Otelul Galati

Trenul Groazei a petrecut a doua noapte pe drum

Noua jucatori de la Otelul Galati au evitat sa plece cu masina spre Bucuresti, preferand transportul cu trenul, luni seara, din cauza vremii rele. Nu puteau sa isi inchipuie ca vor petrece peste 30 de ore intr-un tren care se va bloca de trei ori in zapada. Garnitura cu peste 400 de persoane a fost deblocata ultima oara marti noapte, in jurul orei 23:00, insa autoritatile au decis sa o opreasca din drumul spre Galati si sa o lase in zona Faurei, pentru ca oamenii sa petreaca noaptea in conditii de siguranta.
Alejandro Viglianti, Cristian Sîrghi, Silviu Ilie, Samoel Cojoc, Valentin Munteanu, Cristian Branet, Cornel Râpa, Ionut Neagu, in frunte cu capitanul echipei, Sergiu Costin, capitanul echipei, au pornit luni seara, la ora 18:10, cu un tren pe ruta Galati - Bucuresti, pentru a se intalni cu restul echipei la Aeroportul Baneasa, acolo unde marti dimineata Otelul Galati avea programata plecarea in cantonamentul din Spania. Nu au mai ajuns. Trenul a ramas blocat luni noapte in nameti. Restul echipei a plecat marti dimineata asa cum era programat spre tari mai calde.

Jucatorii blocati in tren, in apropierea localicatii C.A. Rosetti, au asteptat in camp salvarea. Abia marti dupa-amiaza, la ora 14:30, garnitura a repornit. Autoritatile i-au modificat traseul si au trimis-o înapoi catre Galati, locul de unde plecase cu 20 de ore inainte. Spre seara, in jurul orei 19:00, trenul a ramas pentru a treia oara blocat in zapada, in zona localitatii Faurei. 

Oamenii au baut apa din zapada topita si s-au dus spre primele vagoane din tren, singurele ramase cu incalzire.

"La doi - trei kilometri de la Faurei, trenul s-a blocat si cele patru locomotive nu l-au mai putut misca. Au înghetat sabotii pe roti, a înghetat timoneria de frâna...", a declarat, pentru Mediafax, marti seara, directorul Centrului Regional de Exploatare, Întretinere si Reparatii al CFR SA, Ionel Filimon, care a adaugat ca nu mai are solutii.

Desi in jurul orelor 23:00 a fost deblocat si parea ca va pleca spre Galati, autoritatile au decis ca trenul sa revina in zona Faurei, acolo unde oamenii sa primeasca mancare si apa. Este a doua noapte pe drum pentru pasagerii trenului, insa nu petrecuta in interiorul garniturii. Oamenii au fost transferati o parte la o scoala si o alta parte la spitalul din Faurei. Jucatorii Otelului au optat pentru spital, fiind mai obisnuiti cu acest decor decat cu scoala.

Argentinianul Gabriel Viglianti, unul dintre jucatorii echipei Otelul Galati blocati în tren din cauza zapezii, a declarat, marti, ca garnitura a oprit din nou, la un sfert de ora dupa ce plecase din Faurei spre Galati, deoarece locomotiva a ramas fara putere.

"Am plecat de la Faurei, am mers cam un sfert de ora si ne-am oprit. Din ce am auzit, asteptam o alta locomotiva pentru ca aceasta ar fi ramas fara putere", declara Viglianti în crusul serii de marti.

Potrivit prefectului judetului Braila, Dumitru Popa, marti noapte, se asteapta în zona în care este blocat trenul o locomotiva CFR Marfa de la Galati care va încerca sa urneasca trenul din loc astfel încât sa-si poata continua traseul.

Popa a adaugat ca, în situatia în care trenul nu va putea fi miscat din loc, în zona fiind zapada extrem de mare, oamenii vor fi dusi într-o scoala si în sala de sport dintr-o localitate apropiata zonei în care s-a creat blocajul, autoritatile locale pregatind deja cele doua locatii în situatia în care va fi nevoie ca oamenii sa fie cazati undeva.

Prefectul de Braila a precizat, totodata, ca în jurul orei 23,00, cu o masina a armatei 6x6, calatorilor din trenul blocat le vor fi trimise alimente, pentru ca oamenii nu au provizii, fiind pe drumuri de zeci de ore.

Potrivit prefectului, oamenilor le vor fi duse conserve si apa, Dumitru Popa adaugând ca masina armatei va avea un utilaj de deszpapezire ca antemergator, în zona urmând sa ajunga si o salvare, desi nu exista informatii ca ar fi cazuri medicale urgente în rândul celor aproximativ 400 de pasageri din trenul blocat.

Reprezentantul Guvernului a mai precizat ca toti calatorii s-au strâns în partea din fata a trenului, unde vagoanele sunt încalzite, pentru ca exista si vagoane care nu mai au caldura.

"Sunt circa 400 de oameni, sunt blocati între Faurei si Surdila Gaiseanca, nu avem gravide, sunt ceva copii care stau la caldura. Daca nu reusim sa urnim trenul din loc îi mutam la scoala din localitatea cea mai apropiata. Am dispus sa fie încalzita, de asemenea, sala de sport. O sa fie dificil, oamenii au bagaje multe, dar asta e, trebuie sa rezolvam situatia. Zapezile sunt foarte mari, oamenii sunt de zeci de ore pe drum, dar e bine ca nu sunt urgente medicale", a mai declarat, marti noapte, pentru MEDIAFAX prefectul de Braila.

Marti dimineata, dupa o noapte petrecuta in trenul ramas in camp, Sergiu Costin declara ca "e o situatie foarte dificila, suntem blocati pe undeva prin comuna C.A.Rosseti, la vreo 20 de kilometri de Buzau si am înteles ca plugul care dezapezea calea ferata s-a blocat si el. Ne miscam pe o portiune de 50 de metri în fata si în spate, sa nu înghete trenul. Ieri am plecat la 18:10 din Galati si apoi dimineata am schimbat un alt tren catre Bucuresti. Suntem aici de vreo 3-4 ore si asteptam sa plece. De la Buzau ar trebui sa vina un alt tren de mare putere care sa ne dezapezeasca deoarece sunt foarte mari troienele de zapada. Ne-am pregatit cu mâncare, apa, dar uite ca am ramas blocati. Eu am încercat sa-i sun pe ceilalti colegi, dar nu au raspuns, probabil ca au reusit sa plece. Incredibil, ce situatie, nu am mai trait asa ceva.Nu ne-a certat nimeni din cadrul lotului, sunt putin dezamagiti. Ne-au avertizat de ce ne asteapta, dar când am plecat acasa se putea circula bine spre Galati. Am riscat putin. Suntem 14 persoane din cadrul clubului care ne aflam acum în tren, printre care noua jucatori: Branet, Rapa, Neagu, Vali Munteanu, Viglianti, Sârghi ... Speram sa iesim cu bine dupa aceaste momente dificile iar autoritatile sa-si faca treaba".

Onlinesport
Mediafax


Trenul Groazei a petrecut a doua noapte pe drum