FCSB

Gigi Becali, la DNA

Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, s-a prezentat, luni, la Directia Nationala Anticoruptie, fiind convocat de procurori in dosarul privind schimburile de terenuri pe care le-a facut cu Ministerul Apararii Nationale (MAp).

Gigi Becali a refuzat sa faca declaratie la instrarea in sediul DNA.

In acelasi dosar, in 27 februarie, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc a fost audiat de procurorii anticoruptie, dupa ce codnucerea DNA a cerut in 19 septembrie 2007, Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declansarea urmaririi penale impotriva fostului demnitar.

Potrivit documentelor din dosar, in 2 iunie 1999, Gigi Becali si reprezentantii Ministerului Apararii (MAp) au semnat un proces-verbal prin care schimbau doua suprafete de teren. Becali ar fi primit de la MAp un teren de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul unuia de 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov.

Desi relativ egale ca suprafata, cele doua terenuri ar avea valori disproportionate, date de pretul de piata, se sustine in raportul oficial al MAp. In timp ce, la Baneasa, metrul patrat de pamant se vindea cu 20-25 de dolari, la Stefanesti pretul era de sase-sapte dolari. Diferenta de pret ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari in favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren in valoare de 4,7 milioane de dolari cedand unul de numai 1,4 milioane de dolari.

Din partea MAp, actul de schimb a fost semnat de locotenent-colonelul Aurel Iorga si de capitan-comandorul Petre Cristea, seful UM 01877, care administra cele 20,9 hectare. Semnatarii au sustinut ca schimbul intre Armata si Becali s-ar fi facut la ordinul ministrului de atunci Victor Babiuc (in prezent presedintele Camerei de Comert).

Pe de alta parte, generalul Constantin Stanasila, seful Directiei Constructii si Domenii Militare din MAp, i-ar fi prezentat mai multe rapoarte lui Victor Babiuc (in perioada in care acesta era ministru), in care preciza utilitatea schimbului de terenuri dintre Becali si MAp. De asemenea, expertul Miron Turcu ar fi relevat, intr-o expertiza facuta la cererea ministerului, ca terenurile ar avea aceeasi valoare.

Potrivit raportului Corpului de Control al MAp, terenul a putut fi schimbat doar dupa ce a fost transferat din domeniul statului in domeniul privat, ceea ce constituie o ilegalitate.

Initial, in acest caz, in mai 2006, colonelul magistrat Silvestru Boeru, de la Sectia Parchetelor Militare, a decis scoaterea de sub urmarire penala a lui Gigi Becali. Solutia a fost insa infirmata de seful interimar al Sectiei Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea. Voinea a decis redeschiderea dosarului si trimiterea acestuia la DNA, pe motiv ca valoarea prejudiciului produs este mai mare de un milion de euro, ceea ce intra in competenta DNA.

Victor Babiuc a facut plangere impotriva acestei solutii, dar plangerea sa a fost respinsa de fostul procuror general adjunct de atunci, Gabriela Ghita.
Astfel, dosarul a ajuns la Sectia militara a DNA, iar in iulie 2007, dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale referitoare la necompetenta procurorilor militari de a ancheta civili, cazul a fost preluat de catre Sectia I a DNA de combatere a infractiunilor de coruptie.

Mediafax



Gigi Becali, la DNA