o firma de consultanta. Eu sunt sanatos, nu bolnav. Vroia sa ne consulte firma aia pe noi, asa vedea sa conduca Steaua si mie nu prea imi place sa ma învete strainii pe mine sa conduc. Atunci m-am suparat. I-am zis: tu stii ca eu nu lucrez cu o firma straina, nu sunt de acord... Plateste taxe mai putine, un fel de evaziune fiscala mascata. Nu e offshore-ul lui MM Stoica, e al firmei de consultanta. Pai 1,3 milioane ca sa ne consulte pe noi? Nu mai vreau consultanta, ca nu mai vreau jucatori straini", a spus el.

Stoica nu a comentat prea mult pe marginea acestui subiect, apoi a fost angajat la Unirea Urziceni si înaintea meciului direct din editia 2007/2008, s-a declansat "razboiul", mai întâi pe marginea aducerii arbitrilor straini.

"Muresan si Stoica s-au implicat sa bârfeasca despre Steaua neavând nicio legatura cu ea. Nici pe MM Stoica n-am sa-l iert. L-am avut angajat, dar pentru obraznicia lui n-am sa-l iert. Ce legatura are el cu Steaua, vorbeste el de Steaua cu o luna înainte de meci, analizeaza jocul Stelei...Ce e el, analizator de meciuri? Cine este MM Stoica? Sa-si vada de Urziceni, ca n-am sa-l las asa", a spus Becali, la 19 august 2007.

Stoica i-a raspuns lui Becali, acuzându-l pe patron ca distruge echipa Steaua si ca a fost amenintat de acesta. Fostul angajat al FC Steaua a spus despre Becali ca ortografia gresit numele unor jucatori stelisti când îi trimitea fostului antrenor Cosmin Olaroiu echipa pe care trebuia sa o foloseasca în teren.

"Sa nu uite patronul Stelei ca l-am dominat categoric cinci ani cât am fost acolo pentru ca niciodata nu a ridicat tonul la mine. Totusi nu l-am dominat cum îl domina Piturca, pentru ca la Piturca nici nu intra în vestiar. Sa nu uite ca eu pastrez si acum echipele pe care i le scria si i le trimitea lui Olaroiu. Eu l-am respectat pe Olaroiu si nu m-am putut duce cu hârtia la el. Am pastrat hârtiile scrise de patronul Stelei, este adevarat, cu mici greseli de ortografie... Apropo, domnule Becali, daca cineva va transmite... Ochirosii nu se scrie în doua cuvinte, ochi si rosii, chiar daca ati pus «r» mare. Acest individ conducea Steaua, vrea sa conduca România si, mai are putin si conduce lumea, cu Bush si Putin în spate. Am asistat la o discutie de genul asta la «palat». Sa ne mai lase în pace! Am suportat multe si m-am îmbolnavit de nervi la Steaua. Recunosc pentru prima data ca sunt în tratament. Am iubit Steaua atât de mult si am facut multe compromisuri. De multe ori a trebuit sa strâng mizeria facuta de acest om", l-a atacat Stoica pe fostul sau patron.

"Ce sa-i fac lui Mihai Stoica? Am ramas mut si eu când mi-a citit cineva declaratiile, râdeam în hohote. A spus niste tâmpenii. A spus ca are el foile pe care i le trimiteam lui Olaroiu. Nu-i adevarat, nu are foi, ca a fost o singura foaie. Sa le aduca, daca are mai mult de una, le înghit. A fost o data aici, la palat, când era degringolada la echipa, pune pe hârtie, sa-i dau hârtia cu echipa. A fost o singura hârtie. Chemati-l sa va dea hârtiutele, sa vedem daca are. Dom'ne, daca are mai mult de una, le înghit în fata voastra. Nu ma intereseaza de el, am lesinat de râs, ce, asta e problema mea, sa-l bag în seama pe Mihai Stoica? Lasa-l naibii si pe Mihai Stoica", a reactionat Becali.

Apoi, l-a acuzat direct pe Stoica de furt:

"A fost ca fratele meu, îmi spunea lumea: te-a furat! Ce daca, a luat si el 500.000-600.000 acolo, nu-i nimic. Daca atâta lucru nu poti sa recunosti, înseamna ca esti cea mai mare jigodie de om. Când a vrut mai demult sa plece, nu l-am lasat, desi n-aveam nevoie de el, toata treaba o facea Argaseala. El nu se gândeste, de tâmpit ce e, daca-i fac un audit si o plângere cu contractele alea, cu sumele alea? Asa încredere aveam în el ca eu si cu el stiam cifrul de la seif. Argaseala face cât cinci de MM. A zis ca distrug spiritul Stelei. Sunt perversitati, intoxicari pe care el le avea si am încercat sa-l temperez atunci. Îl doare pe el în fund de Steaua acum. El stie ce l-a curatat. A vrut sa ma fure, n-a putut, ca le-am trimis la toti: nu va dau banii, am oprit contractele. Dar nu asta, a gresit altceva: a spus ca nu vrea sa asiste la distrugerea Stelei. Asta i-a fost fatala. Nu ma asteptam sa fii asa jigodie, nu-mi vine sa cred. Azi i-am dat telefon sa râd de el. Ma domina, cum zice el? Vad ca el ia medicamente, stiam ca el e nebun putin. Cu ce am gresit? Ca puneam bodyguarzii sa aiba grija de el sa nu-l bata Giovani si Victor (n.r. - impresarii Ioan si Victor Becali, verii finantatorului stelist)? Ca i-am dat clubul pe mâna? Unde ai vazut transfer de 800.000, iar comision de intermediere 1,3 milioane? Andrey are salariu de 300.000, asa i-a facut el", a acuzat Becali.

Dupa aceste declaratii cei doi spuneau ca s-au împacat, dar la 2 septembrie 2007, un nou dialog acid a fot transmis în direct la TV. Disputa a pornit de la reprosurile aduse de Becali lui Stoica, potrivit carora fostul sau angajat nu-si vede de treaba lui si comenteaza despre Steaua. Cei doi s-au contrat si pe tema vizitei de împacare facute de Stoica la sediul lui Becali, ultimul sustinând ca acesta a venit sa-si ceara scuze dupa atacurile precedente, iar oficialul de la Unirea negând categoric.

"Pai nu mi-ai transmis tu prin patronul meu ca bodyguarzii tai o sa ma scuipe si o sa ma dezbrace? De-aia am venit", a ripostat Stoica. "Daca nu veneai sa-ti ceri scuze, te luam la picioare. Bine, ca nu te batea nimeni", a precizat Becali.

La un moment dat Becali a râs, iar Stoica a imitat imediat râsul conducatorului FC Steaua. "Ma îngrozesc ca ma luai tu la picioare", a spus, ironic, Stoica, Becali replicând: "Atunci vino si mâine la palat sa-mi dai buna ziua. Mai da o proba de curaj". Stoica i-a transmis ca nu îi este frica de el si a subliniat de nenumarate ori ca nu suporta ca Becali sa-l faca obraznic. "Nu esti profesorul meu sa-mi spui ca sunt obraznic. Vorbesti cu mine ca de la catedra".

Apoi, Becali i-a spus fostului manager stelist ca multe persoane din anturajul sau nu-l mai suporta: "Ce-ai facut tu azi la Urziceni, circul ala, gesturile alea, ai deranjat multa lume, cu degetul în sus…Întreaba-l pe Fane! (n.r. – unul dintre bodyguarzii lui Gigi Becali). Le-am zis: E nebun omu’, lasati-l în pace, dar mi-au spus: «nu mai putem sa-l suportam». N-ai de ce sa-ti fie frica, însa eu raspund numai de mine. Oamenii aia nu te mai suporta, nici nepotii, nici bodyguarzii. N-am sa-ti fac rau, nu accept asta, dar nu pot sa garantez pentru ei". "E o amenintare voalata. Sa vina sa ma ia din casa, poftim! N-o sa trec pe partea cealalta daca o sa-l vad pe Fane", a izbucnit Stoica. "Treaba ta, Michele”, a spus Becali. “Da, Gigele, bine, Gigele”, i-a replicat “MM”, ironic.

Stoica a mentionat ca nici în visele cele mai frumoase ale lui Becali nu se va mai întoarce vreodata la Steaua. "O sa ajungi în prapastie daca o s-o tii asa", i-a spus finantatorul stelist, continuând: "Mi-a spus (n.r. – Fane): «abia m-am abtinut sa nu-i rup capul». "Am gât flexibil, n-avea cum, sunt ca inspectorul Gadget, îmi lungesc gâtul. Stai linistit, acum am salariu mare, nu cât aveam la tine, acolo eram pe foame. Te-ai ofticat putin dupa meciul asta (n.r. - Unirea-Steaua, scor 1-0)", l-a ironizat Stoica. "Esti tâmpit la cap daca tu crezi ca aveam orgolii cu tine", a adaugat Gigi Becali, dialogul încheindu-se în hohote de râs si cu sfatul patronului Stelei: "Asa sa fii, baiat cuminte, zâmbaret!".

Dupa mai bine de un an, la 29 octombrie 2008, Gigi Becali a "relansat" disputa cu managerul general de la Unirea Urziceni, Mihai Stoica, dupa ce acesta facuse unele comentarii despre fosta sa echipa. "Mihai Stoica nu este nimic la Urziceni, nu are dreptul sa semneze nici pentru zece euro acolo, nu are drept de semnatura. Nu va mai veni la Steaua si stie asta, ia întrebati-l, are o dusmanie cum nu am vazut. Eu am bagat furculita în capul lui în poza echipei din sala de mese. Am luat o furculita si un cutit si i-am bagat în cap, i-am taiat chipul. I-am bagat un cutit direct in cap. I-am taiat capul din poza, nu mai apare, au râs jucatorii. Pe MM îl tineam de prieten. Nu aveam nevoie de el. Ce a facut el bun este ca i-a adus pe Ochirosii si pe Nicolita. Si pe Thereau, ca am luat trei milioane pe el. Este baiat destept, e adevarat. Cel mai mare merit al lui este ca l-a adus pe Argaseala. Va jur, asta e cel mai mare merit. Cred ca are o obsesie sa piarda Steaua, e prieten cu unii jucatori de la mine, dar le-am zis sa nu mai vorbeasca cu el", a spus Becali la Telesport.

Probabil, apogeul scandalurilor dintre cei doi a fost atins în martie 2010, înaintea meciului dintre Unirea si Steaua, din campionatul 2009/2010. Gigi Becali, l-a acuzat pe Mihai Stoica ca le-a oferit bilete la meciul de la Urziceni suporterilor stelisti de la Peluza Sud, cu care el era în conflict, si ca managerul Unirii le-a cerut acestora sa înjure conducerea clubului Steaua. Dialogul de la GspTV le-a depasit pe cele anterioare, din puncte de vederea al amintarilor si jignirilor: "Du-te naibii de zdreanta naibii, poate vin în emisiune si-ti zbor capul! Nu mai vorbi tu peste mine! Bai, jigodie, vezi-ti de treaba ta ca întreci masura!" (Becali), "Usor, Jackie Chan, ca nu impresionezi pe nimeni!" (Stoica), "Bai, Mimi Stoica, stai în banca ta!" (Becali), "Bai cioban oparit, taci din gura!" (Stoica), "A avut dreptate Piturca atunci când iti spunea Mita Biciclista" (Becali), "Te-ai îndragostit de toate oile, le stiai dupa ochi" (Stoica).

Becali a mai avut în luna septembrie a acestui an o tentativa de a-l aduce pe Stoica la Steaua, dar a declarat ca a fost împiedicat de rudele sale. Si, cum în lumea fotbalului românesc nu exista suparare si prietenie eterne, cei doi au dat totul uitarii si au reînnodat relatia patron-angajat.

Mediafax



Analiza: Stoica revine la Steaua dupa trei ani si jumatate de scandaluri cu Becali