FCSB

''Steaua a dat...Steaua a luat''

Acesta este titlul unui amplu material aparut in cotidianul englez „The Guardian" despre influenta lui Gigi Becali in „cea mai murdara editie a Ligii I". „The Guardian", unul dintre cele mai respectate titluri din presa britanica, a alocat doua pagini luptei pentru titlu din fotbalul romanesc. Dincolo de cateva inexactitati, ziaristul Jonathan Wilson a sintetizat cu lux de amanunte portretele catorva personaje care fac legea in Liga I. „Adevarul" a publicat joi integral textul jurnalistului englez.
Tot ce a mai ramas intre Steaua si cel mai intinat titlu de campioana din ultimii ani este vechea rivalitate cu Dinamo. Se spune ca sunt incurcate caile Domnului, dar e greu de crezut ca poate fi implicat in masinatiunile dubioase care au dus-o pe Steaua in fruntea clasamentului din prima liga romaneasca.

Dupa ce, timp de ani de zile, a dat vederea celor orbi, dupa ultimele saptamani se pare ca a inceput sa le-o ia inapoi, mai ales acelor arbitri care in alte situatii ar fi acordat lovituri de pedeapsa impotriva Stelei, club al carui presedinte este Gigi Becali, un nationalist-crestin radical. Si astfel, in duminica in care romanii au sarbatorit Pastele ortodox, Becali a putut reflecta la doua Invieri, avand in vedere ca echipa sa, dupa cum promisese, a depasit pe CFR Cluj in fruntea clasamentului.

„Gigi: un taur in cautarea unei esarfe rosii"

Sa recapitulam pe scurt: Cluj este cel mai mare oras din Transilvania, provincie cu o numeroasa populatie de etnie maghiara. Gratie unei investitii de 30 milioane de euro, a omului de afaceri de etnie maghiara Arpad Paszkany, CFR a fost invincibila in turul campionatului si a condus in clasament, pe timpul pauzei de iarna, cu opt puncte mai mult decat Dinamo. Paszkany a promis ca, daca CFR va castiga titlul, va mai investi 100 de milioane de euro pentru a pregati echipa de Liga Campionilor.

Intre timp, Steaua se chinuia in spatele liderului. Gheorghe Hagi si-a dat demisia dupa o relatie pe muchie de cutit cu Becali, cuprins deseori de ura, si, dupa un scurt mandat al italianului Massimo Pedrazzini, Steaua a fost preluata de fostul sau atacant si idol al publicului, Marius Lacatus.

Chiar si asa, CFR nu parea sa aiba motive de ingrijorare, iar presedintele clubului, Ion Muresan, a continuat sa declare sus si tare ca echipa sa va rezolva problema titlului cu mai multe etape inainte de final. Poate ca toata lumea credea asta, dar nu si Gigi Becali, un om ca un taur mereu in cautarea unei esarfe rosii.

Steaua a replicat prin aducerea unui grup de jucatori sud-americani. Peruanul Andres Mendoza a venit de la Dundee, atacantul columbian Jose Moreno, de la Independiente si Dayro Moreno, una dintre marile sperante ale fotbalului columbian, de la Once Caldas.

„O sa fac tot ce-mi va sta in putinta sa inlatur pe CFR de pe primul loc", a avertizat Becali. CFR este o echipa ungureasca si nu poate reprezenta niciodata Romania. Va fi o rusine pentru poporul roman daca ungurii vor castiga campionatul".

Duel hazliu intre sefii celor doua echipe

Nici macar atunci, Mure­san­ nu a sesizat pericolul si a continuat cu laudaroseniile. Si, cum Steaua a pierdut primul meci al sezonului de primavara, la Iasi, chiar daca nu s-a simtit, influenta lui Becali a mers cat se poate de departe. Steaua a castigat urmatoarele zece partide si chiar si cel mai infocat suporter al echipei a sesizat ca echipa a beneficiat de mai multe greseli de arbitraj.

Cand cele doua contracandidate s-au intalnit la Bucuresti, pe 2 martie, Steaua a castigat cu 3-1, dar numai dupa ce Clujului i-au fost refuzate doua penalty-uri clare. „Esti un hot!", a izbucnit Muresan. „Sunt doar un baiat destept", a replicat Becali.

Dupa doua saptamani, Steaua a invins pe teren propriu Unirea Urziceni, cu 1-0, Mahmadou Habibou inscriind golul din minutul 82, dintr-o pozitie de ofsaid „Vom ajunge in fruntea clasamentului pana la Paste", a anuntat Becali. „Dumnezeu vrea ca Steaua sa castige, nu CFR Cluj".

„E nebun", spune Muresan despre Gigi

Intr-adevar, Steaua a devenit o echipa mai buna dupa pauza de iarna, in timp ce Clujul a inceput sa se impiedice si din cauza primelor acordate de Steaua adversarelor lui CFR. Dar problemele de arbitraj nu pot fi ignorate.

Totul s-a transformat intr-o comedie de prost gust. Unii dintre jucatorii straini ai lui CFR ­si-au declarat frustrarea. Totusi, nu poate fi usor sa joci impotriva arbitrilor si a lui Dumnezeu. Infrangerea lui CFR acasa, in meciul cu Pandurii, i-a permis Stelei sa treaca pe primul loc, dar apoi Poli Timisoara a remizat pe terenul Stelei si le-a permis celor de la CFR sa ajunga la acelasi numar de puncte. Muresan si-a continuat atacurile: „Nu am vorbit in viata mea cu un om mai prost ca Becali. Este nebun. Merita sa fie in puscarie sau intr-un azil de nebuni. Distruge fotbalul romanesc, ii distruge credibilitatea".

Comparatie cu prastia lui David

Cel mai urat episod s-a derulat acum sase saptamani, in derby-ul de pe terenul lui Rapid. Gazdele conduceau cu 1-0, cu 17 minute inainte de final, si dominau jocul. A fost nevoie de o bricheta aruncata din tribuna, care a urmat parca traiectoria pietrei aruncate din prastia lui David si care l-a lovit pe arbitrul Alexandru Deaconu in cap. Inconjurat de jucatorii stelisti, arbitrul a fost indemnat sa mearga la vestiare, unde a decis suspendarea meciului, stiind ca, ulterior, Comisia de Disciplina a Federatiei Romane de Fotbal va acorda victoria Stelei cu 3-0.

Deaconu, acuzat de legaturi cu armata

Teoria conspiratiei, un lucru des intalnit in Romania, a iesit din nou la iveala. Deaconu, fiul unui oficial al FRF (n.r. - magazionerul-sef), a fost in trecut junior la Steaua. In plus, a fost sergent in armata romana, institutie care are legaturi traditionale cu Steaua.

Aceste aspecte au declansat suspiciunile ce au atins apogeul atunci cand un ziar a publicat poze cu Deaconu care s-a intalnit in secret cu asistentii sai la o benzinarie, cu trei zile inainte de joc. Poate ca erau doar niste prieteni care au discutat despre pretul benzinei, dar subiectul a deranjat pe cineva atat de tare, incat ziaristul care a scris a fost demis.

Ura sau Dumnezeu?

Sambata trecuta (n.r. - in meciul cu Universitatea Craiova), Steaua a luat conducerea dupa 76 de minute, a fost egalata doua minute mai tarziu, dar Steaua s-a impus dupa un gol al lui Dayro Moreno din pozitie de ofsaid. „Dumnezeu nu se supara ca am castigat din ofsaid", a spus Becali. In acelasi timp, Dacia Mioveni, o echipa aflata la retrogradare, a castigat o prima-record de 13.000 de euro, jumatate platita de Gigi Becali, pentru remiza alba cu CFR Cluj. Astfel, Steaua, asa cum a promis Becali, a ajuns de Paste pe primul loc, cu doua puncte avans.

Tot ce a ramas intre ea si cel mai murdar titlu de campioana din ultimii ani este Dinamo, pe care Steaua o va intalni duminica. Rivalitatea de moarte dintre cele doua cluburi este garantia corectitudinii, aceasta fiind sansa Clujului. Ramane intrebarea: Este ura mai puternica decat Dumnezeu?

(Traducere: Cristian Predan, intertitlurile apartin redactiei ziarului 'Adevarul')

Erori de documentare in articol

Rapid a fost pe locul doi pe durata pauzei de iarna, nu Dinamo

Prenumele presedintelului lui CFR Cluj este Iuliu, nu Ion

Peruanul Andres Mendoza a venit la Steaua de la Metalurg Donetk, nu de la Dundee.

La golul din meciul Steaua – Unirea nu a fost ofsaid, ci oaspetii au cerut fault in atac, iar arbitrul Ionel Ivan a mai fost acuzat ca nu a acordat un penalty pentru Unirea la un hent al lui Golanski.

Declaratiile lui Iuliu Muresan in care Becali a fost facut prost nu au aparut in presa romaneasca.

Arbitrul Alexandru Deaconu a luat pe teren decizia de a suspenda partida Rapid - Steaua, nu la vestiar.

Deaconu s-a intalnit cu asistentii sai cu opt ore inainte de meciul Rapid – Steaua, nu cu trei zile inainte

Primul gol al partidei Univ. Craiova – Steaua, marcat de Pepe Moreno, a fost din ofsaid, nu golul victoriei inscris de Dayro Moreno.

Cine este autorul?

Conform cartii de vizita postate pe site-ul guardian.co.uk, Jonathan Wilson este corespondentul sportiv in Europa de Est al ziarului „The Guardian", corespondent pe fotbal al „Financial Times" si editorialist al revistei japoneze „WorldSoccerKing". De asemenea, Wilson scrie constant in ziarul „The Independent", in revista „FourFourTwo" si pentru orice alta institutie care este dispusa sa-i ofere un contract. Prima sa carte, „In spatele cortinei: Calatorii in fotbalul est-european", a aparut in 2006. Acum, lucreaza la istoria tacticii jocului de fotbal. Ultimele sale articole au vizat fotbalul din Serbia, Ucraina, Rusia si, mai nou, Romania.

Adevarul


''Steaua a dat...Steaua a luat''